Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

on

LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II)

17 mai, 2019

Daca in prima parte a perioadei de vegetatie a vitei-de-vie, prin lucrarile in verde se urmareste asigurarea unui echilibru intre procesele de crestere si rodire, cu predominarea proceselor de crestere vegetativa, in a doua parte se urmareste imbunatatirea calitatii productiei si o mai buna adaptare la conditiile climatice din perioada maturarii strugurilor. Odata cu intrarea strugurilor in parga (marcata prin inceputul colorarii boabelor la soiurile negre si inmuierea acestora la cele albe) se recomanda aplicarea a doua lucrari: carnitul lastarilor si desfrunzitul partial. Carnitul lastarilor consta in suprimarea varfurilor tuturor lastarilor indiferent daca poarta sau nu rod. Se face cu scopul de a micsora umbrirea lastarilor si a frunzelor si a imbunatati iluminarea, insorirea si aerisirea…

mai mult >
on

LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I)

15 mai, 2019

In primavara, odata cu aplicarea taierii in uscat se atribuie butucului o anumita incarcatura de ochi in vederea obtinerii unei anumite recolte de struguri. Pentru definitivarea incarcaturii de rod, in perioada de vegetatie se intervine cu asa zisele lucrari „in verde” care au rolul de a regla procesele de crestere si rodire si de a imbunatati calitatea strugurilor, mai ales la soiurile de struguri pentru masa (Chasselas doré, Victoria, Afuz Ali, Italia, Tamina, Coarna neagra etc). In prima parte a perioadei de vegetatie se intervine cu plivitul lastarilor, legatul (sau dirijatul) lastarilor, normarea numarului de inflorescente (struguri). Prin plivit se intelege inlaturarea unei parti din lastarii considerati de prisos si anume: lastarii crescuti din portaltoi (porniti de sub punctul…

mai mult >
on

Ce trebuie sa stii despre trandafirii cataratori

09 mai, 2019

Vara este momentul de glorie al trandafirilor, asa ca ne-am gandit sa impartasim cu tine cateva informatii despre ingrijirea trandafirilor cataratori pentru a te bucura de farmecul si parfumul florilor sale o perioada cat mai indelungata de timp. Trandafirii cataratori (urcatori sau agatatori) fac parte din familia arbustilor, fiind plante perene. Trandafirii cataratori pot fi cultivati atat in gradina, dar si in ghivece – in interiorul locuintei. Desi trandafirii cataratori nu sunt pretentiosi si sunt relativ usor de ingrijit, trebuie sa fii atent la modul in care se realizeaza plantarea, tunderea si inmultirea lor. Cum se planteaza trandafirii cataratori? Se stie ca trandafirii iubesc lumina si caldura, cu toate acestea expunerea lor direct in soare si caldura excesiva ii poate imbolnavi.…

mai mult >
on

Ingrasamant gazon – Cum il alegem si cum il aplicam pentru o protectie completa?

06 mai, 2019

Un gazon bine ingrijit va asigura mereu o priveliste placuta. Acesta are nevoie de o ingrijire speciala, iar aplicarea unui ingrasamant de gazon de calitate este o etapa absolut necesara. Ca si alte plante si gazonul are nevoie de fertilizare, aceasta fiind o actiune foarte importanta careia trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita, mai ales primavara cand firul de iarba are nevoie de sustinere pentru o crestere armonioasa. Cum se alege ingrasamantul de gazon? Folosirea unui ingrasamant pentru gazon este o actiune esentiala in dezvoltarea armonioasa a acestuia, mai ales daca vorbim de zonele urbane, unde solul este mult mai sarac in nutrienti. Prin aplicarea ingrasamantului, gazonul devine mai rezistent, iar firele de iarba vor primi necesarul de nutrienti pentru o dezvoltare cat mai armonioasa.…

mai mult >
on

Plasa anticartite - Cum ne protejam gazonul in mod ecologic?

11 aprilie, 2019

Pagubele produse de cartite sunt vizibile, din acest motiv multi fermieri, dar si proprietari de curti isi doresc sa gaseasca metode eficiente anti cartita. Cartita este un animal carnivor, hranindu-se in principal cu rame, dar si cu melci, insecte adulte si larvele acestora, furnici si oua de furnici, moluste etc. Dar pagubele produse de aceasta sunt vizibile, din acest motiv multi fermieri, dar si proprietari de curti doresc sa gaseasca metode eficiente anti cartite. Cartita are in permanenta nevoie de mancare, astfel ca nu va frecventa o curte daca nu va avea suficienta hrana. Mai mult decat atat, o cartita care nu a mancat nimic timp de 12-16 ore, va muri de foame. Cartita este capabila sa manance o cantitate de doua ori mai mare decat greutatea ei corporala, asta pentru ca trebuie sa…

mai mult >