Ferestre si usi

Ce tip de material e bine sa alegi pentru usile si ferestrele casei tale? Lemn, PVC sau aluminiu? Care dintre cele trei este cel mai ieftin si care termoizoleaza cel mai bine? Care este diferenta dintre ferestrele din PVC de clasa A si cele de clasa B sau care este suprafata maxima a deschiderilor ferestrelor ce pot fi obtinute dintr-un profil din PVC sau din aluminiu? Raspunsuri la toate aceste intrebari gasiti in rubrica “ferestre si usi” de pe site-ul Misiunea Casa.

Geamul termoizolant

Geamul termoizolant

18 iulie, 2008

Unele studii arata ca aproximativ o treime din pierderile de caldura ale unei locuinte se „datoreaza“ ferestrelor, desi acestea au o arie de circa 10% din cea a apartamentului. Tinand cont de faptul ca 4/5 din suprafata efectiva a unei ferestre inseamna sticla, ne dam seama de importanta alegerii unui geam de buna calitate. Cateva repere Sa ne facem „incalzirea“ cu niste detalii tehnice. In primul rand, sa renuntam la denumirea de „termopan“. Acesta este numele unui produs din gama de geamuri termoizolante ale unei firme - respectabile, ce-i drept. Totusi, cand ne referim la modelele de ferestre aparute pe piata in ultimii ani, realizate din sticla cu proprietati imbunatatite, vom folosi numele de „geam termoizolant“ fara a mai face reclama mascata. Ajungem astfel la dificila…

mai mult >
Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?

Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?

10 iulie, 2008

Cu ce sa-mi incadrez fereastra....? Pentru a avea o locuinta eficienta energetic, in care confortul sa fie crescut, dar cu cheltuieli minime, trebuie sa tineti cont, pe langa multe alte elemente, de tipul de tamplarie folosit la ferestre, ferestre, prin care, va reamntim, se pierde peste 30% din caldura dintr-o locuinta. Vom vorbi pe scurt despre tamplarie, dar doar din acest punct de vedere, urmand ca intr-un articol viitor sa va dam mai multe detalii despre acest subiect. Tamplaria ferestrei ocupa locul secund in ceea ce priveste impactul energetic al suprafetelor vitrate asupra cladirii. Tamplaria din aluminiu este usoara, rigida, durabila si facil de imbinat in forme complexe, dar materialul este un bun conducator de caldura si atunci poate reduce performantele ferestrei cu pana la 30%.…

mai mult >
Lumina solara fara radiatii in casa ta

Lumina solara fara radiatii in casa ta

27 iunie, 2008

Pentru a economisi energie trebuie sa tineti cont de mai multe elemente: izolarea termica a anvelopei cladiriisau forma si orientarea acesteia, materialele de constructie folosite, si, in primul rand tipul de ferestre. Alegerea unor ferestre eficiente energetic, pozitionarea lor adecvata si umbrirea pasiva reprezinta o investitie eficienta care va mentine casa confortabila, linistita si economica tot timpul anului. Aceasta investitie suplimentara este rapid amortizata de economiile realizate ca urmare a reducerii consumurilor energetice. O alegere proasta si o proiectare neglijenta va condamna, pana la prima renovare, la cheltuieli suplimentare. Oferta de geamuri este foarte mare. Alegerea sticlei adecvate este un factor major care determina nu numai eficienta energetica a ferestrei, ci si…

mai mult >
"Planul" sticlei "termopan"

"Planul" sticlei "termopan"

14 decembrie, 2007

V-am dezvaluit saptamanile trecute cum se face sticla si care sunt cele mai “inteligente” utilizari ale acestui material. Dar nu v-am spus nimic despre cele mai raspandite tipuri de sticle: sticla plana si geamul termoizolant. Ochiurile de sticla de la ferestre au fost folosite si apreciate de oameni incepand de acum 2000 de ani. Ele au devenit insa accesibile abia la sfarsitul secolului trecut. Cele mai vechi procedee se bazau pe turnarea sticlei intr-o rama ce delimita si dadea forma placii de sticla. Se obtineau astfel placi groase cu suprafete nu prea netede. Imposibilitatea de a obtine placi mari de sticla a dus probabil la inventarea tehnicii vitraliilor care au permis inchiderea cu sticla a marilor ferestre ogivale. In acest scop se sufla sticla topita sub forma unei basici de dimensiuni…

mai mult >
Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala

Sticla - o altfel de inteligenta neconventionala

04 decembrie, 2007

In ultimele decenii sticla a inceput sa fie folosita in domenii cu care la prima vedere nu are nici o legatura. Cine si-ar fi putut imagina in secolele trecute ca din sticla se pot face cabluri pentru transmisia de date.Fibra optica inlocuieste acum cablurile din cupru folosite in telefonie si nu numai. Printre realizarile ultimelor decenii se numara si asa-numita sticla cameleon. Ea contine un amestec bine dozat de cloruri, bromuri si ioduri de argint, carereactioneaza reversibil la actiunea luminii, intunecindu-se cu atit mai mult cu cit lumina este mai puternica si devenind, din contra, mai transparenta la lumina slaba. Aplicatiile nu au intirziat sa apara in cele mai diverse domenii, incepind cu ochelarii de soare, geamurile locuintelor, parbrizul automobilelor, reglarea iluminarii in…

mai mult >