Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Cladirea Academiei Militare din Bucuresti

Academia Militara

01 septembrie, 2003

Amplasata pe cornisa de la sudul Dambovitei, cladirea beneficiaza nu numai de o pozitie dominanta, dar si de perspectiva deschisa de larga esplanada cu spatii verzi, fantani arteziene si un impunator monument dedicat eroilor patriei. Inaugurat in decembrie 1939, edificiul a fost realizat dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, care l-a conceput in linii sobre adecvate destinatiei sale. El are o fatada ampla, tratata simetric, cu elementele de colt puternic decrosate si cu un corp central suprainaltat, prevazut cu pilastri, in care se afla intrarea principala. Ansamblul construit consta din cladirea principala si o serie de pavilioane care se inscriu intr-o incinta rectangulara. Academia dispune de numeroase sali de cursuri, un amfiteatru cu 450 locuri, biblioteca, birouri ale directiei invatamantului…

mai mult >
Muzeul Militar National

Muzeul Militar National

01 septembrie, 2003

Muzeul Militar National Fondat la 18 decembrie 1923, muzeul ocupa astazi un loc important in viata cultural-stiintifica a Romaniei numarandu-se, totodata, printre cele mai mari asezaminte de acest fel din lume. Avand o suprafata de 22150 mp, muzeul este pastratorul unui inestimabil patrimoniu istoric militar organizat pe 32 de colectii unice ca profil si sapte sectii. Nu trebuie sa fii pasionat nici de arme, nici de istorie, pentru a te putea bucura si minuna totodata de ceea ce vei gasi in Muzeul Militar Central. In schimb, va trebui sa ai multa rabdare, pentru a putea parcurge cele 32 de colectii care insumeaza peste un milion si jumatate de piese, 700.000 de carti, periodice, harti si documente care-ti vor iesi in cale. In cladirile muzeului poti vedea aproape totul, de la banale prastii…

mai mult >
Casa memoriala Tudor Arghezi

Casa memoriala Tudor Arghezi

01 septembrie, 2003

Situata intr-un cartier de pe dealul Piscului, casa memoriala din Str. Martisor a fost locuita de cel mai mare poet roman al secolului nostru: Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion N. Theodorescu) (1880-1967). Distins cu Premiul national (de doua ori), cu Premiul de stat si cu Premiul international "Herder", T. Arghezi s-a afirmat totodata ca virulent pamfletar, fie in publicatiile intemeiate de el (dintre care "Bilete de papagal" si-a cucerit un loc aparte in presa epocii), fie in cele la care a colaborat; prozator ilustru si autor dramatic, el a mai scris deopotriva cronici de teatru si arta plastica. Covarsitoarea personalitate a scriitorului este evocata de modesta casa din strada Martisor unde, timp de peste 30 de ani, T. Arghezi a locuit impreuna cu familia sa; el a creat in aceste camere,…

mai mult >
Hearst Castle

Hearst Castle

01 septembrie, 2003

Situat in San Simeon, California, Hearst Castle este cea mai scumpa cladire construita vreodata: 30 milioane de dolari in anii '30, echivalentul a 276,883,320 dolari de astazi". In 1865, William Randolph Hearst, un miner prosper la vremea aceea, cumpara 40.000ha de pamant si amenajeaza o ferma. In 1919, unicul sau fiu, mosteneste acest pamant, care intre timp se triplase ca si suprafata". Cunoscut initial ca si "Camp Hill", acest loc era ideal pentru membrii familiei si prietenii acestora. In ciuda aranjamentelor elaborate, care separau spatiile de dormit si livingurile, Hearst intrevedea ceva mult mai confortabil. In 1919, descriindu-i proiectul Juliei Morgan, o arhitecta faimoasa din San Francisco, Hearst ii dezvaluie intentia sa de "a construi si el ceva". Colaborarea lor s-a dovedit…

mai mult >
Muzeul Theodor Aman

Muzeul Theodor Aman

01 septembrie, 2003

De numele lui Theodor Aman (1831-1891) se leaga infiintarea, la Bucuresti, a primei scoli superioare de arte plastice, al carei director a fost mai bine de un sfert de veac; tot el a organizat si primele expozitii colective cu caracter periodic, precum si cea dintai pinacoteca bucuresteana. Muzeul - casa memoriala - se afla in cladirea (declarata monument istoric) construita in 1869, ca locuinta si atelier, dupa planurile lui Aman; ornamentatiile exterioare ale casei, conceputa in stil neoclasic italian au fost realizate de Aman insusi, dovedit a fi nu numai primul reprezentant de seama al picturii noastre clasice ci si un priceput sculptor. Expozitia pastreaza, in mare parte, vechea randuiala a casei, spatiul cel mai important fiind atelierul mare, care functiona si ca expozitie permanenta…

mai mult >