Acte si autorizatii

Ai o lista intreaga de probleme de rezolvat si nu vrei sa pierzi mai mult timp decat e nevoie alergand dupa actele necesare pentru construirea casei. Informeaza-te si vei stii cum sa fii eficient.

on

Amplasarea casei pe teren in regim cuplat

15 decembrie, 2015

Am prezentat, intr-un articol anterior, ce trebuie sa ai in vedere daca iti construiesti o casa amplasata pe teren in regim izolat. Sunt insa situatii in care amplasarea casei pe teren trebuie realizata in regim izolat, situatie in care trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte: Suprafata minima a terenului pe care construiesti trebuie sa fie de 200 metri patrati; Deschiderea, adica latimea minima a terenului, trebuie sa fie de nimimum 10 metri; Casa ta trebuie sa fie alipita la calcanul casei vecine, adica vei avea un perete comun cu casa de pe lotul din stanga sau dreapta ta; Distanta fata de fundul de lot trebuie sa fie de minimum 5 metri; Fata de aliniament, casa trebuie aliniata cu cladirea cuplata. Exista insa situatii in care aliniamentul se realizeaza conform unei retrageri stabilite…

mai mult >
on

Amplasarea casei pe teren in regim izolat

25 noiembrie, 2015

In cazul in care cumperi un teren pe care vrei sa-ti construiesti o casa, teren care este o parcela dintr-un lot, trebuie sa stii din start in ce conditii poti construi pe acel teren. Trebuie sa respecti o serie de prevederi in ceea ce priveste amplasarea casei si distantele dintre casa si laturile terenului. Daca amplasarea casei pe teren va fi realizata in regim izolat, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte: Suprafata minima a terenului pe care construiesti trebuie sa fie de 200 metri patrati. Deschiderea minima a terenului trebuie sa fie de 12 metri. Retragerea fata de vecinii din stanga si din dreapta trebuie sa fie de minimum 3 metri pe o parte. De cealalta parte, retragerea trebuie sa fie de minimum 2 metri daca exista ferestre, sau de 60 de centimetri, daca nu exista ferestre.…

mai mult >
on

Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor

20 noiembrie, 2015

Conform Legii 260/2008, asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor este obligatorie. Aceasta lege a fost modificata si completata de curand de catre Legea 191/2015. Iata, pe scurt, care sunt bligatiile si drepturile pe care le au proprietarii de locuinte si, in general, ce ar trebui sa stii despre aceasta lege. Asigurarea locuintei impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor este obligatorie. Obligatia incheierii contractelor de asigurare a locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale revine persoanelor ori autoritatilor desemnate, in conditiile legii, sa le administreze. In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este…

mai mult >
on

Tot ce trebuie sa stii despre fondul de rulment

10 noiembrie, 2015

Internetul este plin de discutii despre fondul de rulment. Unii sustin ca fondul de rulment nu este prevazut in nici o lege, altii afirma ca nu ii poate obliga nimeni sa achite fondul de rulment. Care este adevarul? Ei bine, Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, actualizata in 2015, nu face nicio referire despre fondul de rulment, insa Norma metodologica de aplicare a Legii 230/2007 face 9 referiri. Administratorul care îndeplineste si functia de contabil in partida simpla are obligatia sa intocmeasca si sa completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenta fondului de reparatii, registrul pentru evidenta fondului de rulment, registrul pentru evidenta sumelor speciale, registrul pentru evidenta fondului de…

mai mult >
on

Ce este PUD si ce reglementeaza el

06 noiembrie, 2015

Planul Urbanistic de Detaliu (prescurtat PUD) este documentatia aferenta Planului Urbanistic General (PUG) si Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Planul Urbanistic de Detaliu explica in detaliu continutul PUG si PUZ. Planul Urbanistic de Detaliu este corelat cu Certificatul de Urbanism si prezinta documentatia ce stabileste conditiile de amplasare, dimensionare, conformare si servire edilitara a unui obiectiv de pe un anumit amplasament. Pentru a putea elibera o Autorizatie de Construire sau un Certificat de Urbanism, functionarii din cadrul Primariei consulta Planul Urbanistic de Detaliu pentru terenul respectiv. Citeste si Ce este PUG si ce reglementeaza el Planul Urbanistic de Detaliu stabileste urmatoarele: – permisivitatile si constrangerile urbanistice privind volumele construite si amenajarile…

mai mult >