Compresoarele de aer: de ce sunt utile in gospodarie si ce trebuie sa stii despre folosirea lor

21 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Probabil ca pentru unii dintre cititorii nostri a avea un compresor in gospodarie poate parea un moft, insa exista numeroase activitati care pot fi simplificate prin folosirea aerului comprimat. La ora actuala, compresoarele sunt fabricate in diverse variante, de la compresoare de dimensiuni mici, fara rezervor, pana la compresoare pe roti cu rezervoare de 100 de litri. In acest articol, insa, ne vom referi la compresoare care pot fi utilizate acasa, care au un pret accesibil si care pot fi deplasate usor acolo unde este nevoie.

Cu puterea aerului comprimat pot fi umflate cu usurinta rotile bicicletelor sau autoturismelor, pot fi umflate baloane sau pot fi curatate de praf diverse filtre si aspiratoare. Mecanicii amatori vor fi cei mai incantati, deoarece cu ajutorul aerului comprimat pot fi actionate numeroase unelte folosite pentru repararea automobilelor, de la pistoale pneumatice pentru desurubat pana la ustensile de curatat rugina sau pistoale pentru acoperiri de protectie, vopsea sau lac.

In functie de locatie, spatiul disponibil si operatiunile pentru care este necesara utilizarea aerului comprimat, compresorul va fi ales pentru a se potrivi cat mai bine activitatii desfasurate.

Din punct de vedere electric, trebuie avut in vedere faptul ca un compresor de aer cu rezervor are un consum electric ridicat, iar la pornire va avea un varf de consum. Pentru o functionare corecta a motorului electric este necesara o alimentare buna, in functie de puterea motorului.

Prin comprimare, aerul se incalzeste si, implicit, si cilindrii compresorului se incing. De aceea, este necesara plasarea compresorului intr-o zona ventilata si evitata atingerea fantelor de racire ale pistoanelor.

In mod uzual, un compresor cu rezervor realizeaza o presiune cuprinsa intre 8 si 10 bar in rezervor. Ca in cazul oricarui echipament sub presiune, se impune respectarea tuturor regulilor de siguranta specificate in manualul de utilizare, dar si toate recomandarile prevazute pentru lucrul cu scule pneumatice. Este bine de stiut ca presiunea mare de aer eliberata brusc poate produce rani. De aceea, trebuie purtat un echipament de protectie adecvat si restrictionat eventualul acces al copiilor la sculele pneumatice.

In timpul functionarii, compresorul va produce condens in rezervorul de aer, care trebuie evacuat prin busonul de golire plasat in punctul cel mai de jos al buteliei de aer (accesul la acest buson trebuie inlesnit, deoarece este nevoie de golire periodica).

Pe partea de admisie, toate compresoarele au unul sau mai multe filtre de aer. Acestea, in functie de mediul in care este utilizat echipamentul, necesita curatare (spalare, inlocuire sau suflare cu aer).

Pe partea de refulare a aerului comprimat sunt montate, pentru aplicatiile mai sensibile, regulatoare de presiune si separatoare de apa si ulei. Acestea nu vor permite ca vaporii de apa si ulei din aerul comprimat sa ajunga in sculele pneumatice, de aceea sunt critice in special pentru operatiunile de vopsitorie.

La alegerea compresorului trebuie cunoscut faptul ca exista variante fara rezervor, folosite pentru a umfla mingi, baloane sau pentru a sufla praful cu presiune redusa de pe diverse obiecte. Avantajul este reprezentat de faptul ca sunt foarte compacte, insa si performantele sunt mult reduse.

Un compresor cu rezervor care poate realiza presiunea de 8 atm este cel mai indicat. Pe piata pot fi gasite astfel de compresoare cu capacitati ale rezervoarelor care incep de la 6 litri si ajung pana la 100 litri (pentru aplicatii DIY).  Chiar daca aparent presiunea de lucru este aceeasi, un compresor cu rezervor mic va asigura pentru scurt timp aceea presiune, iar motorul va porni des sau chiar va functiona continuu, daca va fi utilizata o scula pneumatica cu consum mare de aer. Cele mai uzuale compresoare sunt utilizate cu butelii de aer de 25 sau 50 litri.

Puterea motorului si numarul de pistoane (unul sau doua pistoane uzual) vor asigura o regenerare rapida a aerului comprimat, astfel ca nu va fi nevoie de pauze pentru lucrarile care necesita aer comprimat sustinut la valori ridicate.

Odata cu trecerea timpului si dupa un anumit numar de ore de functionare este recomandata inlocuirea uleiului din carterul compresorului. Pentru aceasta se foloseste un ulei special pentru compresoare, care asigura ungerea si racirea si care trebuie inlocuit conform manualului de intretinere.

Un ultim aspect care trebuie luat in calcul este grosimea furtunurilor utilizate pentru aerul comprimat. Trebuie stiut ca un furtun subtire nu va asigura debitul de aer necesar pentru sculele pneumatice si ca acestea vor lucra la capacitate redusa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic
Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie
Crinul (lilium) (II) Crinul (lilium) (II)
Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara
Zmeurul, un arbust tenace Zmeurul, un arbust tenace
Crinul (lilium) (I) Crinul (lilium) (I)

Vezi mai multe articole