Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

Gradinile japoneze ca paradisuri austere

Gradinile japoneze ca paradisuri austere

03 septembrie, 2010

Amenajarea unei gradini japoneze se concentreaza in jurul celor trei elemente de baza ale Universului: pamantul, apa si focul. Preluate din arta chineza a gradinaritului, gradinile japoneze au ajuns cele mai cunoscute si admirate gradini asiatice. Fiecare amenajare de acest fel emana disciplina si ordinea caracteristica poporului japonez, reflectand in mare parte cultura acestuia. O gradina japoneza presupune un design complex, care trebuie sa tina seama de o serie de principii ce apartin filosofiei Zen: principiul asimetriei, simplitatii, austeritatii, naturalului, subtilitatii, transcendentei si linistii. Spatiul este riguros organizat pe fiecare din cele trei dimensiuni - inaltime, lungime si adancime. Fiecare dintre elementele care il ocupa are o semnificatie anume, echilibrul dintre ele…

mai mult >
Un nume propriu devenit... comun: werzalit

Un nume propriu devenit... comun: werzalit

03 septembrie, 2010

Multi dintre dumneavoastra ati observat in magazinele de mobilier si, ceea ce este oarecum caracteristic, pe terasele berariilor sau barurilor, un material deosebit de aspectuos, sintetic si totusi imprimat de caldura lemnului, dur ca piatra si totusi lasand senzatia ca nu este nici pe departe casant. Este intalnit in general sub forma de blaturi pentru bucatarie sau mese, folosit inclusiv in spatii deschise, sub actiunea directa a ploii si soarelui. In denumirea acestui material, specialistii vor mentiona cuvantul ”werzalit”, datorat in fond producatorului initial, o firma germana cu o experienta de peste 50 de ani in panouri compozite pe baza de lemn. Initial, Jakob Wertz (seful acestei afaceri de familie) a conceput un tip de panou compozit din aschii de foioase si rasinoase incleiate…

mai mult >
Trandafirii cataratori, spectacole coloristice

Trandafirii cataratori, spectacole coloristice

09 iulie, 2010

Orice gradina are nevoie de culoare, trebuie sa ofere bucurie si relaxare. Eleganti si romantici, trandafirii sunt reteta garantata pentru o astfel de incercare, mai ales cei cataratori. Acestia isi gasesc locul atat in spatii restranse, cat si in gradini de dimensiuni mari, datorita usurintei cu care pot fi dirijati catre forma si directiile dorite. In functie de gust, imaginatie si fantezie, ei pot crea pereti de culoare, arcade romantice sau coloane, pot imbraca structuri de lemn sau metal in orice forma. Designul potrivit Culorile florilor pot fi alese de la albul pur, la galben, portocaliu sau roz, pana la nuante multiple de rosu sau violet. Florile pot fi simple sau grupate in ciorchini, unele soiuri emanand valuri de parfum, altele sunt mai putin mirositoare dar la fel de spectaculoase.…

mai mult >
Sunteti pregatiti pentru bonsai?

Sunteti pregatiti pentru bonsai?

12 februarie, 2010

Este o intrebare legitima, deoarece multi adera la aceasta arta fara a se gandi de doua ori, mai les cand este vorba despre responsabilitatile care decurg din achizitionarea unei asemenea plante. Un minim simt de responsabilitate poate fi generat de costul achizitiei, atunci cand este preferat debutul pe o planta deja formata. Vorbim de sute si chiar mii de lei, pret justificat pe deplin, daca ne gandim ca un bonsai isi capata forma in ani de zile (cu cat mai multi, cu atat mai scump). Prin urmare, un incepator ar trebui sa se indrepte catre o specie nu prea scumpa, pentru ca riscurile pierderii investitiei sunt mari - se recomanda ienuparul, artarul sau pinul. Sunt specii care raspund bine la procedurile de formare (legare), desi «maleabilitatea» lor nu este un atu. De aceea nu rareori…

mai mult >
Gradina de iarna - mai mult decat o sera

Gradina de iarna - mai mult decat o sera

10 decembrie, 2009

Iubitorii de plante au iarna o problema reala: depozitarea acestora pana in primavara, cand le pot scoate din nou pe balcon, terasa ori in gradina. La bloc, inchiderea balcoanelor cu sisteme de ferestre termoizolante a rezolvat in mare parte problema pentru cei care au cateva plante. Daca balconul este incalzit, se creeaza o mica sera, cu avantajele si dezavantajele aferente. Plantele sunt fericite, au lumina si caldura suficiente, dar fara o ventilatie adecvata, toata apa evaporata prin transpiratie se va condensa pe geamuri iar termenul de sera va fi unul potrivit prin excelenta - aerul va fi aproape irespirabil. Amplasarea plantelor in camera de zi sau in dormitor nu este o idee prea buna din doua motive. Primul ar fi ca dauneaza plantelor (multe dintre ele isi incetinesc metabolismul odata…

mai mult >