Atentie la cuiburile de viespi

10 august, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu ani in urma, a fost lansat “Killer Bees” (“Albinele ucigase”), un film despre cum roiuri imense de albine terorizeaza orase migrand si construindu-si cuiburi in locuri ascunse din gospodariile oamenilor. In ecranizare, acestea ataca albinele crescute de apicultori si isi fac cuib in stupii lor. Desigur, filmul este o fictiune, insa totul porneste, ca de fiecare data, de la un sambure de adevar. In tara noastra, nu a fost semnalizata (încă!) prezenta vreunei astfel de specii de albine agresive, insa asemanarea lor este facuta cu familiile de viespi.

Asa cum stim, viespea este o insecta care isi face cuib in locuri variate, de la cele salbatice pana la acelea din apropierea locuintelor. Viespile isi construiesc un fagure din resturi de lemn maruntite si pamant, in locuri ascunse, ferite de pericole si intunecate.

In fotografiile atasate acestui articol, puteti observa cum aceste insecte au considerat ca locul oportun construirii cuibului este o o firida de masurare a instalatiei de alimentare cu gaz metan. La descoperirea acestui fapt, s-a actionat imediat; cu un spray puternic, intr-o prima etapa. Un timp, viespile au disparut, dar, aproximativ doua saptamani mai tarziu, fagurele era din nou populat. De aceasta data, dupa actiunea cu insecticid si eliminarea viespilor, s-a extras fagurele si a fost distrus.

Dupa aceste incidente, proprietarul gospodariei a devenit mai atent si a studiat comportamentul viespilor pe care le vedea inca zburand in numar mare prin curte. El a descoperit ca acestea intrau si ieseau din unitatea exterioara a aerului conditionat. S-a actionat cu insecticid in zona respectiva si, ulterior, a fost demontat capacul superior al unitatii. In imagini poate fi observat cel de-al doilea fagure descoperit.

Sfatul nostru este sa urmariti si sa eliminati din timp aceste cuiburi, deoarece coloniile mari care se dezvolta pot defecta aparatele respective, existand si riscul ca insectele sa devina agresive si sa atace oameni sau animale care se apropie de cuib.

Conform studiilor, fiindcă in lunile august si septembrie s-au semnalat cele mai multe atacuri de acest gen, vă propunem în cele ce urmează, un ghid complet de identificare și îndepărtare a cuiburilor de viespi.

cum scap de cuibul de viespi

 

Tipurile de Viespi

În primul rând, este important să știm că există multe tipuri de viespi. Cele mai comune sunt viespile ”galbene jacket”, care sunt atrase de dulciuri și alimente proteice, și viespile ”poliste” (sau viespile ”de hârtie”), care sunt mai puțin agresive și preferă nectarul de flori. Recunoașterea acestora este primul pas în gestionarea cuiburilor de viespi din casa dvs.

Cum să Identificăm și Îndepărtăm Cuiburile de Viespi

Cum am văzut în exemplul de mai sus, cuiburile de viespi pot fi ascunse în mai multe locuri, inclusiv în pomișori, sub acoperișuri sau în elemente de iluminat exterior. Identificarea acestora poate fi o provocare, deoarece viespile pot deveni agresive dacă sunt provocate.

Îndepărtarea cuiburilor de viespi nu trebuie încercată fără echipamentul adecvat și cunoștințele necesare. Dacă aveți un cuib mare de viespi, cel mai bine ar fi să apelați la un profesionist. Cu toate acestea, dacă este vorba despre un cuib mai mic și considerați că puteți să o faceți în siguranță, există mai multe opțiuni la dispoziție, cum ar fi capcanele pentru viespi și spray-urile insecticide.

 

Cum să Prevenim Apariția Viespilor

Prevenirea este întotdeauna cea mai bună metodă de control a viespilor. Există câteva sfaturi care ne pot ajuta:
  • Curățarea regulată a zonelor exterioare pentru a îndepărta mâncarea și băutura dulce, care atrag viespile.

 

  • Sigilarea orificiilor sau a crăpăturilor prin care viespile ar putea intra în casa.

 

  • Montarea capcanelor pentru viespi în jurul casei.

În concluzie, înfruntarea viespilor poate fi o sarcină grea, dar prin cunoaștere și prevenire, aceasta poate deveni mult mai accesibilă. Învățarea despre diferitele tipuri de viespi, modul de identificare și îndepărtare a cuiburilor acestora, cât și utilizarea corectă a insecticidelor pot proteja casa și familia voastră de viespi. Atenție în special la cei care sunteți alergici!

Rețineți, că în cazul în care vă confruntați cu un cuib mare de viespi, este bine să contactați un profesionist.

Urmați aceste instrucțiuni atent și vă puteți bucura de liniștea casei voastre, fără a fi deranjați de viespi. Vă invităm să distribuiți acest articol cu prietenii și familia pentru a-i ajuta și pe ei să trăiască într-un mediu fără viespi.

 

 

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Dorina

15 iulie, 15:56

Cine se ocupa de emilinarea unui cuib din aparatul de aer conditionat? La cine sa apelez?

Giovani

28 august, 22:45

La mine au facut ceva mai "inteligent": au gaurit termoizolatia si si-au facut cuib intre parter si mansarda (casa de lemn). Nu pot sa va explic cat chin am avut sa scap de ele...Asa ca, da, aveti grija cu ele...Urmariti-le prin curte daca vedeti ca s-au inmultit ca sa nu va plangeti de mila mai tarziu...

Alte articole

Cum ne protejam de virusul COVID-19 Cum ne protejam de virusul COVID-19
Mucegaiul, un pericol pentru sanatate! Mucegaiul, un pericol pentru sanatate!
7 metode de a tine acarienii sub control 7 metode de a tine acarienii sub control
3 metode alternative de eliminare a mucegaiului 3 metode alternative de eliminare a mucegaiului
Cate tipuri de apa exista si care sunt cele mai bune pentru consum? Cate tipuri de apa exista si care sunt cele mai bune pentru consum?
Umidificatoarele si purificatoarele de aer – Criterii de selectie si mod de functionare Umidificatoarele si purificatoarele de aer – Criterii de selectie si mod de functionare

Vezi mai multe articole