Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Structuri arhitecturale din beton si fier

Structuri arhitecturale din beton si fier

24 ianuarie, 2006

Arhitectura traieste Spatiul unde traim "se molipseste" de personalitatea noastra… dar are si o viata a sa proprie, comportandu-se intocmai ca un organism viu, atat din punct de vedere structural cat si formal. Aceasta "viata" proprie nu este o calitate care se dezvolta pe parcursul maturizarii cladirii ci este o calitate dobandita prin proiectare. Iar proiectantul preia, pentru ca totul sa functioneze, diferite elemente din alcatuirea scheletelor unor organisme. De aici rezulta formele organice, familiare si flexibile, in care, din necesitate si functionalitate, pilastrii rigizi au fost inlocuiti cu elemente mai eficiente, din beton si fier, care permit crearea unor structuri dinamice. Aceste structuri isostatice, prin asocierea sculptura - anatomie, conduce catre formule naturale viabile,…

mai mult >
Arhitectura stadionului din Japonia

Arhitectura stadionului din Japonia

24 ianuarie, 2006

In slujba sportului rege. Acest stadion a fost proiectat si realizat in Japonia pentru World Cup 2002. Exista o puternica legatura a acestui stadion cu locul in care a fost amplasat. Rezolvarea formala, structurala si functionala nu a ignorat relieful terenului, ci s-a folosit de el si l-a pus in valoare. Cele doua suprafete ale acoperisului par sa imbratiseze si sa ocroteasca denivelarea in care au fost amplasate gradenele stadionului, dar in acelasi timp incearca sa reconstitue forma initiala a dealului. Rezultatul obtinut poate fi asociat (ca impact vizual) cu o miscare tectonica naturala, interventia arhitecturala nefiind deloc una agresiva, ci una inspirata, intr-un loc bine ales. Arhitectul pare sa fi urmat arhitectura templului japonez, reinterpretand-o si transpunand-o in contextul…

mai mult >
Constructii vechi si noi

Constructii vechi si noi

24 ianuarie, 2006

Unitate in diversitate - Constructii vechi si noi Acest tip de interventie asupra unei constructii existente ce a marcat istoria omenirii poate reprezenta o tactica admirabila de confruntare intre nou si vechi. Gestul arhitectural contemporan asupra acestei constructii existente (fost Centru de Congrese al Reich-ului) pare a fi unul care „trage de rever", in mod simbolic, geometria carteziana a acelui trecut, gest tradat de noul corp construit ce pare o fractura, o despicatura in vechea constructie. Si chiar daca par a fi intrat intr-un „dialog in contradictoriu", totusi prezentul si trecutul se pun in valoare, constient, unul pe celalalt, neignorandu-se. Rezultatul arhitectural final pare de fapt o reconciliere, prezentul parca intelegand ca si el va ajunge in curand istorie si ca un…

mai mult >
Constructii non-conformiste

Constructii non-conformiste

24 ianuarie, 2006

Clasic si non-conformist in constructii Experimentarea spatiului arhitectural contemporan nu reprezinta intotdeauna un proces costisitor din punct de vedere material. Realizat cu aceleasi costuri ca si o constructie „conventionala", proiectul prezentat in imagini a avut scopul de a oferi un model, o alternativa la imaginea arhitecturii institutiilor publice (in acest caz, scoala). Ansamblul arhitectural pare a fi o prelungire a formei reliefului acestei suburbii a Los Angeles-ului. Aici s-a decis amplasarea scolii. Constructia pare ca a fost si ea supusa procesului eroziunii solului, rezultand un volum fragmentat, dar spectaculos si incarcat de semnificatii. Functia de reprezentare in cazul institutiilor publice poate fi subliniata nu numai prin monumentalitatea „clasica" a fatadelor constructiilor,…

mai mult >
Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale

Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale

24 ianuarie, 2006

Locuinte sociale, spatiu comunitar Locuintele sociale vor reprezenta mereu o tema de cercetare in arhitectura, caci acest tip de conlocuire nu trebuie sa mai fie asociata cu disconfortul si lipsa de personalizare a spatiilor interioare si a spatiilor comunitare aferente. Socializarea indivizilor si a familiilor ce le vor locui reprezinta o nevoie esentiala. Ansamblul de locuinte sociale prezentat, realizat undeva in sudul Austriei, ofera o varianta inspirata de interpretare si rezolvare a acestui tip de locuire. Spatiile interioare sunt cu grija articulate si raportate la spatiul exterior. Desi in parte standardizate, ele se afla intr-un perfect acord cu numarul membrilor familiei, cu orintarea fata de punctele cardinale pentru o luminare eficienta a spatiilor interioare, dar si cu mediul…

mai mult >