A fost modificata legea privind calitatea in constructii. Cum te-ar putea afecta

08 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii. Daca pana in prezent casele in regim parter sau parter + 1 etaj din mediul rural puteau fi construite cu derogari de la lege, acest lucru nu va mai fi posibil dupa ce legea va fi promulgate si publicata in Monitorul Oficial.

Concret, pana azi puteai sa-ti construiesti, la tara, o casa cu parter si etaj, cu ajutorul rudelor, vecinilor, prietenilor si a diversilor meseriasi, fara sa fii nevoit sa apelezi la o firma de constructii sau la un diriginte de santier. Puteai sa incepi constructia casei doar cu autorizatia de construire si cu un proiect al casei.

Din acest moment, o casa la tara, in regim P+1, nu o mai poti construi in regie proprie. Vei fi obligat, prin lege, sa angajezi un diriginte de santier sau sa apelezi la o firma de constructii. In aceste conditii, pretul manoperei ar putea creste cu pana la 30%.

Mai mult, pe perioada lucrarilor ai putea fi vizitat de inspectori care vor verifica fiecare etapa a lucrarii.

Inspectoratul de Stat in Constructii poate verifica in ce masura casa ta respecta normele de stabilitate si rezistenta.

Cerintele obligatorii pentru construirea unei case se refera, printre altele, la:

- Rezistenta mecanica
- Stabilitate
- Securitatea la incendii
- Poluarea mediului inconjurator
- Accesibilitatea in exploatare
- Protectia fonica si termica
- Utilizarea sustenabila a resurselor naturala
- Economia de energie

Tu ce parere ai despre aceste masuri? Este buna ideea ca imobilele in regim parter+etaj sa poata fi construite doar cu supervizarea unui diriginte de santier?

Adauga un comentariu


27 Comentarii

ion

12 iunie, 19:19

credeti ca un taran cu o pensie mica ,sau fara pensie are putere financiara sa angajeze o firma de donstructii? Multi locuitori de la tara nu au posibilitatea sa construiasca o baie si se spala tot la lighian si folosesc wc.in fundul curtii. Iar acum dupa noua lege vor ramine tot cu ce au construit parintii lor. ;FOARTE BUNA LEGEA;

Cristi

12 iunie, 18:56

Abuzuri si iar numai abuzuri, o societate adormita si dezorientata, iar stapinul stat si interesele din spatele lui, lucreaza. Romani, fiti fara grija, va fi si mai bine.

Baboo Hausmeister

12 iunie, 18:45

Adica cine poate-oase roade. Ai mei au costruit o casă in 15 ani. Eu nici intro viaţă nu voi putea la salariul pe care îl am. Să le stea in gât toate creşterile acestea de preţuri. Acesta lege a fost facută tot pentru cei care au..

anisor paraschiv

12 iunie, 18:40

In mod normal este o idee buna,dar tinanad cont de conditiile din Romania privind nivelul de trai al romanilor va fi foarte greu sa respectam aceasta lege; dupa ce ca nu avem dupa ce bea apa ne mai obliga si la costuri suplimentare prin acontarea unei firme de constructii

Vladimir Vlad

12 iunie, 18:17

Masura pare binevenita, cu conditia sa nu fie doar pe hartie. Pana acum puteau construi si cei care au invatat dupa ureche, fara nici o calificare. Firmele sa nu poata fi deschise daca nu lucreaza cu personal calificat care sa poarta raspunderea executiei. Cei necalificati sa poata urma cursuri de calificare. Sa fie stabilite concret operatiunile pe care le pot executa cei necalificati, iar pentru intreaga lucrare sa existe o perioada de garantie. Atentiune la instructiunile de aplicare.

Gogu Diriginte

09 iunie, 16:49

Mi se pare normal sa fie asa. Daca in mediul urban e obligatoriu, de ce la tara nu ar fi la fel? Trebuie sa existe o regula pentru toata lumea, poate asa vor arata si satele noastre cum trebuie, fara cocioabe, constructii "sezoniere" sau transformari "miraculoase" din fanare in locuinte fara nicio logica.

costi cirlan

09 iunie, 14:39

dacă casa nu are etaj tot asa te impune sa o faci cu tot felu de firme si diriginte de șantier ?

Alte articole

POT si CUT Diferente POT si CUT Diferente
Cuprinsul Certificatului de Urbanism Cuprinsul Certificatului de Urbanism
Autorizatia de constructie in 80 de zile Autorizatia de constructie in 80 de zile
Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017 Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017
Construirea casei in regim propriu Construirea casei in regim propriu
Tu stii ce prevede legea Asociatiilor de proprietari? Partea I Tu stii ce prevede legea Asociatiilor de proprietari? Partea I

Vezi mai multe articole