Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

on

Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta

10 martie, 2017

Monilioza este o boala a pomilor fructiferi samburosi si samantosi, produsa de ciupercile din familia monilia: monilia laxa, monilia fructigena sau monilia fruticola. Prunul, piersicul, caisul, ciresul si visinul sunt pomii fructiferi cei mai afectati de monilioza. Monilia fructigena ataca atat pomii fructiferi samantosi, cat si pe cei samburosi. Aceasta ciuperca se manifesta deopotriva la fructele aflate inca pe pom, si la cele culese si depozitate. La fructele aflate in pom, monilioza se prezinta sub forma unor pete de mucegai, grupate sau imprastiate. In cazul fructelor aflate in depozit si atacate de monilioza, acestea se innegresc si mucegaiesc. Monilia laxa ataca in special pomii fructiferi samburosi, in special ciresul si visinul. Se manifesta prin uscarea ramurilor tinere si a florilor.…

mai mult >
on

Primele lucrari in livada - Cum putem obtine roade la putin timp dupa plantarea unui pom fructifer

08 martie, 2017

Natura s-a dezmortit de ceva vreme, dupa o iarna moderata ca temperaturi, insa totusi rece si lunga. Constatam totusi ca trecerea la regimul de primavara a fost destul de brusca, iar temperaturile deja depasesc regimul normal. In aceste conditii, este de asteptat ca inmugurirea si incoltirea sa se produca foarte repede, ceea ce poate fi benefic, dar cu un oarecare risc in cazul in care vom avea parte de cateva zile cu temperaturi scazute, care pot afecta mai ales pomii fructiferi si vita de vie. Asadar, in conditiile date si cu perspectiva unei primaveri fara evenimente meteorologice neplacute, este cazul sa incepem lucrarile de primavara. Astazi vom discuta despre pomii fructiferi. Mai precis, despre situatia in care avem de tratat pomi fructiferi plantati in toamna trecuta. Cel mai probabil,…

mai mult >
on

Arhitectii peisagisti: profesionistii care iti aranjeaza gradina ca in filme

22 februarie, 2017

Primavara incepe usor-usor sa isi intre in drepturi, iar acest lucru aduce dupa sine si o dorinta tot mai mare a oamenilor de a petrece timp afara, dupa o iarna lunga si destul de friguroasa. Desigur, la finalul sezonului rece, se impun de multe ori si lucrari de reamanajare a spatiilor exterioare, iar planurile pentru gradina iau prim-planul altor operatiuni. In Romania, studiourile de arhitectura peisagista s-au inmultit in ultimii ani, un semn ca tot mai multe persoane inteleg utilitatea contactarii si contractarii unor profesionisti. In acest sens, am stat de vorba cu Ioan Stetca de la Senzui Studio, care ne-a dezvaluit impresiile sale despre evolutia pietei amenajarilor peisagiste din tara noastra: “In ultimii ani am observat ca tot mai multa lume simte nevoia consultarii unui arhitect…

mai mult >
Fructe deshidratate

Cum deshidratezi fructele si legumele

07 noiembrie, 2016

Inca din cele mai stravechi timpuri, oamenii au cautat diverse metode de conservare a fructelor si legumelor, astfel incat sa le poata pastra si consuma mult timp dupa ce le-au cules. Cea mai veche metoda de conservare a fructelor si legumelor o constituie uscarea acestora la soare. Apoi, tehnica uscarii fructelor s-a dezvoltat prin utilizarea caldurii artificiale, obtinuta prin arderea lemnelor in cuptoare. Fructele si legumele uscate erau pastrate in podurile caselor, in cosuri de rachita suspendate sau pe scanduri de lemn acoperite cu hartie sau panza de iuta. Ulterior, omul a creat aparate speciale care deshidrateaza fructele si legumele mult mai repede, la temperatura dorita si intr-un interval de timp prestabilit, fara sa mai depinda de capriciile soarelui. Astfel, deshidratarea fructelor…

mai mult >
Catina

Sfaturi de plantare a arbustilor de catina

03 noiembrie, 2016

Catina mai este numita in popor si “gingseng-ul romanesc” sau “cel mai bun vaccin antigripal”. Acest renume i se datoreaza multiplelor efecte terapeutice. Catina este bogata in vitamina C, dar si in fosfor, potasiu, magneziu, fier si betacaroten. Contine, de asemenea, aminoacizii si acizii grasi esentiali. Dar nu despre efectele terapeutice ale catinei vom discuta in acest material, ci despre plantarea acestui arbust fructifer. Spre deosebire de ceilalti arbusti fructiferi si de pomii fructiferi, arbustii de catina au doua sexe. Exista arbusti producatori si arbusti polenizatori. Ca regula de plantare, la 4-6 arbusti producatori de catina (adica de sex feminin) trebuie sa fie plantat si un arbust polenizator (adica de sex masculin). Daca nu exista arbustul polenizator printre cei producatori,…

mai mult >