Case subterane

03 iulie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele subterane reprezinta o optiune indrazneata pentru cei care sunt interesati sa isi costruiasca singuri o locuinta pornind de la zero si au ca tinta principala reducerea costurilor intretinerii si a incalzirii. Vara, casele subterane mentin racoare fara sa fie nevoie sa utilizam aerul conditionat, iar iarna pastreaza o temperatura mult mai ridicata decat cea de afara, ajutand la reducerea consumului energetic.

Cum functioneaza

Nu avem nevoie de multe cunostinte despre pamant si terenuri  pentru a sti ca solul nu este un bun izolant dar este un bun condensator. Asa cum un condensator electric acumuleaza sarcina electrica, solul este un condensator care pastreaza caldura. Iarna, cand temperatura de afara este sub zero grade, pamantul va ramane cald. In aceste conditii, temperatura din interiorul  unei case construita partial sub suprafata pamantului  se va mentine ridicata chiar si in zilele cele mai reci. Pe de alta parte, pe timpul verii, confortul oferit de o astfel de locuinta este la fel de ridicat, datorita proprietatii de conductor pe care o are solul.

Casele subteane se grupeaza in trei categorii in functie de forma si locul in care sunt construite. Distingem modelul plic, care consta intr-o caviate de curte deschisa catre cer, cu camere construite ca intr-un tunel. Aces tip de casa este aproape invizibila din exterior. Este indicat ca acest tip de locuinta sa fie construit pe un teren plan cu panza freatica la adancime mare.

Un alt tip de locuinta subterana este modelul in panta, casa fiind construita in aceasta situatie prin retezarea unei parti dintr-un deal. Interiorul arata ca intr-o casa normala, cu ferestrele si usa pe o singura parte. Principalul avantaj il constituie eficienta incalzirii, iar ca dezavantaje trebuie mentionate presiunea mare exercitata de pamant, dar si problemele cauzate de condens si drenaj.

Al treilea model de locuinta subterana este reprezentat de tipul de case acoperite de pamant. Acest tip de locuinte de construiesc la sol si apoi sunt acoperite de pamant. Unul din avantaje in acest caz este posibilitatea de a instala un sistem de ventilatie, dar dezavantajul este ca aceste locuinte sunt mai  vizibile la suprafata decat celelalte modele de case subterane.

Alaturi de avantajele prezentate prin reducerea cosumului energetic, alte calitati ale acestor locuinte sunt  gradul ridicat de stabilitate in caz de cutremur si protectia impotriva poluarii fonice.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Săndel

07 ianuarie, 21:04

Sunt foarte curios cu privire la autorizaţiile necesare în România pentru cunstrucţia unei astfel de locuinţe în mediul rural...
Poate ISC să aprobe aşa ceva sau a făcut-o în vreun caz?

Alte articole

Casa din lemn sau casa din caramida? Casa din lemn sau casa din caramida?
4 case mai mici decat locuinta ta 4 case mai mici decat locuinta ta
Metode eficiente de a avea o casa ECO Metode eficiente de a avea o casa ECO
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea a II-a) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea a II-a)
Cat te costa sa construiesti o casa din lemn Cat te costa sa construiesti o casa din lemn
Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante

Vezi mai multe articole