Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire

21 august, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Luna august nu a ajuns la final, vremea este frumoasa si calduroara si, cu toate astea, subiectul acestui articol il constituie sistemul de incalzire cu folie radianta. Nu-i devreme pentru un astfel de subiect avand in vedere ca peste 3 luni va trebui sa ne incalzim casele.

Sistemele de incalzire care sunt cele mai raspandite si utilizate in acest moment folosesc principiul convectiei. Un cazan incalzeste apa, aceasta este transportata la un calorifer care se incalzeste iar acesta, la randul rau, incalzeste aerul din jur. Aerul cald se ridica iar cand ajunge la tavan si pereti, le cedeaza acestora o parte din caldura, apoi aerul se raceste si coboaba. In felul acesta, camera nu este incalzita uniform.

Spre deosebire de sistemul de incalzire cu calorifer, sistemul de incalzire cu folie este folosit pentru a incalzi suprafete de mari dimensiuni. Folia de incalzire este compusa din folii laminate de poliester, intre care sunt inserate benzi de grafit si benzi de cupru. Alimentarea se face cu energie electrica.

Folia de incalzire se poate monta atat in pardoseala cat si in tavan. In cazul instalarii foliei in pardoseala, temperatura la care se incalzeste folia este limitata la 27 grade Celsius. Pardoseala este recomandat sa fie realizata din lemn sau parchet laminat. In cazul foliilor care se monteaza in tavan, ideal este ca tavanul sa fie realizat din gips-carton. Temperatura la care se incalzeste folia este reglata cu ajutorul unui termostat.
Evident, pentru ca este plasat in pardoseala si in tavan, sistemul de incalzire cu folii nu poate fi montat oricand, si doar in momentul in care contruiesti sau renovezi casa

Consumul sistemului difera in functie de temperatura pe care vrei sa o obtii, dar poti lua ca baza de calcul un consum de 10 Wati/ora/metru patrat de suprafata incalzita.

Tie cum ti se pare aceasta varianta de incalzire a locuintei? Ti-ai instala in casa un sistem cu folie de incalzire?

Adauga un comentariu


10 Comentarii

Emanuel

29 august, 19:39

eu am o camera incalzita astfel si eu i-am facut montajul cum scrie la carte! Asta cu 10w/h/m2 e o tampenie pur si simplu.
Calculul necesarului se face ca orice calcul pt necesarul de incalzire, lemne, calorifere electrice/agent termic, resou, convector si este dat de volumul camerii si gradul de izolare al peretilor, tavanului, podelelor, usilor, geamurilor, regimul de circulare, etc. Euam obtinut un necesar de 400W/h pt o camera de 3,5x3,5 xh2,4m . adica 400w pt 30m3 ceea ce inseamna cca 13W/h/m dar cu o camera superizolata cu polistiren de 3cm si rigips fara nici o punte termica, toate lipite cu spuma poliuretanica iar podeaua formata dintr-un sandwici cu vreo 6 straturi izolatoare! Camera dormitor nu una de zi prin care te foiesti mereu pe usi sau deschizi geamuri pt aerisire!Deci folia asta nu face minuni din punct de vedere al consumului! Daca o camera o incalzeai inainte cu un convector de 2000w care mergea tot timpul si folie tot de 2000W /minim pui!Avantajele sunt altele cu folia asta! anume:
iti da caldura exact unde te ia frigul, la picioare. pe podea este cea mai mare temperatura nu la tavan ca la incalzirile clasice! Se simte placut ca la nivelul fetei respiri un aer mai rece!
Nu simti curenti in camera ca la celelalte incalziri!
Nu ai portiuni din camera sau de perete ocupate cu corpuri de incalzire pe care trebuie sa le lasi degajate
Grosimea cu folia incalzitoare si folia de protectie este insumat de jumatate de mm, adica neglijabil
Se monteaza exact sub parchet peste buretele izolator si destul de repede, are manopera mica
Temperatura este usor de stabilizat la o valoare constanta de +/-1grC
Pretul este mic comparativ cat revine varianta cu centrala si calorifere. Pt camera mea am pus 6,5m de folie adica 1400W si a costat cca 300 lei folia, inca 50 lei stecherul si cablurile de alimentare+capse+ banda de etansare, 50lei 12m2 de folie UV de solar care se recomansa sa fie pusa peste folia incalzitoare si 150lei cronotermostatulpt programarea temperaturii in camera, deci un total de cca 550lei pt o camera
Nu trebuie avize ISCIR si Revizie periodica de la gaze la 2 ani
Nu are intretinere de nici un fel si producatorul se lauda ca tine 60 de ani, deci nu apar costuri cu intretinerea si reparatiile
Folia nu exclude posibilitatea sa ai si sistem clasic cu centrala, sobe, reseuri, etc
Daca nu-ti convine sau nu vrei incalzire in pardoseala inchizi termostatul si uiti de ea

cam astea sunt avantajele observate in privinta ei

viorel viorel

19 septembrie, 08:26

Prezentarea este tentanta , precum si beneficiile evidentiate ...Am o intrebare fireasca...PRETUL si...de unde poate fi achizitionat.

poncet mihai

25 august, 09:44

aș fi interesat, dar spuneți și cât costă

aurel

25 august, 01:03

sa vedem intai si preturile, ideia nu este rea

Sorin Sorin Adrian

24 august, 18:52

Nu cred fiindca, de regula, cifrele sunt de cele mai multe ori doar ca sa ne ia ochii. Dupa o iarna iti dai cu adevarat seama ce si cum. Dupa calculele mele la o suprafata de 100mp as plati cca 400-450 lei cu aceste folii (care nu stiu cat costa si nici cum se monteaza). Exista persoane (recenzii de la acestea) care sa certifice ca acestea sunt cheltuielile pe timp de iarna? Si la ce temperaturi (minime) se fac aceste cheltuieli. Daca platesc acesti bani ce temperatura o sa am in casa? etc ... Sunt mai multi factori care tin de achizitionarea, montarea si punerea in functiune a acestor metode de a incalzi o casa. pri urmare doresc mai multe detalii. Multumesc.

constantin popovici

23 august, 17:06

Cit costa metru de folie si de unde se poate procura.multumes anticipat.

Robert

23 august, 13:34

Salut!

De unde 10w/ora/mp ? Daca faci un calcul din "burta" toti instalo-zugravii zic ca un minim de 50w/h/mp este minimum, ial la un calcul mai profi putin, tinand cont de ferestere, usi, puncte cardinale, necesar caldura, etc poate fi de 120 -150w/h/mp.

Dupa cum ziceti voi la o casa de 100mp cu 10 ore de functionare pe zi ar fi: 10w*100mp*=1kw/h * 10h/zi = 10kw/zi * 30 zile = 300kw Deci 30kw * 0.5 ron = 150 ron/luna pentru incalzire, ceea ce este complet neadevarat. chiar daca nu avem termostate si/sau consumul de care ziceti voi este o medie atunci 100mp*10w*24h*30zile = 360 ron/luna.

La asemenea preturi cred ca toti ar monta un astfel de sistem, mai ales tinand cont de usurinta in exploatare...

Ceva site-uri care comercializeaza asa ceva aveti?

Multumesc!

MUNTEANU PETRU

23 august, 13:25

Ma intereseaza folia de incalzire .Cat costa m/l sau MP si daca se alimenteaza direct la 220v

Iulian Trofin

23 august, 11:11

As dori mai multe detalii tehnice. Cunosc aceste folii, am montat deja in Franta de multe ori. Vreau sa fac o comparatie tehnica , de pret si de producator, pentru a le aplica si in casele din lemn pe care le construim, atat in Romania, cat si Franta. Multumesc

dax

22 august, 21:30

peretii preiau caldura, incalzesc vecinii de sus si de jos, nu pare un system eficient, mai ales ca incalzirea cu energie electrica e cea mai scumpa

Alte articole

Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului Cele mai des intalnite greseli in aplicarea termosistemului
Izolarea termica a locuintei – Recomandari facute unui cititor Izolarea termica a locuintei – Recomandari facute unui cititor
Termoizolatia | Panouri termoizolante Termoizolatia | Panouri termoizolante
Alegeti un acoperis ventilat! Alegeti un acoperis ventilat!
Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal
Economisirea energiei: 8 lucrari pentru eficientizarea termica a locuintei Economisirea energiei: 8 lucrari pentru eficientizarea termica a locuintei

Vezi mai multe articole