9 dintre cele mai faimoase conace parasite de pe Terra

22 septembrie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O casa bine facuta nu isi va pierde niciodata farmecul. Nici macar in fata trecerii ireversibile a timpului… Ba din contra! In unele cazuri, sarmul ei va creste, va deveni mai interesanta, mai misterioasa, precum un vin vechi ce isi potenteaza caracterul odata cu trecerea anilor!
Iata, mai departe, 9 asemenea cazuri, fiecare cu istoria si particularitatile sale!
Va invit, pe masura ce cititi, sa faceti un exercitiu de imaginatie astfel incat, pornind de la niste simple fotografii, sa incercati sa le vizualizati si… renovate!

1. Castelul Pidhirsti, Ucraina

Acest castel, construit intre anii 1635 si 1640, a fost odata plin de grandoare insa, in timpul primului razboi mondial, soldatii rusi i-au devastat aproape complet interiorul somptuos. Mai tarziu, a aprtinut printului Roman Sanguzko care, in 1939, a mutat cam tot mobilierul de valoare ramas in Brazilia. Dupa al doilea razboi mondial, sovieticii l-au transformat intr-un sanatoriu pentru tuberculosi, acesta arzand in 1956. Astazi, galeriile de arta Lviv incearca sa il restaureze dar, pana in acest moment, nu s-au remarcat imbunatatiri semnificative.

2. Château Miranda or Château de Noisy, Celles, Belgia

A fost construit in 1866 de catre un architect englez pentru familia nobiliara Liedekerke-Beaufort.  Proprietarii au locuit in el pana la inceperea celui de al doilea razboi mondial, cand a fost preluat de catre Compania Feroviara Nationala din Belgia. Este nelocuit inca din 1991, in parte datorita faptului ca mostenitorii sai refuza sa il predea ca patrimoniu muncipalitatii din Celles.

3. Halcyon Hall, Bennett College, Millbrook, New York

Construit initial ca hotel de lux, in 1890, dar inchis in 1901, aceasta proprietate si-a trait perioada de glorie in primele decade ale secolului 20, cand a fost transformata in faimoasa scoala de fete pentru familiile foarte bogate, numita Bennett School. Odata cu trecerea anilor si democratizarea accesului la invatamant in Statele Unite, scoala avea sa dea faliment, inchizandu-se definit in 1978. De atunci si pana astazi, conacul a ramas abandonat.

4. Kasteel van Mesen, Lede, Belgia

Vechi de aproape 500 de ani (a fost construit in 1628), aceasta vasta cladire a servit pe rand drept castel, distilerie de gin, fabrica de prelucrare a tutunului si, dupa primul razboi mondial, ca scoala-internat pentru fetele din aristocratia belgiana. In 1971, dupa ce invatamantul in franceza a fost interzis in regiunile vorbitoare de limba flamanda, scoala si-a incetat activitatea si cladirea a fost abandonata. Din pacate, insa, in 2010, a fost demolata.

5. Lillesden Estate Mansion, Anglia

Aceasta cladire a foat construita intre anii 1853 si 1855 de catre un bancher, numit Edward Lloyd. Dupa primul razboi mondial, casa a fost vanduta si a devenit scoala publica pentru fete. A fost inchisa in 1999 iar cladirea a ramas abandonata de atunci.

6. Castelul Bannerman, Insula Bannerman, New York

Un emigrant scotia, Francis Bannerman, a cumparat insula in 1900 si a construit un castel pentru a gazdui colectia sa uriasa de arme si munitii. La doi ani dupa moartea lui Bannerman, in 1918, 200 de tone de munitie au explodat, distrugand o parte din castel. Apoi, in 1969, un foc devastator a distrus complet pardoselile si acoperisul. Insula este nelocuita inca din 1950, dupa ce singurul ferry ce facea curse regulate la insula s-a scufundat din cauza unei furtuni. In 2009, o treime din cladire s-a daramat.

7. Conacul Muromtzevo, Rusia

Arhitectul rus P.S. Boitzov a cosntruit multe castele in stil medieval francez in secolul al 19-lea dar Conacul Muromtzevo este de departe cel mai spectaculos dintre toate! Abandonat dupa al doilea razboi mondial si trecut  sub patrimonial de stat sovietic, istoria lui este destul de incerta in ultimii 60 de ani. Astazi este abandonat si intr-o stare de degradare accentuate.

8. Palatul printului Said Halim sau (incorect cunoscut ca si)  CasaChampollion, Cairo, Egipt

Aceasta resedinta a fost proiectata de faimosul architect Antonio Lasciac in 1899.  Mai tarziu, a fost transformata in una din cele mai bune si recunoscute scoli pentru baieti din Egipt, Al-Nassiriyah). Scoala s-a inchis si, din 2004, cladirea este abandonata si intr-o vadita stare de degradare.

9. Conacul Hegeler Carus, Lasalle, Illinois, USA

In 1880, proprietarul s-a imbogatit din afacerile cu zinc si si-a deschis o afacere de familie foarte profitabila din tiparirea de carti si manual scolare, menite, in principal, sa popularizeze in randul publicului american operele marilor filosofi. Conacul a fost, deasemenea, si locul in care s-a discutat pentru prima data si au fost introduce in societatea occidental preceptele Zenului Budist.

Cladirea a picat intr-un con de umbra pentru cea mai mare parte a secolului 20 dar a fost restaurata la sfarsitul anilor 90, de atunci functionand ca muzeu si centru de seminarii. Cladirea gazduieste in subsolul acesteia una dintre cele mai bine pastrate sali de sport din secolul al 19-lea.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Victor

27 septembrie, 14:12

Conacul Hegeler nu e parasit....

Alte articole

Terapia prin culorile designului interior Terapia prin culorile designului interior
Design interior: aceasta este culoarea anului 2017 Design interior: aceasta este culoarea anului 2017
Biedermeier - un loc in modernitate Biedermeier - un loc in modernitate
Cel mai vechi Mall Cel mai vechi Mall
Arhitectura neoromaneasca Arhitectura neoromaneasca
Interviu cu Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE Interviu cu Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE

Vezi mai multe articole