3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor

21 iunie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

“Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie”. Urmand acest proverb popular si principiu de gandire sanatos, vara este anotimpul optim pentru termoizolarea blocurilor. Lucrarea poate fi executata pe indelete, tencuiala are suficienta caldura pentru a se usca in conformitate cu indicatiile producatorului, iar daca se va intampla sa ploua in perioada in care termoizolati, cu siguranta va fi doar o ploaie rapida, care nu va ingreuna lucrarile si nici nu va afecta calitatea termoizolatiei. Cu toate acestea, se intampla uneori sa luati decizii gresite si ar fi pacat sa cheltuiti banii fara sa va bucurati apoi de tot confortul.

Iata care sunt cele mai des intalnite greseli in termoizolarea fatadelor, ca sa stiti sa le evitati:

1. Grosimea materialului izolant nu este bine aleasa. O izolatie termica eficienta depinde in primul rand de grosimea materialului termoizolant. De cele mai multe ori, tu sau mesterul care te sfatuieste aveti tendinta sa subapreciati grosimea minima a materialului termoizolant. Aceasta trebuie aleasa in concordanta cu grosimea si tipul peretelui existent. Adesea se foloseste in mod nepotrivit acelasi tip de izolatie pentru diverse lucrari de termoizolare, netinandu-se cont de particularitatile acestora.

2. Folosirea altor materiale decat a celor recomandate. Aceasta este o alta greseala frecvent intalnita la termoizolare. Desi, pentru realizarea unui sistem de termoizolatie a fatadelor, producatorii si specialistii recomanda folosirea anumitor materiale, mesterul sau firma de constructii care iti executa lucrarea va cauta sa utilizeze produse ieftine, poate chiar neconforme, pentru a castiga mai multi bani. Insa, aceste materiale ieftine sau neconforme pot cauza in timp deteriorarea izolaţiei. De aceea este bine sa folosesti doar materiale recomandate, sau sa il verifici pe contractorul lucrarii daca utilizeaza materiale neconforme.

3. Numarul insuficient de ancore pe metrul patrat este cea de-a treia greseala pe care multi au tendinta sa o faca. Nu te zgarci, nu face economie la costul ancorelor. Un numar mai mic de ancore pe metrul patrat decat cel optim va duce in timp la degradarea progresiva a intregii termoizolatii si, intr-o buna zi, aceasta pur si simplu se va desprinde de fatada. Cu siguranta nu-ti doresti sa se intample un astfel de incident, la fel cum nu si-l doresc nici trecatorii care se vor afla langa blocul tau in acel moment.

Speram ca, dupa ce citesti acest articol, tu nu vei face astfel de greseli. Spor la treaba!

Adauga un comentariu


31 Comentarii

Adrian A.

21 iunie, 23:20

Neaparat! Cei 70 cm sunt echivalenti cu cca 2-7 cm de termoizolatie (depinde de caramida).

Andrei

21 iunie, 22:58

trebuie, pentru ca la o grosime de 60-70 cm, cu zidarie din caramida plina (probabil) rezistenta termica a peretelui e sub jumatate din rezistenta minima si se va pierde caldura iarna prin pereti

marius

21 iunie, 22:25

Fara sa jignesc pe cineva, dar in articolul asta autorul nu a spus nimic, a scris ceva de genul:
O izolatie prea mica nu e buna, LOGIC.
O izolatie din carton nu e buna, LOGIC.
Daca pui 3 ancore poate o sa-ti pice fatada in cap. Logic.
Daca vrea autorul sa aiba un articol care sa ajute poate comunica si ceva date legate de grosimea izolatiei corelata cu peretele, ce material e mai bun ca izolatie (interior-exterior), si cate ancore se pun pe mp.

Constantin

21 iunie, 21:15

Grosimea materialului termoizolant este dictata in primul rand de orientarea geografica a peretelui. Una este sa fie spre nord si altceva spre sud. Dupa cum mai depinde si de gradul de protectie din partea cladirilor din jur.

P.S. Din pacate se vorbeste exclusiv numai de anveloparea blocurilor. NU am citit nicaieri despre izolarea pardoselelor de la apartamentele aflate la parter si unde - in cazul existentei unui demisol (boxe)- disconfortul termic de aici provine. Nici meseriasii consultati nu stiau cum se poate face o asemenea lucrare.

cornel Ion

21 iunie, 20:31

Cea mai mare gresala la izolarea termica a unei case-bloc-si alte constructii este .. FOLOSIREA POLIESTIRENULUI indifernet EXTRUDAT - EXPANDAT ,
Poliestirenul este un material folosit si recomandat la HIDROIZOLAREA si nu IZOLAREA TERMICA.
Restul cine ce spune este marketing, persoanelor le face placere sa fie mintite iar vanzatorul va spune ce vreti sa auziti doar sa cumparati.
Asa ca toata lumea este fericita.
Sper ca cel care a scris acest articol sa renunte la bani incasati de la producatori de poliestiren si sa scrie macar o data adevarul .
Este doar o speranta , pentru cei interesati , indiferent de casa daca nu ai bani sa faci o izolatie adevarata renunta la izolatie este mai sanatoasa .Daca nu credeti ceea ce am scris , incercati sa imbracati o folie de PVC si dupa aceea ceva de lana eventual bumbac, raspunsul il veti gasi singuri .
Cu multa stima si succes sa va feriti de ...
Cornel

gigi

21 iunie, 20:27

da ce e puscarie de are asa zidarie

relu

21 iunie, 20:23

Si eu care ma gandeam ,ca este gresit sa pui izolatie pe o cladire de pe care sta sa cada tencuiala .Ca in cazul ca stratul suport este bun ,ca nu se face amorsarea cu amorsa .Ca se fac marea majoritatea a lucrarilor dintr-o singura mana .Ca peste jumatate din lucrari se fac la 30 de grade .Ca 20 la suta din ele se fac la maxim 5 grade .Ca la 95 la suta din lucrari nu se respecta absolut procedeul de lucru .Ca pana si beneficiarul este atat de prost va plateste si nu stie pe ce .Meseriasii zicand aceeasi si aceeasi zical :las ca merge si asa .Concluzie :totul este o bataie de joc pe bani multi .Iar ce scrieti voi aici este chiar nimic din ce se intampla .

EUGEN MANOLIU

21 iunie, 20:22

Este foarte buna ideia dumneavoastra de a ne explica cum sa facem sa nu gresim, dar nu ati dat nici un exemplu de materiale folosite la nr curent 1 si 2. Va rog fiti amabil si spuneti-mi la un perete care este facut din boltari din ciment cu grosime de 16cm, ce fel de izolatie se recomanda. Va multumesc anticipat.

Laurentiu

21 iunie, 20:09

Ia sa vedem criteriile de alegere a grosimii polistirenului si a densitatii respective pentru perete de caramida. Asteptam o metoda de calcul ceva nu numai enuntul unui principiu. Mai departe: cu ce lipim polistirenul cu spuma sau adeziv pe baza de apa ? Apoi peretele nordic se placheaza cu polistiren de aceeasi densitate si grosime ? Cateva vorbe despre profilele de inchidere la ferestre si usa de la intrare, profilul de soclu, profilele de inchidere au acoperisul, profilele de colt, etc. Sa incheiem cu schema de dibluire, nr. de dibluri pe metru patrat, si (important) lungimea diblurilor. Degeaba folosesc 6 dibluri pe mp (optim) daca sunt prea scurte. Sfatul meu: faceti o proba inainte de a cumpara diblurile ! Montati un cupon de 50x50 cm de polistiren folosind un diblu (sa zicem de 18cm pentru perete de caramida de 37,5cm plus tencuiala). Dupa ce bateti diblul verificati daca strange! Daca caramida este eficienta (cu gauri) puteti avea surpriza sa nu stranga si sa fie necesare dibluri de 20cm. Sau, cazul fericit cand sunt suficiente cele de 16cm. M-am referit la polistirenul de 10cm. Oricum montarea de polistiren sub grosimea de 10cm este degeaba. Mai ales in zonele mai reci. Sa stiti ca in Germania se monteaza polistiren de 20cm. In Romania maxim se gaseste de 12cm. Eu nu sunt specialist dar am montat singur polistiren tip nut si feder si am studiat problema si sfaturile multor specialisti. Concluzia: merita montarea de polistiren, cat mai gros va tine punga. Atentie la densitate, cel foarte dens este scump si favorizeaza mucegaiul daca nu este corect montat. Atentie si la polistirenul inchis la culoare sau cu perlute de grafit: este afectat de razele soarelui. Bafta !

Bogdan Sterea

21 iunie, 19:51

La punctul 1 aduc urmatorul comentariu:
Daca se fac masuratori cu un specialist ce are in posesie un aparat de 3000 de euro, se poate recomanda grosimea optima. Dar, sa fim seriosi, aceasta procedura costa bani cat termoizolarea unui perete de 10 m2. Scopul este diminuarea pierderilor de caldura nicidecum eliminarea pierderilor. In functie de buget se poate opta si la termoizolare cu polistiren EPS 80 de 20 cm. Falsa afirmatie stimata redactie. Recomandarea este binevenita, decizia este a proprietarului.
La punctul 2 remarc:
Materialele recomandate sunt cele din piata, specifice pentru acest tip de operatiune. Recomandarea este facuta pe baza experientei de lucru si atat. Recomand utilizarea acelor materiale ce pun la dispozitie un certificat de conformitate. In alta ordine de idei, temperatura stratului suport nu trebuie sa depaseasca inscrisurile de pe ambalaj. Cati dintre meseriasi au la dispozitie un termometru? Termoizolarea optima se face primavara sau toamna.
Numarul de ancore inuficient:
Numarul de ancore este 6/m2. Daca beneficiarul doreste 8 sau 10 trebuie sa fie gata sa cumpere burghie suplimentare. Nu este rau pentru o ancorare eficienta la spatii ce depasesc 2 m.l. inaltime.
Cat priveste pe dna Florentina, orice termoizolare este binevenita la orice tip de casa cnstruita in afaa de pamant. Obiectul termoizolarii este strict, limitarea pierderilor de caldura. Caramida conduce caldura, deci, este bine a fi termoizolata.
Cu stima

Alte articole

Protejarea fatadei la scurgerea apei Protejarea fatadei la scurgerea apei
Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri
Fatade de blocuri viu colorate Fatade de blocuri viu colorate
Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta Ce sunt coltarele decorative pentru exterior si cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta

Vezi mai multe articole