Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Simplitatea avea culoarea cerului

Simplitatea avea culoarea cerului

20 februarie, 2006

Noile curente in arhitectura aduc tot mai des in atentie casele traditionale, carora li se recunosc avantajele privind folosirea eficienta a spatiului, calitatile materialelor ecologice pentru constructie si, nu in ultimul rand, farmecul decoratiunilor interioare si exterioare. Ne-am gandit ca ar fi fost mai putin concludent sa descriem o casa rustica a unui om instarit din zilele noastre. De aceea, am hotarat sa va prezentam cum si din ce erau realizate, nu demult, casele romanilor. Cel mai bun partener pe care il puteam gasi pentru demersul nostru a fost, bineinteles, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti. Pentru primul episod al calatoriei noastre, ce ne aminteste de „radacini“, am ales o casa de tarani iobagi din Transilvania, satul Dumitra, judetul Alba. Va marturisim…

mai mult >
Cetatea din Lipscani

Cetatea din Lipscani

20 februarie, 2006

Incepand cu acest numar al revistei, va vom prezenta cate o cladire romaneasca din cele cu care ne mandrim. Mai intai, va invitam sa va delectati citind despre Hanul Manuc. Cei care viziteaza pentru prima data Bucurestiul sunt atrasi de lumea „colorata“ a Lipscanilor, denumire ce provine de la negustorii si marfurile venite de la Leipzig (Lipsca fiind termenul romanizat). Acest patrimoniu arhitectonic si cultural confera identitate orasului. Faima hanului se datoreaza serviciilor oferite, proportiilor si lui Manuc-Bey. Constructia, ingloband doua din cladirile fostei curti domnesti (sec. XVI-XVIII), ale centrului medieval, a fost mestesugita intr-o arhitectura specific romaneasca intre 1806-1808. Ansamblul ii apartine lui Emanuel Mirsaian Manuc Bey, bogat negustor si om politic al anilor…

mai mult >
Apartament pe acoperisul cladirii

Apartament pe acoperisul cladirii

04 februarie, 2006

Penthouse in Manhattan... Proiectul prezentat propune realizarea unui „penthouse" (apartament elegant construit pe acoperisul sau la ultimul nivel al unei cladiri) intr-un zgarie-nori din anii ’20. Apartamentul, o cutie din beton inconjurata de o suprafata de sticla, este situat in varful inaltei cladiri si pare ca pluteste in aer. Cinci etaje mai jos, o cutie de aceeasi forma este inserata diagonal fata de simetria compozitiei turnului. Prin pozitionarea unei arhitecturi contemporane, bazata pe sticla, otel si beton - materiale care au fost simbolurile sfarsitului de secol XX, in conflict direct cu un zgarie-nori tipic inceputului de secol, intentia arhitectului Tadao Ando a fost de a crea un microcosmos al New York-ului in care vechiul si noul coexista, completandu-se reciproc. Concluzia…

mai mult >
Totul despre lumina artificiala

Totul despre lumina artificiala

26 ianuarie, 2006

Sa fie lumina! Capacitatea de exprimare a arhitecturii mizeaza pe efectul, pe prezenta luminii. Lumina puternica accentueaza contrastele, intuneca umbrele si face sa straluceasca zonele luminate. Contrastul induce o stare de tensiune intre masa (material) si umbra (imaterial), lasa volumele sa se puna in valoare pe sine si in raport cu volumele adiacente. Atunci cand vorbim de lumina nu vom ignora nici una dintre componentele sale, caci alegerea luminii artificiale este la fel de importanta ca si orientarea casei dupa soare (dupa punctele cardinale). Caci oricata lumina am avea in incapere pe parcursul zilei (orientarea spre sud ofera o insorire uniforma pe parcursul intregii zile, orientarea spre est profita de lumina de dimineata iar cea spre vest, de lumina de dupa-amiaza), aceasta nu este…

mai mult >
Cabina telefonica

Cabina telefonica

24 ianuarie, 2006

In intimitatea unei cabine… Menite sa protejeze intimitatea unei convorbiri oferite de un serviciu public, cabinele telefonice erau la sfarsitul secolului al XIX-lea piese bogat ornamentate, lucrate in lemn, cu acoperis ventilat… Pentru acestea, piesa de rezistenta era o usa foarte solida care impiedica eventualii clienti s-o stearga englezeste, fara sa plateasca… Din materiale pretioase (lemn de tec, mesteacan sau visin), dotate cu parchet si sistem de ventilatie, acestea erau primele incercari de-a asigura un spatiu privat proaspatului mijloc de comunicare la distanta. De atunci, diferitele companii telefonice si-au creat propriile forme de cabine, forme care comunica prin cod, sigla si o identitate vizuala specifica. Azi, forma si utilitatile cu care e dotata o cabina telefonica tin…

mai mult >