A fost modificata legea privind calitatea in constructii. Cum te-ar putea afecta

08 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii. Daca pana in prezent casele in regim parter sau parter + 1 etaj din mediul rural puteau fi construite cu derogari de la lege, acest lucru nu va mai fi posibil dupa ce legea va fi promulgate si publicata in Monitorul Oficial.

Concret, pana azi puteai sa-ti construiesti, la tara, o casa cu parter si etaj, cu ajutorul rudelor, vecinilor, prietenilor si a diversilor meseriasi, fara sa fii nevoit sa apelezi la o firma de constructii sau la un diriginte de santier. Puteai sa incepi constructia casei doar cu autorizatia de construire si cu un proiect al casei.

Din acest moment, o casa la tara, in regim P+1, nu o mai poti construi in regie proprie. Vei fi obligat, prin lege, sa angajezi un diriginte de santier sau sa apelezi la o firma de constructii. In aceste conditii, pretul manoperei ar putea creste cu pana la 30%.

Mai mult, pe perioada lucrarilor ai putea fi vizitat de inspectori care vor verifica fiecare etapa a lucrarii.

Inspectoratul de Stat in Constructii poate verifica in ce masura casa ta respecta normele de stabilitate si rezistenta.

Cerintele obligatorii pentru construirea unei case se refera, printre altele, la:

- Rezistenta mecanica
- Stabilitate
- Securitatea la incendii
- Poluarea mediului inconjurator
- Accesibilitatea in exploatare
- Protectia fonica si termica
- Utilizarea sustenabila a resurselor naturala
- Economia de energie

Tu ce parere ai despre aceste masuri? Este buna ideea ca imobilele in regim parter+etaj sa poata fi construite doar cu supervizarea unui diriginte de santier?

Adauga un comentariu


27 Comentarii

ionut ionut

16 septembrie, 12:47

Buna ziua. As vrea sa stiu, ceea ce nu inteleg din legea modificata, daca este valabil si pentru casele P+M ( mansarda), angajarea unui diriginte de santier, si daca se poate realiza in regie proprie. Va multumesc

popescu ion

24 iunie, 16:52

hai sa fim sinceri ! la inundatiile din judetele din moldova firmele de asigurari, i-a obligat pe oamenii care aveau casa in deal sa faca asigurare pt inundatii si pe cei de langa apa nu ii asigura nici la sume mari !!!
asa si in cazul asta: credeti ca doare pe cineva ce preturi vor fi la omul de rand ?? nu vedeti ca daca ajungi sa cumperi o casa trebuie sa dai o camera la notar ?? mai dai una la sefu de santier, mai dai una la bugetu' local ca doar platesti taxe... si numai bine din vila ta tu te muti frumos la cort in curte..asta daca o sa te mai lase si acolo !!!

Mihai D

18 iunie, 15:00

chiar asa am ajuns noi oameni de rand.. oare ce mai trebuie sa faca guvernul sa putem sa ne strangem sa ii alergam.??? ............ INTREBARE : .... eu vreau sa imi fac o cabana de vacanta la tara din lemn ..nu e ceva foarte complicat... inteleg ca imi trebuie autorizatie de constructie sau o pot trece ca anexa gospodareasca in anumite cazuri.... DARRR...va mai fi nevoie de aberatiile acestei legi ? adica de firme ...diriginte de santier...s.a.m.d ?

Dan C.

16 iunie, 17:28

Am citit comentariile precedente si nu vreau sa mai repet. SUNT CU TOTUL DE ACORD CU LAURENTIU ION si bineinteles cu celalti care au promovat, in esenta, aceeasi idee.
NOTE PERSONALE. O casa P+M, P+1E, s.a nu poate fi construita fara AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE- cu toti pasii ce implica aceasta. Autorizatia se da in baza unui Proiect de constructie elaborat si AVIZAT de pesoane specializate si ACREDITATE in constructii (ARHITECT, ING. DE REZISTENTA ) S-atunci, daca eu construiesc cu meseriasi care stiu sa citeasca un proiect, sau daca EU, fiind inginer cu vechi state de "inginerie aplicata" chiar si-n alte domenii , stiu sa citesc proiectul si respect tehnologia de constructie, de ce sa las alti hoti sau analfabeti cu diploma sa ma jecmaneasca ??
NU ESTE SUFICIENT CONTROLUL FACUT, LA LOCUL SANTIERULUI, DE EXPERTI I.G.S.I.G (sau cum vor sa se numeasca) si sa constate ca eu respect un PROIECT, facut tot de oameni responsabili si acreditati !?
DECI, SUBSCRIU LA OPINIA D-LUI LAURENTIU: Suntem o COLONIE de munca gratuita, lasata prada HOTILOR interni si externi care nu au niciun interes sa le fie bine... bietilor romani.

daniel

16 iunie, 16:35

Asta inseamna descurajare totala,omul cu bani mai putini nu o sa-si mai permita asa ceva iar hotii(politicienii)nu vor avea probleme din acest punct de vedere.Este o lege (printre altele)de ingradire a libertatii!

Laurentiu Ion

16 iunie, 11:10

Este mai mult decat evident ca acest proiect de lege nu este decat unul care sa satisfaca cererile clinetelei politice, care a cotizat cu bani la alegerea si mentinerea lor in fucnctii, iar acum isi cer "drepturilre", fiin precis vorba de moguli in constructii carora nu le ajungea cate lucrari au si mai vor acuma ca "obligat-fortat" sa-i solicite pe bani bineinteles toata populatie tarii. Parca seamana putin a Cosa Nostra ? Cunosc caz concret care de bunavoia a dorit acest diriginte de santier platiti lunar cu 1500 lei pentru bunul mers al lucrarii, dar acesta pe langa ca nu se prea prezenta la treaba a fraternizat cu muncitorii la furat materiale de constructii si probabll pentru ca avea o "pregatire inalta" a reusit sa faca si grave erori in executie de prprietarii se gandeau serios sa o ia de la capat. Este iarasi un post caldut ca la stat fiind dat prin lege de la stat dar de data asta pe banii nostrii si nu ai statului. Probabil mai iese o haita de constructori din scoala si statul vre sa se asigure ca au loc de munca garantat.Am facut o casa si am si renovat-o si din proprie experienta stiu ca muncitorii sunt toti o apa si un pamant, facuti toti de aceasi mama si parca au dat examen la scoala de tampiti intai de a lucra undeva, asa ca cel mai bun diriginte de santier esti tu proprietarul pentru ca te doare cand nesimtitii iti irosesc banii munciti cu greu, si pana nu urlii la ei de se tremura casa si cu taieri la bani nu faci nimic. Asa ca i-as intreba pe adormitii din Parlament care observ ca ii doare tare de banii si securitatea noastra: poate legea in cauza sa rezolve problemele expuse mai sus, sau se confirma ca este doar pentru buzunarele altora. Un diriginte de santier ia acum 1500 lei, dupa lege se vor obraznicii pentru ca o sa fie obligatoriu asa ca va fi 2000-3000 lei pe luna x 1 an la1 an si 6 luni=24000-36000 la 36000-54000 lei. Asa ca for fi niste bani dati aiurea.

cadar dumitru

14 iunie, 21:02

Nu e nici o tampenie.Care e diferenta intre Bucuresri satele din jur pline de vile? Care e diferenta intre Cluj Napoca si Floresti (cea mai mare comuna din tara- peste 25.000 de locuitori). Si e valabil in toata tara in apropierea marilor orase. Legea trebuie sa fie egala pentru toti cetatenii, atat cei de la oras cat si cei de la tara. Ar trebui sa se construiasca in exact aceleasi conditii. Ca autorizatiile stim cum se dau la tara. Si pe urma ne miram ca asiguratorii refuza sa incheie polite pentru case din mediu rural.
Stie cineva dintre cei care au comentat cat costa un diriginte de santier? Eu cred ca nu, altfel erau un pic mai retinuti. Documentati-va domnilor. Si nu sunt ,, un diriginte de santier,, dar tocmai am construit o casa sub indrumarea unuia.

Doru

14 iunie, 13:27

Fratilor ASTIA (parlamentarii) din plictiseala se gandesc ca daca mai dau o lege contorizeaza acolo in palmares dar nu se duc in teritoriile de care apartin sa verivice daca cel care are 800 de lei pe luna salariu si care vrea sa se apuce de o casuta are puterea financiara de a mai plati si o firma de constructii .Garantat ca unii dintre ei deja s-au apucat sa isi faca firme de consultanta cu diriginti de santier sau unele facultati de constructii ocrotite de acestia scot prea multi diriginti de santier si nu stiu cum sa le dea de munca.Nu zic ca masura nu ar fi buna dar nu vad de ce obligatorie Cine are bani da frate isi angajeaza tot tacamul de experti dar amaratul de cine stie de prin ce colt uitat de lume care isi face doua camarute si o bucatarie ca de baie vai si a mar si o incepe anul asta si o termina peste zece ani, are el banuti si pentru DOMNUL DIRIGINTE DE SANTIER .Domnilor moderatori va propun sa faceti o petitie sa poate vota tot romanul si poate dv sa va duceti cu ,,JALBA-N PROTAP ,,la domnii guvernanti si sa le aratati ca sunt multi romani care debea isi permit sa ridice capul din saracie iar ei le spun (le da cu legea-n cap) sa-l bage la loc

doru burdea

13 iunie, 22:33

O noua explozie de inteligentza a parlamentarilor care tot mai cred ca au fost alesi de prosti si spera ca vor mai fi alesi! Vetzi da socoteala pentru toate prostiile si hotiile facute! Dumnezeu nu doarme si mamaliga poate exploda! Unde o sa va ascundetzi si unde vetzi duce avutziile dobandite prin frauda?Nu am vazut nimic sa facetzi ceva pentru tara si pentru taranii ei decat sa-i jumulitzi cu tot cu pene si paduri! Dumnezeu sa ne ajute!

Eugen

13 iunie, 13:20

Numai niste oameni pe care nu-i intereseaza soarta celor fara posibilitati materiale deosebite pot promulga o asemenea lege. Nimeni nu facea casa in regie proprie de placere ci pentru ca nu prea avea bani deci aceasta lege va lovi tocmai pe cei cu posibilitati materiale reduse.

Alte articole

Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util
Cuprinsul Certificatului de Urbanism Cuprinsul Certificatului de Urbanism
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp
Certificatul energetic obligatoriu sau nu? Certificatul energetic obligatoriu sau nu?
Amplasarea casei pe teren in regim izolat Amplasarea casei pe teren in regim izolat
Inaltimea maxima a cladirilor Inaltimea maxima a cladirilor

Vezi mai multe articole