Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

Trandafiri altoiti

Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces

01 noiembrie, 2016

Metodele de altoire a trandafirilor nu sunt diferite de metodele de altoire a pomilor fructiferi. Altoirea nu este o operatiune simpla, fiind realizata cu o rata buna de succes de catre profesionisti, dar merita sa incerci si daca esti doar pasionat de cultivarea acestor frumoase flori. Procedura se realizeaza tot cu ajutorul unui altoi si a unui port-altoi. Cel mai potrivit candidat pentru indeplinirea functiei de port-altoi este macesul salbatic. Exista mai multe metode de altoire a trandafirilor, cele mai raspandite sunt cele in placaj, in T, in ochi dormind si in ochi crescand. Procesul de altoire a trandafirilor dureaza 3 ani. In primul an plantezi plantezi macesul care va juca rolul de portaltoi. In al doilea an, in iulie sau in august, cand macesul a crescut si are grosimea unui creion,…

mai mult >
on

Amenajarea de toamna a gradinii (V) - Ingrijirea plantelor inaintea sezonului rece

28 octombrie, 2016

Dupa ce ti-am prezentat mai multe sfaturi legate de metodele de ingrijire a gradinii, florile si legumele care pot fi plantate toamna si metode de fertilizare a solului, acum a venit randul sa vorbim despre felul in care poate fi ingrijita gradina pe parcursul iernii. Secretul sta, asa cum anticipati, intr-o buna pregatire a acesteia facuta inca din toamna. Partenerii Misiunea Casa, specialistii de la Pestre.ro, ne-au oferit si de aceasta data indicatii pretioase. Racirea vremii vesteste apropierea iernii, iar acest lucru este sinonim cu intrarea in repaos vegetativ a majoritatii plantelor. Insa, contrar asteptarilor, inainte de venirea sezonuluirece, exista inca destule lucrari de indeplinit in gradina. Iata principalele activitati care, odata indeplinite, vor ajuta gradina sa-si pastreze…

mai mult >
Fertilizarea solului

Amenajarea de toamna a gradinii (IV) - Fertilizarea organica si fertilizarea chimica

26 octombrie, 2016

In seria despre amenajarile de toamna din gradina am vorbit pana acum despre toaletare si despre plantarea lavandei si a legumelor. Acum este momentul sa aducem in discutie si tratamentul care trebuie aplicat solului, elementul esential al oricarei gradini. In acest sens, specialistii de la Pestre.ro ne-au ajutat din nou cu cateva sfaturi foarte valoroase. Acestia ne-au povestit despre cele doua moduri de fertilizare a solului, respectiv fertilizarea organica si cea chimica. Cu toate ca tehnologia avanseaza in fiecare zi si cantitatea produselor tratate cu pesticide este in continua crestere, pe piata apar totusi destul de multe legume si fructe tratate cu produse bio. Un factor important in producerea legumelor si fructelor sanatoase este fertilizarea solului cu ingrasaminte organice. Aceasta…

mai mult >
Recolta se pregateste din toamna

Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna

24 octombrie, 2016

Toamna este recunoscuta drept un anotimp al recoltei, dar cel putin la fel de important in aceasta perioada este si pregatirea productiei pentru anul urmator. Am apelat la specialistii Pestre.ro pentru a afla care sunt legumele care trebuie insamantate acum si care vor rodi in primavara. Am aflat, totodata, despre cultivarea lor ca nu necesita o tehnica speciala si nici nu este necesara protejarea lor impotriva frigului sau a zapezii. Asadar, lista celor 10 plante leguminoase care ar trebui insamantate in gradina chiar din aceasta toamna: 1. Ceapa verde Daca esti amator de ceapa verde, proaspata, de primavara, atunci plantarea arpagicului toamna este varianta de luat in calcul. Lunile octombrie si noiembrie sunt considerate o buna perioada pentru infiintarea acestei culturi. Daca in gradina…

mai mult >
Proces de plantare lavanda

Amenajarea de toamna a gradinii (II) – Sfaturi de plantare a lavandei de la profesionisti

21 octombrie, 2016

Dupa ce v-am prezentat 5 sfaturi generale de pregatire a gradinii pentru toamna, ne-am gandit sa facem o discutie separata si despre una dintre plantele cele mai unanim apreciate: lavanda. Cu toate ca imaginea standard cu care este asociata aceasta planta este cea a campurilor insorite ale Rivierei franceze, ultimii ani ne-au aratat ca se poate adapta la fel de bine si la clima din Romania. In tot mai multe gradini private sau publice, ori chiar pe marginea drumului, lavanda creste nestingherita si atrage trecatorii cu mirosul ei deosebit. Ce-i drept, specia pe care o intalnim in Romania este diferita de cea originala, din Provence, fiind supusa unui necesar proces de aclimatizare, fara de care nu ar putea rezista in climatul tarii noastre. De aceea, este indicat sa alegeti un soi multiplicat…

mai mult >