3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor

21 iunie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

“Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie”. Urmand acest proverb popular si principiu de gandire sanatos, vara este anotimpul optim pentru termoizolarea blocurilor. Lucrarea poate fi executata pe indelete, tencuiala are suficienta caldura pentru a se usca in conformitate cu indicatiile producatorului, iar daca se va intampla sa ploua in perioada in care termoizolati, cu siguranta va fi doar o ploaie rapida, care nu va ingreuna lucrarile si nici nu va afecta calitatea termoizolatiei. Cu toate acestea, se intampla uneori sa luati decizii gresite si ar fi pacat sa cheltuiti banii fara sa va bucurati apoi de tot confortul.

Iata care sunt cele mai des intalnite greseli in termoizolarea fatadelor, ca sa stiti sa le evitati:

1. Grosimea materialului izolant nu este bine aleasa. O izolatie termica eficienta depinde in primul rand de grosimea materialului termoizolant. De cele mai multe ori, tu sau mesterul care te sfatuieste aveti tendinta sa subapreciati grosimea minima a materialului termoizolant. Aceasta trebuie aleasa in concordanta cu grosimea si tipul peretelui existent. Adesea se foloseste in mod nepotrivit acelasi tip de izolatie pentru diverse lucrari de termoizolare, netinandu-se cont de particularitatile acestora.

2. Folosirea altor materiale decat a celor recomandate. Aceasta este o alta greseala frecvent intalnita la termoizolare. Desi, pentru realizarea unui sistem de termoizolatie a fatadelor, producatorii si specialistii recomanda folosirea anumitor materiale, mesterul sau firma de constructii care iti executa lucrarea va cauta sa utilizeze produse ieftine, poate chiar neconforme, pentru a castiga mai multi bani. Insa, aceste materiale ieftine sau neconforme pot cauza in timp deteriorarea izolaţiei. De aceea este bine sa folosesti doar materiale recomandate, sau sa il verifici pe contractorul lucrarii daca utilizeaza materiale neconforme.

3. Numarul insuficient de ancore pe metrul patrat este cea de-a treia greseala pe care multi au tendinta sa o faca. Nu te zgarci, nu face economie la costul ancorelor. Un numar mai mic de ancore pe metrul patrat decat cel optim va duce in timp la degradarea progresiva a intregii termoizolatii si, intr-o buna zi, aceasta pur si simplu se va desprinde de fatada. Cu siguranta nu-ti doresti sa se intample un astfel de incident, la fel cum nu si-l doresc nici trecatorii care se vor afla langa blocul tau in acel moment.

Speram ca, dupa ce citesti acest articol, tu nu vei face astfel de greseli. Spor la treaba!

Adauga un comentariu


31 Comentarii

mihai

24 iunie, 16:57

pt florentina iordachescu :practic nu este necesar ,dar teoretic da. sa explic :conform analizelor climatice sa presupunem ca imobilul se afla la intorsura buzaului si zidurile sunt de 60-70 cm este perfect nu trebuie izolat,dar orice material de constructie se stie ca este un bun conductor de caldura respectiv frig daca punem ceva pt ruperea-taierea puntii termice este stas.ati pus vreodata palma pe o bucata de polistiren dar pe o bucata de caramida dar sticla?????
polistirenul respinge caldura palmei inapoi[37 grade]pe cand celelalte materiale absorb instantaneu caldura palmei si dupa 2-3 secunde palma ia temperatura acelui obiect.faceti experimentul la temperatura de 14 grade in aer nu uitati puneti palma si pe obucata de lemn respectiv bca.

ela

23 iunie, 12:58

Este adevarat ce spuneti. Dar problema mea este alta: Vecinii de dedesubt au facut izolatie. Eu nu mi-am permis material s-o fac. Izolatia acopera placa de beton dintre etaje, chiar depasind cu 10-15 cm, acoperind o mica portiune si din peretele meu.Adica se opreste cam la nivelul patului meu. Problema este ca nu au acoperit partea superioara a izolatiei cu gresie, asa cum au facut alti vecini (ceea ce asigura o buna izolatie fonica), ci cu o tabla subtire, prost montata, care are un strat de aer sub ea (intre polistiren si tabla), creand o camera de rezonanta. De cand s-a montat izolatia eu nu mai pot dormi in noptile cand ploua (si au fost foarte multe). Sunt epuizata, starea mea de sanatate se inrautateste pe zi ce trece, la servici fac geseli din oboseala. Ce pot face? Exista vreo lege care sa ma apere? M-am oferit si sa le platesc eu gresia, numai sa cheme muncitorii s-o monteze (la etajul 2, trebuie si schela). Ce sa fac????? Nu mai rezist fara somn!!! AJUTOR!!! Sunt disperata!

Bogdan

23 iunie, 12:37

"PE metrUL patrat"... ce unitate de masura o fi si asta? Ma astept sa vad asttfel de stangacii la fetele de la meteo, dar pe un site cu pretentii de "sfatuitor tehnic"...?
S-or fi schimbat unitatile de masura (sau exprimarea acestora in limba romana) si eu nu stiu: laptele costa 3 lei PE litrUL, carnea 10 lei PE kilogramUL, si tot asa. Sau poate suprafetele se masoara cu un instrument special, un metru de forma patrata - si atunci e clar ca trebuie sa vorbim despre metrUL patrat...

A... da, mai era ceva: "materiale neconforme"... Neconforme cu ce? Cu cerintele? Cu posibilitatile financiare? Cu legile facute de-a valma? Cu normativele fara norme si metodologiii de aplicare?
In 1996 am participat la o sedinta-dezbatere pentru stabilirea coeficientilor de siguranta din urmatorul normativ P-100 (prietenii stiu ce e aia); va inchipuiti ca era vreo dezbatere stiintifica pe baze statistice si tehnice...? Eronat! Discutiile erau ceva de genul "hai dom'ne ca nu ne permitem un 0.8, poate peste 10 ani daca ne mai ajuta europenii... lasa-l 0.6, ca daca il punem mai mic ne sar in cap firmele de asigurari"... Asa ca... sa nu isi inchipuie cineva ca daca are o cladire "conforma" 100% cu prevederile codurilor de proiectare va fi 100% protejat in cazul unui seism... Si la fel se va intampla si cu produsele "conforme": sunt firme care cheltuie mai mult pentru obtinerea "conformitatii" decat pentru ridicarea/pastrarea calitatii produsului.
Mare grija la ce spuneti oamenilor.
A... pardon: informatia articolului mai depinde si de
- nivelul de studii al autorului
- experienta autorului
- nu in ultimul rand... sponsorul articolului... nu?

Mor dupa articolele astea nesemnate... care, dupa ce iti spun ca tre'sa angajezi o firma... iti ureaza "spor la treaba"!?!
Succesuri, tovarasi.

dan

23 iunie, 10:08

da totul e la general si nu ajuta la nimic. e doar o gargara ce spune autorul !

TRAENEL

22 iunie, 23:22

Mi-se pare corect, tocmai de aceea va rog sa-mi comunicati cum trebuie sa izolez o constructie din lemn, cu OSB la exterior, vata minerala si rigips la interior. V- as ruga toate detaliile pentru a nu gresi !
Multumesc

Cu deosebita stima,
Traenel STROESCU

saxo

22 iunie, 19:27

un articol care nu spune nimic. astept cu interes "3 greseli frecvente la canalizare": daca teava e prea subtire, nu e bine. daca teava e proasta, nu e bine. daca tevile nu sunt imbinate corect, iar nu e bine.

Radu

22 iunie, 13:37

1. Grosimea minima a izolatiei este cea care impreuna cu grosimea si structura peretelui asigura o rezistenta termica minima corectata obligatorie de 1.8 mp*K/W, valoare obligatorie din 1 ianuarie 2011 pt constructiile noi si cele care sunt reabilitate termic.
O grosime de 60-70 cm este posibil(in functie de tipul cazamizii) sa nu se incadreze in aceasta valoare, deci acel perete TREBUIE IZOLAT!
Din pacate alegerea grosimii se face de catre mester sau beneficiar dupa metoda si acolo au folosit polistiren de 5, 10 cm, etc.
Alegerea trebuie facuta dupa interpretarea unor calcule de rezistenta termica si, de ce nu?,pentru obtinerea unui certificat energetic cat mai bun. Sincer un polistiren de 10 cm in zonele mai reci din tara noastra mi se pare cam putin in conditiile in care pretul combustibililor este in continua crestere. Cum izolatia are dubla utilizare "tine de cald iarna, si racoare vara" cred ca grosimea ei conteaza!!!
2. Este de preferat sa se aleaga un sistem complet de la un producator - adeziv, polistiren,plasa de armare, ancore, masa de spaclu si finisajul exterior.
Unii producatori recomanda un anumit tip de adeziv si care difera!!! de masa de spaclu-adezivul exterior!!!!
In articol este bine punctat faptul ca trebuie sa fie verificat materialul pe care il propune/foloseste executantul.
Polistirenul folosit pt pereti exteriori este de preferat sa fie eps80 ceva mai rigid decat eps70, pentru plansee/terase necirculabile, sau fara incarcatura eps100 mergand pana la eps200 la terase circulabile si cu incarcare mare. Eps50 sau eps60 este utilizabil la izolatiile interioare.
3. Este mai usor sa reduci numarul de ancore decat sa maresti numarul de burghie. In special acolo unde se reabiliteaza, corect spus modernizeaza, fatadele care au o tencuiala mai veche si care a trecut bine proba timpului si a intemperiilor este obligatoriu sa se respecte cele 6 ancore pe mp, alese in urma unei probe facute dupa cum spunea laurentiu.

Alte greseli care se fac si care sunt la fel de grave sunt:

4. Dispunerea pe verticala a laturii lungi
5. Lipsa de alternare a placilor de polistiren (puse ca si faianta)
6. Existenta golurilor intre placi - prea greu pentru unii mesteri sa priceapa/inteleaga ca placile de polistiren trebuie sa fie lipite intre ele, iar pe fetele inguste sa nu existe adeziv. Existenta adezivului intre placile de polistiren duce la creerea de punti termice care in timp duce la decoloratea si desprinderea finisajului exterior.
7. Neizolarea glafurilor de la usi si geamuri (mai greu la constructiile mai vechi) - duce la mucegai in zona glafurilor
8-9. Neizolarea planseelor sau a pardoselilor - pierderile prin plansee sau pardoseli sunt foarte mari, suprafata planseului este de cele mai multe ori aproape dubla la camerele cu un singur perete exterior, cu atat mai mult daca este si din beton si fara acoperis.
10. Utilizarea polistirenului extrudat la izolatiile exterioare altele decat fundatii, pardoseli, etc. Datorita calitatilor hidrofuge este ideal impreuna cu hidroizolatia la izolarea beciurilor, demisolurilor.

Peter Molnar

22 iunie, 11:57

Buna ziua!
Toate articolele care vorbesc despre termoizolatie sunt bine venite. Se ridica probleme si apar explicatii. Se clarifica - sau incep sa se clarifice aceste problemele.

Standardul cel mai sever pentru pastrarea caldurii in interior este STANDARDUL de CASA PASIVA elaborat de Passivhaus Institudt din Darmstadt, Germania. PH considera optim o izolatie de 20 cm pentru zona Europei Centrale.

Polistirenul este TEROIZOLANTUL cu cel mai bun raport cost-eficienta (apropo de comentariul lui Cornel Ion il rog sa-mi aduca un bazin de inot din polistiren)

Pentru a obtine o economie maxima mai este nevoie si de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura pentru a nu arunca pe fereastra caldura in momentul aerisirii.

Izoland casa si aplicand peste izolatie o tencuiala speciala etanseizam toata suprafata exterioara a cladirii, deci nu vom avea un schimb de aer involuntar. Rezultatul va fi aparitia igrasiei si a mucegaiului, ca rezultat al umiditatii ramasa captiva in cladire. Aceasta umiditate se poate evacua cu acelasi sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.

Liviu

22 iunie, 11:45

Pai hai sa o luam babeste:
in primul rand pentru o izolatie intradevar buna atat pentru iarna cat si pentru vara ,indiferent de suportul peretelui, alegem un izolant de 15cm grosime,cu o densitate de minim EPS 100.
sa nu ne zgarcim la produsele pentru completarea sistemului respectiv plasa sa fie cu o densitate de 165gr/mp,sa fie incorporata in masa de spaclu ,nu lopita de poliestiren cu fac alti,adezivul ptr lipit sa fie conform,cel pentru masa de spaclu la fel.
iar al 3 lea si nu cel din urma ar trebui undeva la 5-7 ancore/placa de poliestiren.osa va intrebati de ce asa de multe?pai daca intr-o zona bate vantul mai tare,s-a cam terinat cu acel perete,deci nu va zgarciti la materiale se amorseaza in timp totul.

cornel balan

22 iunie, 08:10

Cea mai buna izolatie recomandata este cea facuta interior nu exterior deoarece caldura tot se pierde prin beton caramida boltari BCA pina ajunge la polieterul placat de meseriasi,si majoritatea vrem sa scapam de costul ridicat la caldura pe timp de iarna nu cred ca va intereseaza fatada casei sau a bloculi care se poate face si altfel nu neaparat placind aiurea crezind ca faceti vreo economie .Aceasta este doar in mintea dumneavoastra nu si la buzunar.Incercati o izolare prin interior la tot ce inseamna pereti exteriori si pardoseala,evitati placarea cu gresii pe suprafete mari decit cele in baii ,folositi parchetul si o sa vedeti rezultatul mult asteptat. Nu va luati dupa vecini sau tot felu de meseriasi care in urma pierderii locului de munca sau facut toti constructori batundu-si joc de materialele si banii dumneavoastra

Alte articole

Insertiile pentru fatade: sfaturi de aplicare Insertiile pentru fatade: sfaturi de aplicare
Cele mai potrivite culori pentru exteriorul casei Cele mai potrivite culori pentru exteriorul casei
Fatada ventilata – Lista avantajelor unei astfel de izolatii a casei Fatada ventilata – Lista avantajelor unei astfel de izolatii a casei
Finisajul fatadei va ocroteste casa Finisajul fatadei va ocroteste casa
Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta
Fatade de blocuri viu colorate Fatade de blocuri viu colorate

Vezi mai multe articole