Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

Trandafiri cataratori

Trandafirii cataratori – cum ii plantezi, ingrijesti si inmultesti

08 aprilie, 2016

Nu credem sa existe vreun om care poseda o casa cu gradina si care nu-si doreste o pergola sau o bolta acoperita cu trandafiri cataratori. Parfumul acestor trandafiri este intens iar privelistea cu multitudinea de flori si culori este pur si simplu mirifica. Trandafirii cataratori nu sunt foarte pretentiosi, sunt relativ usor de intretinut, dar trebuie sa fii atent si sa realizezi corect tunderea lor si protectia pe perioada iernii. Cum ii plantezi Trandafirii prefera zonele cu soare. Prin urmare, alege sa-i plantezi intr-un loc al gradinii care este scaldat de soare intreaga zi. Solul de plantare trebuie sa fie bine drenat. Inainte de plantare, inmoaie radacinile in apa timp de cateva minute si taie capatul radacinilor, daca sunt rupte. Iti recomandam ca in groapa de plantare sa amesteci…

mai mult >
Mur cu mure

5 arbusti fructiferi care n-ar trebui sa lipseasca din gradina ta

08 aprilie, 2016

Arbustii fructiferi din gradina iti asigura atat fructe proaspete, delicioase si pline de vitamine, cat si materie prima pentru dulceturile care iti vor umple rafturile camarii. Ideea este ca acesti arbusti nu necesita ingrijiri speciale, sunt usor de intretinut iar in perioada aceasta, adica martie-aprilie, este momentul prielnic pentru plantare. Asa ca, daca ai o gradina, este timpul sa profiti. Zmeurul este rezistent atat la canicula verii, cat si la gerul iernii. Se dezvolta rapid, mai ales daca este plantat intr-un loc insorit. Din acest motiv, zmeurul trebuie curatat de 3 ori pe an. Nu-l lasa sa invadeze locul unde este plantat. Apropo, zmeura este foarte buna pentru enterocolita si ulcer gastric. Murul suporta si el temperaturile scazute, dar nu la fel de bine precum zmeurul. Murul…

mai mult >
Femeie care strange frunzele cazute din gradina.

Luna martie in gradina si livada

19 martie, 2016

Chiar daca anul acesta nu prea am avut iarna la campie si in zonele de deal si podis, hai sa spunem ca iarna s-a incheiat. Este timpul sa reincepi lucrarile in gradina si livada. Iata pe ce ar trebui sa te concentrezi in luna martie. In primul rand, trebuie sa evaluezi si sa „repari" eventualele stricaciunile pe care le-a facut iarna. Inainte sa incepi lucrarile, este bine sa-ti faci un calendar de lucrari si sa-l respecti, evident in conditiile in care vremea iti permite. Este important sa astepti momentul potrivit de incepere a lucrarilor. Cand pamantul nu mai este ud, ia o grebla si curata gradina si livada de resturile de plante moarte. Toaca marunt aceste resturi de plante si foloseste-le pentru a obtine compost. Apoi sapi pamantul cu o cazma sau o motosapa, dupa care fertilizezi solul.…

mai mult >
Alee pavata cu piatra naturala

Amenajare gradina cu alei din piatra naturala

16 martie, 2016

Adeseori parcurgem o alee fara sa o observam deoarece nimic nu ne atrage atentia in mod special. Desi nu este nicidecum inestetica, ea nu prezinta in acelasi timp nimic din ce ar putea atrage privirea. Cheia pentru a obtine o zona de atractie estetica o reprezinta utilizarea elementelor decorative din piatra naturala. Oamenii par a fi in mod firesc atrasi de elemente naturale, precum lemnul sau piatra. In unele tari piatra este atat de pretuita, incat absenta ei din casa ori gradina este de neconceput, cel mai bun exemplu fiind valorificarea acesteia in traditia nipona (faimoasele gradini zen) In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva idei de amenajare a unor alei din piatra naturala, pentru o gradina cu personalitate. Cu ce pavam aleile din gradina Placile din piatra se numara printre materialele…

mai mult >
Limacs care merge pe o foaie de salata.

Afla ce trebuie sa faci ca sa scapi de limacsi (melcii fara cochilie)

14 martie, 2016

Limacsii, cunoscuti si ca melcii fara “casa” sau cochilie, sunt marii dusmani ai gradinilor. Acesti melci au un apetit iesit din comun pentru salata, varza, conopida, dar si alte categorii de legume sau flori. Invazia limacsilor este pur si simplu devastatoare, acesti melci par a fi imuni la orice masuri de control. Si acum se pune marea intrebare: cum scapi de ei? Cel mai eficient mod de aparare impotriva oricarui daunator este prevenirea, adica realizarea unei frontiere care sa blocheze invazia daunatorilor. Cel de-al doilea pas este detectarea timpurie si controlul. Raspunsul logic la intrebarea “cum scapi de limacsi” e sa mergi la o farmacie fitosanitara si sa cumperi o “solutie” impotriva lor. Poti incerca, de exemplu, Optimol, un produs sub forma de granule, care are o perioada…

mai mult >