Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Calitate arhitecturala sau non-valoare?

Calitate arhitecturala sau non-valoare?

05 ianuarie, 2006

Este imposibil de inteles cum se poate sa ramai imun si sa nu te „molipsesti“ de bunul gust si simt al arhitecturii din anumite zone ale oraselor romanesti, recunoscute pentru valoarea lor arhitecturala si urbana si clasate ca protejate de institutii avizate. Si totusi sunt nenumarate exemple de cladiri care sfideaza contextul valoros existent si reusesc sa diminueze, chiar sa anuleze calitatea unui front, a unei strazi, a unui ansamblu urban. Cel mai grav si alarmant este faptul ca acestea „plac“ atat beneficiarului, cat si celor ce trec pe strada si, inconstient, o percep si asimileaza. Iar cand aceste exemple negative de arhitectura contemporana se inmultesc cu repeziciune, incep sa devina modele si sa creeze „mode“, din moment ce au primit avize favorabile si autorizatii de…

mai mult >
Teatrul Odeon

Teatrul Odeon

01 septembrie, 2003

In zona actuala a Teatrului Odeon se afla in sec. XVII proprietatea spatarului Dumitrache Ghica, primit ca zestre de la Maria Vacarescu. Prima atestare documentara a unei case boieresti dateaza din anul 1768. In 1807 proprietatea a fost divizata prin mostenire, terenul revenind lui Costache banul. In anul 1813 Ioan Caragea a inchiriat proprietatea Ghica pentru a instala Curtea domneasca. Ulterior, Caragea a inchiriat si casa Slatineanu folosita pentru divanul domnesc (aflata pe locul actualului imobil Capsa, inclusiv cladirea de pe Calea Victoriei 38). Statutul de Curte domneasca a fost mentinut pana in anul 1825. Curtea domneasca a lui Caragea cuprindea, dupa diferite descrieri, resedinta – fosta casa Ghica – si anexele: grajduri in zona dinspre str. Academiei si catre sud ( pe actualul…

mai mult >
Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman

01 septembrie, 2003

Muzeul Taranului Roman, infiintat la 5 februarie 1990, este continuatorul unor traditii muzeale datand inca din anul 1875 cand a fost constituita, pe langa Muzeul National de Antichitatii, prima sectiune de arta textila cu "lucrari facute la tara", dupa cum propusese criticul literar Titu Maiorescu. La 11 octombrie 1906, ca urmare a stradaniilor numeroaselor pesonalitati ale vremii, este infiintat un muzeu autonom al artei populare romanesti. In functia de director a fost numit Alexandru Tzigara-Samurcas, un eminent istoric de arta datorita caruia institutia va dobandi un statut stiintific si cultural prestigios. Ulterior, in anul 1912, pe locul fostei Monetarii si al Palatului Mavrogheni, s-a pus piatra fundamentala a Muzeului de Arta Nationala. In documentul de infiintare, semnat de Regele…

mai mult >
Grand Hyatt - cel mai inalt hotel

Grand Hyatt - cel mai inalt hotel

01 septembrie, 2003

Grand Hyatt Shanghai Situat intre etajele 53 si 87ale turnului Jin Mao, Grand Hyatt Shanghai este cel mai inalt hotel din lume, adevarat simbol al cartierului financiar Pudong din Shanghai. Beneficiind de accesul facil catre Shanghai Stock Exchange, Shanghai World Financial Centre sau de International Conference Centre, hotelul este situat la doar 50 de minute distanta de aeroportul Pudong si la 30 de minute de aeroportul Hongqiao International. Recunoscut ca fiind cel mai spectaculos hotel din Shanghai, Grand Hyatt are 555 de camere mai mult decat spatioase, care ofera privelisti panoramice ale raului Huang Pu si ale orasului. Un centru defitness, piscine interioare, saune, centre spa, centre de masaj "¦toate acestea isi asteapta clientii din intreaga lume. O impresionanta arie de restaurante…

mai mult >
Muzeul Literaturii Romane

Muzeul Literaturii Romane

01 septembrie, 2003

Muzeul Literaturii Romane (Casa Scarlat Kretulescu) Casa in care se afla actualmente Muzeul Literaturii Romane a fost construita de marele vornic Alexandru Villara, in mahalaua Popa Cosma si daruita prin foaie de zestre fiicei sale Elena Villara, la casatoria acesteia cu boierul Scarlat Kretzulescu. Fiind unul din cei mai bogati boieri din vremea sa, Alexandru Villara, construieste o casa mare si solida, cu ziduri exterioare ce depasesc 0,5 m., o casa mai impunatoare decat palatul domnesc, asa cum arata el in acel timp. Strada nefiind inca taiata, casa lui Villara se infunda in mosia Falcoianu, avand vecina, in stanga, casa generalului G. Tell iar in dreapta, marginind gradina casei lui Ionel Bratianu. Cand devine, in 1839, proprietar al casei Scarlat Kretzulescu, om cu gusturi alese, renoveaza…

mai mult >