Design & Arhitectura

Te atrage stilul decorativ japonez? Vrei sa stii cum iti poti organiza dressing-ul? Afla totul despre stilurile arhitecturale si de design interior, dar si informatii despre cele mai impresionante cladiri din lume.

Curtea Veche

Curtea Veche

01 septembrie, 2003

Cu mult timp in urma, in cel de al XV-lea veac, din porunca lui Vlad Tepes s-a construit prima Curte Domneasca din Bucuresti, oras ce va deveni, in vremea lui Radu cel Frumos, capitala stabila a Tarii Romanesti. La mijlocul secolului al XVI-lea, Mircea Ciobanul (numit asa dupa ocupatia de negustor de oi cu care se indeletnicise inainte de domnie) angajeaza mesteri pentru refacerea curtii domnesti pe vechile-i temelii. Asezata intre actualul Lipscani, B-dul 1848 si raul Dambovita, aceasta resedinta domneasca va deveni nucleul Bucurestiului in veacul al XVI-lea, concentrand in jurul ei intreaga viata a capitalei. Legata de multe evenimente desfasurate in cursul anilor, ea a avut de infruntat si multe vitregii. De la curtea domneasca din Bucuresti a ridicat steagul luptei antiotomane Mihai Viteazul.…

mai mult >
Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

01 septembrie, 2003

O surpriza arhitectonica impresionanta prezenta in cea mai aglomerata zona a Bucurestiului este Hanul Manuc. Avand o vechime de aproape 200 de ani, Hanul Manuc a avutsansa de a rezista de-a lungul vremurilor in aceeasi forma arhitectonica, celelalte circa 70 de cladiri asemanatoare ca scop si design disparand cu desavarsire. Constructia ii revine de drept lui Emanuel Mirsanian Manuc Bey, bogat negustor si om politic al anilor 1800, iar stilul arhitectural este specific familiei Brancoveanu. Forma circulara, de cetate, structurile interioare din lemn de stejar, arcadele, terasele escrise in cate interioare sprijinite de stalpi de lemn, senzatia de liniste, siguranta si buna primire, cu greu pot fi doua cuvinte. Constructia este uimitor de simpla, originala si practica, impletind armonios scopurile…

mai mult >
Moscheea Shah Faisal din Pakistan

Moscheea Shah Faisal

01 septembrie, 2003

Cea mai mare moschee din lume este situata in Shaharah-e-Islamabad, Pakistan, in fata pitorestilor dealuri Margalla si se intinde pe o suprafata de 18.97 ha, putand astfel sa gazduiasca 100,000 de credinciosi. Constructia este pe masura spatiului, desfasurandu-se pe o suprafata terasata, suficient de inalta pentru a oferi o priveliste impresionanta atat ziua, cat si noaptea. Moscheea a fost construita in memoria regelui Faisal al Arabiei Saudite, care a sustinut financiar proiectul, daruind astfel poporului pakistanez o constructie memorabila. Initial proiectul a fost conceput ca moscheea nationala a poporului islamic, simbol al dorintelor si aspiratiilor pakistaneze. Arhitectul turc Vedat Dalokay, ales sef de proiect in cadrul unei competitii internationale, a gandit minutios acoperisurile…

mai mult >
Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului

01 septembrie, 2003

Ansamblul Palatului Parlamentului, impreuna cu zonele aferente, ocupa 508.000 mp, inscriindu-se in „Cartea Recordurilor Guiness“ - la capitolul „Cladiri administrative“ - pe locul II in lume dupa Pentagonul de la Washington, care are o suprafata desfasurata de 604.000 mp. Daca ne referim la volumul construit, Palatul Parlamentului Romaniei se situeaza pe locul III cu 2.550.000 mc, dupa cladirea pentru montatrachete de la Cape Canaveral din Florida, care are 3.666.000 mc (ocupand locul I), urmata de piramida lui Quetzalcoatl de la Cholula din Mexic, care are 3.300.000 mc, in timp ce piramida lui Keops ocupa locul IV, avand 2.500.000 mc. In plan are dimensiunea de 270 x 245 m, cu doua curti interioare, suprafata construita la sol fiind de 66.000 mp, iar suprafata total construita de…

mai mult >
Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

01 septembrie, 2003

Complexul brancovenesc de la Mogosoaia Prima atestare a Mogosoaiei dateaza inca din 24 aprilie 1598. Incepand cu anul 1681, Constantin Brancoveanu cumpara succesiv arii de pamant si locuinte dinlocalitate. In 1702, Constantin Bracoveanu a dispus construirea unei cladiri mari si frumoase avand ca premize fosta locuinta de pe malul lacului; era destinata fiului sau Stefan si copia stilul unui alt palat valah construit de el la Potlogi. Important monument de arhitectura romaneasca, palatul Brancoveanu imbina elementele decorative muntenesti cu cele bizanine si de renastere italiana. La subsolul acestuia, pivnita inalta este formata din patru calote semisferice dispuse in jurul unui stalp central. Parterul cuprinde incaperi modeste si spatii auxiliare destinate slujitorilor. La etaj se aflau camerele…

mai mult >