A fost modificata legea privind calitatea in constructii. Cum te-ar putea afecta

08 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii. Daca pana in prezent casele in regim parter sau parter + 1 etaj din mediul rural puteau fi construite cu derogari de la lege, acest lucru nu va mai fi posibil dupa ce legea va fi promulgate si publicata in Monitorul Oficial.

Concret, pana azi puteai sa-ti construiesti, la tara, o casa cu parter si etaj, cu ajutorul rudelor, vecinilor, prietenilor si a diversilor meseriasi, fara sa fii nevoit sa apelezi la o firma de constructii sau la un diriginte de santier. Puteai sa incepi constructia casei doar cu autorizatia de construire si cu un proiect al casei.

Din acest moment, o casa la tara, in regim P+1, nu o mai poti construi in regie proprie. Vei fi obligat, prin lege, sa angajezi un diriginte de santier sau sa apelezi la o firma de constructii. In aceste conditii, pretul manoperei ar putea creste cu pana la 30%.

Mai mult, pe perioada lucrarilor ai putea fi vizitat de inspectori care vor verifica fiecare etapa a lucrarii.

Inspectoratul de Stat in Constructii poate verifica in ce masura casa ta respecta normele de stabilitate si rezistenta.

Cerintele obligatorii pentru construirea unei case se refera, printre altele, la:

- Rezistenta mecanica
- Stabilitate
- Securitatea la incendii
- Poluarea mediului inconjurator
- Accesibilitatea in exploatare
- Protectia fonica si termica
- Utilizarea sustenabila a resurselor naturala
- Economia de energie

Tu ce parere ai despre aceste masuri? Este buna ideea ca imobilele in regim parter+etaj sa poata fi construite doar cu supervizarea unui diriginte de santier?

Adauga un comentariu


27 Comentarii

aurel badescu

13 iunie, 06:18

Face statul a dracului multe case ca sa il doara in gat de cum imi fac eu casa.Ii roade in gat pe astia de dau asemenea legi de diriginti de santier ai lulii si ai fripturii,in loc sa ii doara capul de altele.Se construiesc prea multe case ,si s-au gandit distinsii sa mai stopeze fenomenul,ca prea si-a luat romanul nasul la purtare.Lasa ca facem noi studii de fezabilitate ,peste studii de fezabilitate,pe banul prostului...

cristial

13 iunie, 00:18

Nu e nevoie de firma autorizata pentru construire,Dirigintele de santier supravegheaza executia corecta a casei

Mircea B.

12 iunie, 23:22

E o tampenie, de fapt inca un bir pus de guvernul Ponta !
O data ce mi-am luat autorizatia de construire, trebuie sa vina Ponta sa ma supravegheze ( pe bani, normal). Pai ce, nu e in interesul meu sa imi fac lucru sigur, de calitate? Normal ca imi voi angaja meseriasi dupa ce bani am, chiar un inginer sa mai supravegeze. Pe care ii platim cum ii plattim, adica din buzunar, persoana fizica. Acum trebuie sa angajez firma sa platesc TVA, da? Da eu, ca persoana fizica, cum imi deduc TVA, aa?

Nu stiu cum nu le e rusine, nu-i mai satura nimic, de aia ploaia asta de impozite.
sa vina Ponta si sa plateasca el dirigintele de santier , precum si TVA si impozitele uriase pentru firma de constructii.

sorin romanul

12 iunie, 23:05

Ca si in alte domenii se pune restrictie numai oamenilor de rind. Primariilor si altor mafioti INSPECTORATUL DE STAT IN CONSTRUCTII nu le controleaza lucrarile desi sunt obligati prin lege, iar executarea defectuasa a lucrarilor afecteaza multe persoane si firme si pune in pericol destul de multe vieti. Sa va dau un exemplu - in prelungirea ghencea zona dantelei si adiacentele se fac lucrari de infrastructura - canal , apa si asfalt de mai bine de 6 ani de catre firma D*****( firma lui vanghelie si a sefului clanului ciocan de la caracal ). Lucrarile au fost platite pina acum de 2 ori o data de primaria sect 5 si a doua oara de primaria capitalei. Calitatea lucrarii este catastrofica sunt prabusiri peste tot pe care le repara si se strica dupa un timp tot in aceleasi locuri pentru ca nu au respectat proiectul si pentru ca au furat la materiale cit au putut din punct de vedere cantitativ ,iar calitativ au pus alte materiale decit ar fi trebuit. Ghiciti ce face INSPECTORATUL de stat in constructii - NIMIC - si asta dupa ce au fost sesizati si li sau trimis si materiale filmate si poze cu materialele care sau pus acolo si filmari . Nu fac nimic pentru ca sunt unsi - seful Inspectoratului de la sect 5 e uns de vanghelie & comp si se face ca nu vede nimic. In zona magurele aceeasi gasca adica aceeasi firma a lui vanghelie a turnat inainte de alegerile la primarie in tr-o noapte asfalt pe 2 strazi direct pe pamint dupa ce a nivelat un pic pamintul.Seful ISC sect 5 l-a obligat pe dirigintele de santier sa semneze lucrarea desi acesta nu a vrut.
Personal i-am dat aceste date si filmari si primarului general si am fost cu seful lui de cabinet in zona si rezultatul este tot zero. Sefa de la administratia strazilor doamna MORARU se face deasemenea ca nu vede si desi i-au fost semnalate toate neregulile si toate defectele a avizat receptionarea lucrarilor.Culmea este ca desi strazile sunt in garantie administratia strazilor nu vrea sa execute garantia . DACA S-AR RESPECTA LEGEA DE MULT CEI RESPONSABILI AR FI LA PUSCARIE , DAR EI FAC IN CONTINUARE AVERI DIN ACEST TIP DE FURT NESIMTIT. SI CE E MAI RAU CA NOI TACEM SI NU LUAM ATITUDINE.

george

12 iunie, 22:23

daca te obliga sa angajezi diriginte de santier, tot in regie proprie poti construi dar nu cred ca asta ar ridica costul casei cu 30%. tot cu nea costica ,nea georgica si varul ,doar ca trebuie sa vina dirigintele sa spuna el cum sa construiesti; in realitate oricum nu prea vina asa ca...

Danut Tinta

12 iunie, 21:58

Mi se pare ca, parlamentarii, au si ei firme de constructii, Dl. GOGU, de aceea trebuie sa manance si gura lor o paine, ca si a dumneavoastra, probabil. Sunt curios de ce ii intereseaza pe tovarasi daca pe mine ma deranjeaza zgomotul in casa sau daca dau mai multi bani la incalzire, cum s-ar spune, "Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia" dar de. trebuie sa mai bage mana in buzunarul romanilor alti smenari, care nu stiu de unde sa mai fure un ban, nemuncit. Asa ca nu mai face-ti loby domnul GOGU!

Adrian

12 iunie, 20:54

Daca aplicarea ar fi in spirit constructiv, orientata spre consilierea si sprijinul investitorului, masura ar fi benefica!
Ma tem ca aplicata in neaosul spirit romanesc, acesta modificare nu va face decat sa creasca tariful dirigintilor de santier, care nu vor face mai nimic insa vor incasa sume frumoase iar inspectorii in constructii vor avea un vad si mai mare pentru spaga.
Pana la urma, totul se rezuma la bani! "Amaratul" care isi ridica o casa cu economiile de-o viata, nu stie cum sa-si mai reduca cheltuielile iar in jurul sau roiesc o sumedenie de "experti" care n-au nici o rezerva in a-i spori cheltuielile.

liviu

12 iunie, 20:05

Cred ca ideea e sa diminueze ritmul de construire a casutelor in luncile raurilor sau in zone inundabile..etc

Iancu Diriginte

12 iunie, 19:41

După a mea părere, pentru a fi siguri de respecterea prevederilor noi introduse, n-ar trebui eliberată autorizația de construire , până nu face dovada unui contract cu Dirigintele de șantier autorizat, și asta nu numai la casele cu P+1, ci și la casele cu P+M ( cu toate că și casele nimai cu perter trebuie să reziste în timp, deci trebuiesc resapectate dispozițiile din P.T.E.)Obligativitatea contractului cu un Diriginte de șantier și a exitenței unui Proiect Tehnic de Execuție, cu semnături autorizate de un Verificator de proiect, ar trebui introdusă în condițiile cerute prin Certificatul de urbanism.Momentan, se construiește numai pe baza unei Documentații Tehnice pentru Autorizarea Construcției - DTAC-, fără P.T.E. Numai așa s-ar introduce și respecta LEGEA.

Bogdan

12 iunie, 19:23

Adica unii nu stiu ce e apa calda si poate chiar ce e curentul si noi bagam internet de viteza mare. Cred ca trebuia sa fie obligatorie cerinta cu internetul de mare viteza la o casa noua construita in varful muntelui.

Alte articole

Documentatia necesara obtinerii Certificatului de Urbanism Documentatia necesara obtinerii Certificatului de Urbanism
Ce este POT si ce este CUT Ce este POT si ce este CUT
Ce este PUD si ce reglementeaza el Ce este PUD si ce reglementeaza el
Cadastru si intabulare Cadastru si intabulare
Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp Verificarea online a cadastrului = economie semnificativa de timp
Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)? Ce este bine sa stiti despre certificatul de performanta energetica pentru cladiri (certificat energetic)?

Vezi mai multe articole