Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Un apartament mic poate fi... mare

Un apartament mic poate fi... mare

14 octombrie, 2006

Cel mai vechi truc pentru a crea senzatia de spatiu este montarea unei oglinzi direct pe perete sau pe usile unui sifonier. Evitati amplasarea acestui dulap pe peretele opus patului sau intrarii. O imagine frontala a unei oglinzi, in afara de momentele in care va alegeti tinuta vestimentara, poate fi neplacuta. Reflexia indirecta o obiectelor este insa mult mai interesanta. Daca va hotaratila o amenajare aapartamentului ceva mai nonconformista, puteti crea senzatia de sptaiu si prin culorile in care va vopsiti peretii: trei cu alb, iar al patrulea intr-o nuanta pastelata, placuta vederii (galben, oranj). O alta solutie, mai eleganta, este sa finisati cel de-al patrulea perete cu o zugraveala lucioasa care reflecta mai bine lumina decat una mata. O incapere pictata in intregime cu o vopsea…

mai mult >
Claritate de cristal

Claritate de cristal

14 octombrie, 2006

Una dintre cele mai grandioase gari din Europa se afla in Germania si a fost data in folosinta abia anul acesta, cu doua saptamani inainte de inceperea turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal. "Berliner Hauptbahnhof" este prima mare gara din Europa, construita in ultimul secol. Este tranzitata zilnic de 1.100 de trenuri si de 300.000 de pasageri. Costurile constructiei modernei gari berlineze sunt estimate la 700 de milioane de euro, iar 10 miliarde de euro au fost investiti in modernizarea infrastructurii feroviare, in mutarea cursurilor raului Spree si in tuneluri. La ridicarea celor 5 etaje s-a lucrat aproape 10 ani si au fost folosite 85.000 de tone de otel si 500.000 de metric cubi de ciment. Acoperisul translucid, de forma tubulara este realizat din peste 9.000 de panouri…

mai mult >
Pamant, apa si aer... Mercedes

Pamant, apa si aer... Mercedes

30 septembrie, 2006

Cladirea Mecedes-Benz din Stuttgard, Germania, este in acelasi timp o capodopera arhitectonica, dar si una … inginereasca. Facuta in totalitate din sticla si otel, constructia adaposteste peste 160 de masini expuse pe 178 000 metri patrati si pe mai multe etaje. Cele trei lifturi pot duce vizitatorii atat la etajele superioare, cat si la subsol, unde sunt expuse masinile de colectie, vechi de 100-120 de ani. Forma dominanta din interiorul cladirii este de dubla spirala la care se poate ajunge prin doua rampe care ocolesc la randul lor spatiul interior, pe lateralul cladirii rotunde. Cele doua spirale sunt iluminate de ferestrele panoramice. Arhitectii cladirii au vrut initial sa adauge o a treia spiarala, pentru a da posibilitatea vizitatorilor sa treaca spre orice latura a cladirii doar…

mai mult >
Efecte luminoase ...

Efecte luminoase ...

01 septembrie, 2006

Peretii reflecta sau absorb lumina mai mult sau mai putin, in functie de natura suprafetei lor. Este bine cunoscut faptul ca peretii finisati in culori deschise si stralucitoare reflecta mai multa lumina decat cei in culori inchise si terne, care absorb lumina. Pentru o iluminare reusita, retineti ca podeaua si plafonul reprezinta aproape 30% din suprafata unei camere; cu toate acestea, un tavan alb reflecta pana la 90% din razele de lumina, in timp ce pardoseala nu reflecta decat 10%. De asemenea, sursele luminoase gen lampadare si aplice cu variatoare de intensitate pot multiplica efectele luminoase si pune in valoare elementele interesante ale interiorului.

mai mult >
Casa Poporului

Casa Poporului

16 martie, 2006

O mostenire cat casa Si ce te faci, dom’le, cu Casa Poporului? Poti s-o urasti, s-o vorbesti de rau, s-o scuipi, sa te uiti cu condescendenta la stilul straniu, impopotonat, care o izoleaza de restul orasului... Poti s-o adori si s-o privesti cu respect, ca pe ceva care iti aduce aminte de tinerete, vremuri negresit mai fericite decat cele care au dat peste tine acuma, cu batranete si capitalism cu tot... Poti s-o privesti ca pe o parte a realitatii tale de fiecare zi, de cetatean sub 18 ani, care a inceput sa "vada" orasul abia dupa ce zarva revolutionara si-a mai stins ecourile. Dar n-o poti ignora. Fiindca se impune ochilor tai cu realitatea fizica a dimensiunilor sale. Fiindca este o alta problema pe care istoria ne-a facut-o cadou si care trebuie rezolvata intr-un fel. Intr-un fel care…

mai mult >