Geotehnic

Atunci cand iti construiesti o casa vrei sa mergi pe teren sigur si la propriu si la figurat. Un inceput bun este sa te asiguri ca pamantul pe care vrei sa ridici constructia nu iti rezerva surprize neplacute.

on

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren

09 octombrie, 2015

Construirea propriei tale case pe propriul tau pamant este un vis frumos. Primul pas il constituie, fireste, achizitionarea terenului. Ei bine, inainte sa achizitionezi un teren, iti recomandam sa citesti aceste informatii si sfaturi, te vor scuti de multe neplaceri. Nu cumpara un teren mai mic de 200 mp, deoarece nu vei putea obtine pentru el Autorizatia de Constructie. Un astfel de teren este considerat neconstruibil, pe el poti doar sa consolidezi o constructie care deja exista. Asigura-te ca negociezi cu proprietarul terenului si ca acesta poseda toate actele de proprietate, ca terenul nu se afla in litigii si ca numai el are dreptul sa il vanda. Asigura-te ca poti obtine usor Autorizatia de Constructie si verifica daca terenul pe care doresti sa il cumperi acopera tevi de gaze, de apa,…

mai mult >
Lucrari de drenare

Lucrari de drenare

11 noiembrie, 2008

Printre cele mai frecvente probleme ale terenului de fundare se remarca prezenta in exces a apei subterane, la un nivel mai ridicat decat cota minima a fundatiei ce va fi realizata. In aceasta situatie, geotehnicienii lucreaza indeaproape cu hidrogeologii pentru a se realiza, ca prima faza premergatoare, lucrari de drenare - epuisment ce vor asigura un mediu de lucru uscat. De la sistemul pilot la testarea simultana Daca, in urma executiei forajelor geotehnice de investigatie, se constata necesitatea drenarii terenului, atunci se va realiza un sistem pilot de drenare-epuisment care va indica parametrii necesari acestei lucrari. Pasii de lucru sunt urmatorii: 1. Executia unor foraje de drenare-pompare experimentala si a unor piezometre (foraje de urmarire a nivelului dinamic al apei subterane);…

mai mult >
Prospectarea terenului (II)

Prospectarea terenului (II)

17 octombrie, 2008

Incercarile pe teren se executa, de regula, pe amplasamentul constructiei proiectate pentru determinarea in conditii naturale si/sau la scara mare a unor parametri mecanici ai diferitelor straturi ori pentru precizarea modului de conlucrare intre teren si elemente din sistemul de fundare. In cadrul lucrarilor de investigare a terenului de fundare se pot realiza, in functie de caracteristicile lucrarii, si incercari pe teren, de exemplu: - incarcari pe piloti si pe barete de proba; - incercari pe fundatii de proba si in incinte experimentale de inundare, in cazul pamanturilor sensibile la umezire (PSU); - incercari de forfecare si de compresibilitate la scara mare pe pamanturi grosiere si foarte grosiere si pe roci stancoase; - piste de compactare experimentala; - poligoane de impermeabilizari…

mai mult >
Prospectarea terenului (I)

Prospectarea terenului (I)

10 octombrie, 2008

METODE GEOTEHNICE DE TEREN Prin prospectarea terenului de fundare se obtin date privind stratificatia terenului si delimitarea diverselor straturi interceptate, natura si starea fizica a pamanturilor si a rocilor stancoase in starea lor naturala. Se recolteaza probe pentru incercarile in laborator si se pot determina direct sau indirect (pe baza corelatiilor) valorile unor parametri geotehnici.Lucrarile de prospectare se extind in plan si in adancime, astfel incat sa se obtina datele in intreaga zona de influenta a constructiei. Lucrarile de prospectare vor cuprinde, minimum, un foraj geotehnic sau un sondaj deschis (sant, put) din care se recolteaza probe tulburate si netulburate de pamant ori de roca stancoasa pe intreaga adancime a zonei de influenta a constructiei. Tipuri de lucrari In…

mai mult >
Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II)

Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II)

08 iulie, 2008

Apa ca factor nociv... Ondularea solului, denumita si solifluxiune, se produce in regiunile reci si umede (care nu sunt foarte raspandite in Romania) si are loc primavara, cand solul se dezgheata la suprafata si se imbiba cu apa, plecand la vale pe substratul ramas inghetat. Astfel, terenul se onduleaza puternic. Procesul poate fi recunoscut datorita aspectului valurit al pamantului si prezentei unei vegetatii saracacioase, pitice, care sufera in fiecare an, ca urmare a distrugerii radacinilor. In zonele unde acest fenomen se manifesta cu regularitate, constructiile sunt amplasate pe piloni, la 0,5 m deasupra solului. Zona inundabila este caracterizata de frecventa cu care se produce inundarea. Prin zona inundabila intelegem orice suprafata de teren expusa la variatiile de nivel ale apei.…

mai mult >