Fundatia casei

on

Turnarea fundatiei: “Pot sa torn betonul in decembrie?”

21 decembrie, 2017

Chiar daca pentru multi, sezonul constructiilor s-a incheiat de ceva vreme, exista si meseriasi care nu pot sista lucrarile, chiar daca sarbatorile si iarna grea bat la usa. Si cum vremea a fost destul de blanda pana in weekend-ul dinaintea Craciunului, forumistul mihai_bh a solicitat ajutorul celorlalti specialisti de pe forumul nostru in legatura cu turnarea betonului pentru o fundatie, in conditii de temperaturi scazute. “Am nevoie de opinia voastra in legatura cu turnarea unei fundatii (doar partea din pamant, nu si elevatia). Prognoza meteo indica temperaturi nu mai mari de 2 grade ziua si noaptea chiar -3 C . Inginerul proiectant mi-a spus ca nu e indicat, dar ce ma fac cu sapatura care se poate surpa toata pana la primavara? Fundatia este armata, iar betonul turnat b200. Adancimea…

mai mult >
Fundatia unei casei (doar fundatia)

Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei

24 martie, 2016

In prima parte a articolului dedicat fundatiei casei am discutat despre cum se dimensioneaza fundatia unei case, despre adancimea fundatiei si despre adancimea de inghet. In continuare vom discuta despre saparea si turnarea fundatiei. Saparea si turnarea fundatiei Exista doua modalitati de a sapa o fundatie. Cu santuri sau cu excavarea intregii amprente a casei. Saparea fundatiei cu santuri consta, asa cum ii spune si numele, in saparea unor santuri aferente viitoarelor ziduri. Saparea santurilor se poate face manual sau mecanizat. Turnarea fundatiei se face astfel: Dupa ce au fost sapate, pe fundul santurilor se toarna 5 centimetri de beton; Apoi se monteaza armatura inferioara si se toarna talpa fundatiei; In timp ce talpa fundatiei se usuca, se executa armatura elevatiei, dupa care se cofreaza;…

mai mult >
Fundatia unei casei

Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei

23 martie, 2016

Fundatia unei cladiri reprezinta acea parte a constructiei care preia incarcarile constructiei si le transmite solului, inclusiv pe cele din fenomenele seismice, pastrand neschimbate toate caracteristicile tehnice ale constructiei. Dimensionarea fundatiei se face tinand cont de tipul solului (argila, nisip, pietris), de greutatea si tipul materialelor de constructie folosite la ridicarea peretilor si a acoperisului. In functie de toare aceste informatii, inginerul structurist stabileste latimea si adancimea fundatiei, dar si cantitatea de fier-beton care va trebui folosita la fundatie. Exista 2 tipuri de fundatii: de suprafata si de adancime. Fundatiile de suprafata sunt cele destinate constructiilor de mici dimensiuni, adica destinate caselor. Noi recomandam ca fundatia sa fie continua, adica…

mai mult >