Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

on

Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste

05 aprilie, 2017

Odata cu instalarea primaverii demareaza si lucrarile de amenajare in cele mai multe dintre gradini si se fac pregatirile pentru cultivarea legumelor. Pentru aceasta din urma operatiune locul trebuie pregatit din timp, sapat, iar pamantul maruntit. In functie de preferinte, straturile de legume pot fi aranjate direct sau exista varianta inaltarii solului prin utilizarea unor delimitari din lemn sau din alte materiale (caramizi, boltari, materiale plastice etc.). Odata pregatita zona de cultivare, exista doua optiuni: cumpararea de rasaduri sau plantarea semintelor, cu respectarea specificului fiecarei culturi. Dupa plantarea rasadurilor sau dupa insamantare, atat pentru germinare, cat si pentru cresterea rasadurilor, este necesara udarea periodica a solului, cu accent pe intervalele de timp…

mai mult >
on

Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii

03 aprilie, 2017

In fiecare primavara, atentia pasionatilor de gradinarit se indreapta mai mult catre plantele de exterior. Insa, dupa o iarna in care s-au luptat sa supravietuiasca prin folosirea a cat mai putine resurse, plantele din ghivece au si ele, la randul lor, nevoie de atentie. Desigur, primavara este un anotimp bland cu acestea, insa iata cateva sfaturi care te vor pune un pic pe ganduri in ceea ce priveste ingrijirea lor. Plantele decorative din apartament trebuie rotite periodic, astfel incat lumina naturala sa ajunga uniform la acestea. De asemenea, trebuie tinut cont ca exista unele plante care nu suporta lumina soarelui la fel de bine, astfel ca acestea vor trebui mutate ceva mai departe de ferestrele care dau inspre sud. Curata plantele de praf, pentru a preveni aparitia bolilor specifice…

mai mult >
on

Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide

29 martie, 2017

Exploatarea padurilor este sau cel putin ar trebui sa fie o activitate complexa, definita de un ansamblu de activitati desfasurate de-a lungul unui intreg lant ecologic industrial. La modul ideal, pentru extragerea masei lemnoase ar trebui, de asemenea, asigurate conditii optime de dezvoltare si regenerare a arborilor, fara a neglija cerintele societatii si aspectele economice implicate. De altfel, partea financiara este cea care primeaza in cele mai multe dintre zonele unde sunt realizate exploatarile de lemn, iar aici trebuie gasit rapid un echilibru. De la exploatarea rationala pana la dezastru pot trece ani buni, insa regenerarea padurilor se face intr-o perioada de timp mult mai intinsa, astfel ca pierderea va deveni aproape imposibil de înlocuit. De aceea, principiul care trebuie respectat…

mai mult >
on

Infiintarea unei culturi de zmeur - Cum sa o faci profitabila

17 martie, 2017

Zmeurul poate fi plantat atat toamna, cat si primavara, insa numai dupa ce au fost luate toate masurile care garanteaza aplicarea unei tehnologii ce respecta nevoile acestei specii. Spre exemplu, pentru alegerea terenului potrivit, este necesara orientarea cu macar un an înainte si trebuie tinut cont atat de conditiile climatice, cat si de planta care a ocupat solul anterior. Abia apoi se trece la lucrarea propriu-zisa a solului. Pregatirea terenului pentru plantarea zmeurului Analiza solului este necesara inainte de infiintarea plantatiei. pH-ul optim pentru acesta este de 6,5, insa zmeurul poate fi cultivat in conditii bune si la un pH intre 6 si 7. Daca acesta nu se incadreaza in acesti parametri, se poate face o corectie prin aplicarea amendamentelor. Potasiul, fosforul si magneziul pot…

mai mult >
on

Cele mai intalnite boli ale marului si tratamentele recomandate

13 martie, 2017

Marul este unul dintre putinele alimente pe care natura le ofera gata pregatite sa sustina viata organismului cu un mix larg de substante esentiale. Un mar contine: 84,5% apa; 14,1% zaharuri; 0,6% substante grase; 0,1 mg% vitamina B1; 0,02 mg% vitamina B2; 7 mg% vitamina C; 7 mg% calciu; 10 mg% potasiu. 0,2% substante pectice Insa marul, atat pomul fructifer cat si fructul propriu-zis, este atacat de numeroase boli, ciuperci si viroze care fac ravagii in livezile si profiturile pomicultorilor, dar si in micile gradini particulare. Iata in continuare cele mai intalnite boli ale marului. Fainarea marului - Este produsa de ciuperca Podosphaera leucotricha. Aceasta boala ataca mugurii, frunzele, lastarii si fructele. Se prezinta ca o pulbere fina, albastruie, care acopera organele afectate. Mugurii…

mai mult >