Amenajarea de toamna a gradinii (IV) - Fertilizarea organica si fertilizarea chimica

26 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In seria despre amenajarile de toamna din gradina am vorbit pana acum despre toaletare si despre plantarea lavandei si a legumelor. Acum este momentul sa aducem in discutie si tratamentul care trebuie aplicat solului, elementul esential al oricarei gradini. In acest sens, specialistii de la Pestre.ro ne-au ajutat din nou cu cateva sfaturi foarte valoroase.

Acestia ne-au povestit despre cele doua moduri de fertilizare a solului, respectiv fertilizarea organica si cea chimica.

Cu toate ca tehnologia avanseaza in fiecare zi si cantitatea produselor tratate cu pesticide este in continua crestere, pe piata apar totusi destul de multe legume si fructe tratate cu produse bio.

Un factor important in producerea legumelor si fructelor sanatoase este fertilizarea solului cu ingrasaminte organice. Aceasta se face inainte de araturile de toamna sau primavera, chiar inainte de a pregati terenul pentru insamantat, Astfel, vom avea un teren bogat in substante hranitoare, iar legumele vor fi mai gustoase si recolta mai bogata.

Cel mai bun ingrasamant pentru sol care se aplica toamna este gunoiul de grajd putrezit. Prin dejectiile animale se elimina aproximativ jumatate dintre substantele organice aflate in compozitia furajelor consumate, in principal azot si fosfor. Prin fermentare, aceste dejectii se descompun in totalitate, eliberand elementele nutritive atat de necesare in dezvoltarea plantelor.

Peste an, de cate ori avem ocazia, ar fi ideal sa strangem frunze uscate, buruieni de la curatarea terenului, paie, resturi vegetale si lasate neacoperite intr-un colt al gradinii. Ploaia care va cadea peste aceste deseuri le va transforma ulterior in compost, iar pentru obtinerea unui ingrasamant cat mai bun va fi nevoie ca amestecul sa fie intors de cateva ori pentru o macerare mai usoara.

Daca in toamna nu am avut posibilitatea aplicarii pe sol a gunoiului de grajd sau a compostului, se poate aplica in perioada de vegetatie a plantelor un ingrasamant format din excremente de pasare. O cantitate de 10 kg diluata in 150 litri de apa se lasa doua-trei zile la macerat, apoi se toarna in jurul plantelor cate 250 ml, fara a se atinge tulpina.

Ingrasamintele organice reprezinta alternativa la ingrasamintele chimice, foarte daunatoare pentru organismul uman si pentru natura, dar la care s-a recurs tot mai mult in ultimii ani, cu intentia de a se economisi bani si efort.

Mai trebuie avut in vedere ca perioada de administrare a ingrasamintelor este influentata de caracteristicile fizice ale solului. In plus, substantele nutritive trebuie sa fie plasate cat mai mult in zona radacinilor active ale plantelor.

In culturile de legume, la aplicarea ingrasamintelor se va tine cont de perioada de vegetatie a acestora. Aceasta se poate face in 3 faze: prima la 10-15 zile de la plantare, cand plantele s-au prins, urmatoarea in perioada de crestere intensiva a culturii si ultima la formarea fructelor.

Pare mult de munca, dar totul merita, daca tinem cont ca gustul legumelor si fructelor rezultate in urma unui astfel de tratament organic va fi categoric mai bun decat cel al celor tratate cu ingrasaminte chimice.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ? Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ?
Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare” Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare”
FOLOSIREA TUBURILOR (INVELITORILOR) DE PROTECTIE A VITEI-DE-VIE DUPA INFIINTAREA PLANTATIILOR FOLOSIREA TUBURILOR (INVELITORILOR) DE PROTECTIE A VITEI-DE-VIE DUPA INFIINTAREA PLANTATIILOR
Cum transplantezi florile in ghivece Cum transplantezi florile in ghivece
Primavara in casa si in gradina Primavara in casa si in gradina
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva

Vezi mai multe articole