Design oriental

17 aprilie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termenul de „oriental” are, in design, o acceptiune mai larga, suprapusa realitatii geografice, dar extinsa prin influentele culturale. Nordul Africii este un asemenea spatiu. Stilul marocan este in voga si capteaza prin magie si exotism. Acesta ofera interiorului un aspect plin de detalii, cu accente ornamentale din lemn sculptat, materiale cu modele complicate, mozaicuri colorate, lampi din metal, covoare orientale si pereti decorati cu diferite texturi. Marocul este un tinut al extremelor dar, in amenajari, spatiul care imprumuta elemente marocane va deveni cu siguranta intim si cald. Liniile curbe ale mobilierului din lemn, pernele de pat, carpetele si picturile ofera o eleganta de esenta orientala. Este o adevarata desfasurare de forte decorative care actioneaza in locuinta marocana, o abundenta de detalii, materiale cu modele complicate pentru pat, fotolii, canapele si decoratiuni cu ornamente din lemn sculptat.

Cu o cuvertura avand modele complexe si cateva perne orientale, un covor cu modele vegetale in culorile vitalizante precum rosu, verde, albastru-marin, auriu, argintiu sau galbenul desertului, puteti obtine o atmosfera efervescenta. Totusi, combinatiile de culori trebuie sa tina seama de apartenenta lor la natura inconjuratoare, dar mai ales sa fie potrivite in asa fel incat sa nu transformam amenajarea intr-un kitch. Albastrul oceanului, verdele maslinilor, galbenul solar sau bejul-auriu al nisipului trebuie sa creeze o armonie cu mobilierul in culori inchise. Pe langa acestea, faimoasele lampi marocane si draperiile vaporoase dau un aer misterios camerei, iar bogatia elementelor vor contrasta placut cu raceala si austeritatea specific fierului.

Pentru a avea o viata linistita si armonioasa este foarte important mediul in care traiti. Cu siguranta, ati auzit macar o data despre feng shui si de faptul ca tot mai multe persoane isi ordoneaza viata conform principiilor acestei „stiinte”. Numele Feng Shui este originar din China si se traduce prin vant si apa, elemente intotdeauna asociate cu prosperitatea si sanatatea puternica. Prin corectarea si echilibrarea fluxului de energie din spatiul in care traiti sau lucrati, puteti influenta cursul vietii. Cel putin asa sustin specialistii care studiaza energia vitala ce ne inconjoara, denumita de chinezi Chi sau Qi.

Cu fiecare generatie succesiva, arta Feng Shui a evoluat si a suferit modificari, iar astazi versiunile sale popularizate s-au dezvoltat si si-au croit drum catre locuri din afara Chinei. Desi este la moda sa aveti o casa conceputa dupa reguli Feng Shui, trebuie sa stiti ca nu este suficient sa treceti printr-un magazine cu produse specifice. Tot ce tine de amplasarea obiectelor, orientarea cladirilor in functie de punctele cardinale si terminand cu mobilarea interioarelor sunt interpretate de arta Feng Shui cu scopul de a influenta in mod benefic energia Chi. Adevaratul Feng Shui, consemnat si pastrat in textele originale chineze, nu prescrie oglinzi, fluiere, talismane sau clopotei de vant ca obiecte mistice ce ofera solutii la perturbarile din viata unui om. Anticii aveau un limbaj mult mai complex si in acelasi timp codificat, pe care specialistii de astazi trebuie sa-l descifreze din textele stravechi, sa-l interpreteze, facand referire la conceptul chinez al celor cinci elemente: Apa, Foc, Lemn, Pamant si Metal.

Daca va fascineaza aceasta disciplina, sfatul nostru este sa cautati un specialist autentic, initiat in tainele ei, care va poate explica de ce se folosesc anumite obiecte si ritualuri.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa independenta energetic Casa independenta energetic
Casa din fibra de carbon Casa din fibra de carbon
Palatul Parlamentului Palatul Parlamentului
5 imagini inedite pe care sa le ai pe peretii locuintei 5 imagini inedite pe care sa le ai pe peretii locuintei
Foisorul de Foc Foisorul de Foc
Parcul Herastrau Parcul Herastrau

Vezi mai multe articole