Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Confortul camerelor de camin

Confortul camerelor de camin

24 ianuarie, 2006

Buretele care absoarbe studentii Arhitectura comunica prin imagine. Sigur, exista factorii tehnici, cei functionali si cei ecologici de luat in considerare dar pentru trecatorul inocent orice ansamblu arhitectonic nu este decat o imagine. O imagine care prinde viata prin fuziunea unei idei noi si a celor mai recente aplicatii ale tehnologiei. Rezultatul este un amestec de concept, spatiu propriu-zis, material si forma. Proiectul la care ne referim a urmarit crearea unor spatii de locuit (camine, intr-un limbaj mai cunoscut noua) pentru studentii Universitatii din Cambridge. Modelul, sursa de inspiratie a arhitectului, a fost structura buretelui natural: aceasta se poate observa in interiorul camerelor, la nivelul peretilor si a tavanului. Arhitectul s-a concentrat pe jocul luminii filtrate…

mai mult >
Casa din fibra de carbon

Casa din fibra de carbon

23 ianuarie, 2006

Case elastice... Experienta a demonstrat ca o locuinta flexibila este aceea care se aproprie cel mai mult de forma unei banale cutii realizata din materiale usor de pus in opera. Dar, oricat de ingenioase ar fi solutiile aplicate, o astfel de casa ramane in limitele conventionalului. Tiparele au fost sparte, nu demult, de proiectul inedit al unei locuinte, care a constituit punctul de atractie al Bienalei de Arhitectura de la Venetia. Este vorba, nici mai mult, nici mai putin, de un sferoid, o viziune absolut originala prin conceptul de locuire, prin metodele de constructie si care a primit, inca din 2002, girul multor specialisti de marca, din toata lumea. Constructia va fi una independenta de mediul inconjurator, dar se va adapta nevoilor de lucru si relaxare ale indivizilor si familiilor.…

mai mult >
Birouri personalizate

Birouri personalizate

23 ianuarie, 2006

Turnurile viitorului Corporatiile importante au inteles ca se pot face multe schimbari in conceptul de creare a unui nou tip de birouri: unele care sa ofere mai multa autonomie, interactiune si poate si un mediu mai domestic pentru individ. Birourile isi vor inceta existenta ca spatii monotone. Atat interiorul cat si exteriorul vor reflecta in egala masura spiritul companiei. Birourile sunt un loc unde coexista persoane foarte diferite, sunt spatii destinate intrunirilor, spatii destinate lucrului, alimentatiei publice, etc. De aceea, in cadrul ansamblului de birouri se stabilesc relatii complexe intre diferite functiuni. Astfel, rolul arhitectului este acela de a intelege nevoile companiei, pentru ca proiectul sa materializeze in tocmai ideile nascute din dialogul celor doua parti. Doua obiective…

mai mult >
Energia solara

Energia solara

23 ianuarie, 2006

Show-room auto revolutionar in Olympia Park din München Arhitectura nu construieste spatii, ci delimiteaza locuri; ea nu da forma spatiului, ci fixeaza granite care intemeiaza esenta unui loc. Dupa Haidegger, construirea inseamna "ingaduirea" unui spatiu intr-un anume loc. O importanta provocare pentru arhitectura o reprezinta implantarea unei constructii pe un teren cu un relief foarte denivelat. O astfel de insertie arhitecturala interesanta o reprezinta si proiectul pentru un showroom auto, cu adevarat revolutionar, amplasat in Olympia Park din Munchen. Constructia se integreaza mediului inconjurator datorita formei sale organice care pare sa imite relieful denivelat al parcului. Astfel limitele fizice ale constructiei nu mai au rolul de a separa un spatiu interior de cel exterior, ci…

mai mult >
Muzeul conceput ca un pod

Muzeul conceput ca un pod

23 ianuarie, 2006

Spatiul ca metafora Monumentele de arhitectura trebuie privite si ca obiecte ce marcheaza locuri incarcate de semnificatii. Acestui punct de vedere i se inscrie si proiectul arhitectonic pe care vi-l supunem atentiei astazi. Este vorba de proiectul unui muzeu. Viziune a unor arhitecti americani si mexicani, muzeul este conceput ca un pod, ca un raspuns la vasta tema a emigrarii si, de ce nu, a transferurilor culturale ce marcheaza relatiile dintre Mexic si Statele Unite. Constructia devine metafora si simbol, un pod virtual, o punte de legatura mentala, spirituala, intre lumi diferite. Desi uneste doua maluri, podul ramane permanent un spatiu unic in fond si forma, un teritoriu neutru si independent in care relatiile inter-umane se pot redefini.

mai mult >