Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)

29 august, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stilul de viata insemna astazi mai mult decat un simplu adapost, mancare sau imbracaminte. Incetul cu incetul, generatie cu generatie, ne schimbam filosofia de viata, modul de a gandi, si modul de a percepe ideea de casa. Exploziile de nonconformism arata ca fiecare dintre noi se simte din ce in ce mai putin un exponent al maselor.

O parte a acestui nonconformism este tot mai vizibila in sfera rezidentiala. Tot mai multi oameni aleg sa locuiasca in case personalizate nevoilor lor. Unii aleg case mari, cu structuri din otel sau sticla pentru a-si consolida pozitia sociala, altii aleg ceva diferit. Un singur lucru ramane constant, acela ca intotdeauna cauta un loc care sa se potriveasca nevoilor lor.

O idee iesita din comun este aceea de a trai intr-un container. Da, este adevarat, containerele de marfa reprezinta acum o parte din casa multor prorietari, ba chiar intreaga locuinta. Sa ne uitam putin la cateva dintre aceste structuri minunate, concluziile le vom trage la sfarsit. Iata ce se poate face din containere:

Casele container ale lui Kalkin

Aceast proiect creativ realizat din containere sfideaza tot ce stiam despre case. Arhitectul Adam Kalkin din New Jersey si-a proiectat propria locuinta folosind containere de transport maritim. Pretul si durabilitatea sunt doua dintre cele mai importante beneficii ale construirii unei astfel de locuinte.

              Case Kalkin

Casa construita de arhitect este foarte spatioasa, fiind structurata pe niveluri diferite si dand senzatia de “casa in casa".  Interiorul cladirii masive este format din componente individuale mai mici, realizate in stil traditional. Interiorul si exteriorul se imbina prin existenta spatiilor in aer liber si masivele usi glisante din sticla. Usor confuzi despre acest loc? Cu siguranta, nu este o casa traditionala, dar are tot ce ii trebuie: dormitoare, bai, camere de zi, bucatarie etc.

     Casa in casa    Interior casa Kalkin

Container maritim – Casa de oaspeti

Unul dintre cele mai interesante proiecte realizate pana acum este aceasta minunata casa de oaspeți, realizata dintr-un container de transport reciclat. Containerul nu ofera foarte multe posibilitati de decorare, insa acest lucru este cu atat mai interesant, pentru ca prezinta o provocare pentru arhitecti si decoratori.

    Casa oaspeti

In acest caz containerul a fost vopsit albastru, s-a renuntat la doi dintre pereti, care au fost transformati in pereti de sticla cu usi glisante mari. In fata casei a fost amenajata o terasa cu acoperis, pentru a evita patrunderea ploii. Pentru un confort sporit, peretii interiori au fost decorati cu lemn. Au fost folosite combinatii indraznete de culori si materiale, astfel incat aceasta casa a devinit un spatiu relaxant, in armonie perfecta cu peisajul din jur.

   Container casa oaspeti  Interior casa de oaspeti

Containere maritime colorate

Un alt proiect impresionant apartine arhitectului brazilian Marcio Kogan. Ideea de a folosi containerul s-a nascut din dorinta de a construi o locuinta cat mai repede. Pentru a nu se lasa constrans de limitarile dimensiunilor prestabilite ale unui container, arhitectul a venit cu ideea sa puna mai multe containere, unul peste celalalt.

      Container colorat

Asadar inaltimea casei nu a mai fost o problema, provocarea ramanand suprafata acesteia. Pentru a depasi aceasta provocare, arhitectul a creat un spatiu destinat livingului prin intermediul a doua containere lipite. Spatiul se poate extinde in aer liber datorita unui sistem retractabil inteligent de usi. Locuinta dispune de toate facilitatile unei case normale, diferenta fiind facuta de stilul constructiei. Folosirea culorilor vii, apropierea de spatiul verde, toate dau senzatia unei case tineresti plina de distractie si bucurie.

  Casa colorata container exterior  Curte interioara casa colorata containere

Starbucks intr-un container

Daca pana acum am vazut cateva exemple de containere transformate cu succes in locuinte, sa vedem si o idee indrazneata a unui om de afaceri, care si-a imaginat un Starbucks construit putin diferit fata de traditionala cafenea.

      Container cafenea

Containerele erau oricum folosite la transportul cafelei si a ceaiului in intreaga lume. Asa ca, de ce sa nu fie folosite si ca locatie inedita pentru savurat cafeaua? Poate ca este doar o strategie prin care isi doresc sa asocieze produsele cu ideea de prospetime, insa trebuie sa recunoastem ca designul este unic pentru o astfel de cafenea. Este perfect pentru faptul ca pune la dispozitie exact spatiul necesar aparaturii pentru pregatirea cafelei si spatiul de lucru pentru angajati. Este un deschizator de drumuri pentru alte afaceri care nu au nevoie neaparat de un spatiu mare in interior. Aceasta alternativa este rapida, usoara si mai putin costisitoare, in plus containerul poate fi reciclat oricand daca te saturi de el.


    Terasa cafenea container   Container cafenea exterior

Casa Container a lui Patrick Partouche

Sa ne indreptam privirile catre un proiect mai complex. Arhitectul francez, Patrick Partouche, a realizat in 2010 o locuinta ce se apropie foarte mult de stilul traditional, chiar daca este construita din containere. Aceasta casa contemporana are o suprafata de aproximativ 2240 de metri patrati si costa cam 221.000 de euro. Aceasta casa nu este ieftina, insa este realizata din mai multe containere taiate in sectiune, pentru a obtine un spatiu interior mai mare, cu zone de living si bucatarie, cu ferestre si usi mari.

  Casa container Partouche

In interior are camere spatioase si moderne, iar aparatura si mobilierul sunt pe masura. La etaj dormitoarele au fost unite prin scari metalice si poduri. Locuinta beneficiaza de multa lumina naturala care vine din fiecare colt sau finisaj metalic cu tema industriala. In plus, proprietarul acestei case a ales sa pastreze usa originala a containerului,  ce poate fi inchisa pentru a obtine intimitate completa.

   Casa Partouche interior  Scara interioara casa containere Partouche

Acestea sunt doar cateva dintre ideile care au transformat cateva containere de fier banale in locuinte adaptate nevoilor moderne de trai. In curand revenim si cu alte exemple de case construite din containere.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari
Metode eficiente de a avea o casa ECO Metode eficiente de a avea o casa ECO
Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO
Alegerea casei Alegerea casei
Casa de vacanta Casa de vacanta
Casa activa | Un concept inovator Casa activa | Un concept inovator

Vezi mai multe articole