Acte si autorizatii

Ai o lista intreaga de probleme de rezolvat si nu vrei sa pierzi mai mult timp decat e nevoie alergand dupa actele necesare pentru construirea casei. Informeaza-te si vei stii cum sa fii eficient.

on

A fost modificata legea privind calitatea in constructii. Cum te-ar putea afecta

08 iunie, 2015

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii. Daca pana in prezent casele in regim parter sau parter + 1 etaj din mediul rural puteau fi construite cu derogari de la lege, acest lucru nu va mai fi posibil dupa ce legea va fi promulgate si publicata in Monitorul Oficial. Concret, pana azi puteai sa-ti construiesti, la tara, o casa cu parter si etaj, cu ajutorul rudelor, vecinilor, prietenilor si a diversilor meseriasi, fara sa fii nevoit sa apelezi la o firma de constructii sau la un diriginte de santier. Puteai sa incepi constructia casei doar cu autorizatia de construire si cu un proiect al casei. Din acest moment, o casa la tara, in regim P+1, nu o mai poti construi in regie proprie.…

mai mult >
Schimbul imobiliar

Ce trebuie sa stii despre schimbul imobiliar

23 septembrie, 2014

La prima vedere, schimbul imobiliar pare simplu. Ai un apartament cu 3 camere, sa zicem, si vrei sa-l schimbi pe o garsoniera. Cauti si gasesti un proprietar de garsoniera care vrea sa se mute la 3 camere si, daca va intelegeti la diferenta de bani, gata schimbul. Teoretic. Practic, daca esti interesat sa realizezi un astfel de schimb, trebuie sa tii cont si de legislatia in domeniu, mai precis de articolele din Codul Civil care fac referire la Contractul de schimb. Este vorba despre art. 1763, 1764 si 1765. Contractul de schimb reprezinta stramutarea unui lucru din patrimoniul unei persoane fizice sau juridice in patrimoniul altei persoane (fizice sau juridice). Daca valoarea lucrurilor care fac obiectul schimbului nu este egala, atunci se va plati o suma de bani drept diferenta. Aceasta…

mai mult >
on

Viata la bloc – Ministerul Sanatatii face ordine in parcare si la ghena de gunoi

23 mai, 2014

Un ordin emis de fostul Ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, stabileste o serie de norme de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei. Cum vor influenta aceste norme viata oamenilor care locuiesc la bloc? In primul rand, nu vei mai avea voie sa-ti repari masina in parcarea din fata blocului. Sau in nicio alta parcare, de acum incolo va trebui sa mergi cu autoturismul la un service. In al doilea rand, daca ti-ai amenajat o parcare la mai putin de 5 metri de ferestrele imobilului, se pare ca vei ramane fara ea. Regulile sunt clare si in ceea ce priveste spatiul unde se afla ghena de gunoi. Aceasta nu are voie sa se afle la mai putin de 10 metri de ferestrele imobilului. Ghena de gunoi trebuie sa fie imprejmuita si impermeabilizata, sa fie dimensionata pe baza indicelui…

mai mult >
asigurarea locuintei

Ce ai de castigat daca iti faci o asigurare pentru locuinta?

05 decembrie, 2013

Fiecare proprietar al unei locuințe permanente sau temporare are obligația de a încheia o asigurare a locuinței sale. Reglementarea asigurării obligatorie a locuinței este prevăzută în Legea 243/2013 care aduce modificări și completări Legii 260/2008. Pe scurt, toți proprietarii de locuințe trebuie să le asigure împotriva catastrofelor naturale. Polița de asigurare obligatorie cunoscută pe scurt sub denumirea de PAD este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Trebuie să știi însă că această asigurare acoperă doar trei riscuri catastrofice: cutremure, inundații din cauze naturale și alunecări de teren. Obligativitatea unei astfel de asigurări este cauzată în mare parte de nenumăratele catastrofe naturale ce se abat asupra țării noastre,…

mai mult >
Mansardarea blocului - a doua parte

Mansardarea blocului - a doua parte

15 octombrie, 2012

Deschideam saptamana trecuta subiectul mansardarii blocurilor cu cateva considerente generale. Astazi vom aprofunda aceasta tema din perspectiva actelor si a documentelor ce trebuie intocmite inainte de inceperea lucrarilor. In primul rand, aveti nevoie de acordul TUTUROR proprietarilor. Acest acord nu se va rezuma doar la permisiunea de a mansarda blocul, ci va avea in vedere inclusiv detalii privind vanzarea, inchirierea sau concesiunea viitorului spatiu locuibil rezultat. Mai este nevoie de scoaterea din indiviziune a terasei blocului si stabilirea noului regim juridic al spatiului rezultat dupa mansardare, realizarea unui nou proiect tehnic al intregii cladiri (dupa mansardare, cladirea va avea un alt regim de inaltime), realizarea unei expertize tehnice a cladirii. Urmeaza realizarea…

mai mult >