Instalatii de incalzire

Un barbat si o femeie care masoara distantele pe un perete

Distante care trebuie respectate la instalarea unei centrale termice (murale)

10 iunie, 2016

Pentru a instala si pune in functiune o centrala termica de apartament, trebuie sa realizezi mai intai o instalatie interioara de gaze naturale, asa numita “separare de gaze”, cu o firma care trebuie sa fie autorizata de catre ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale). Apoi, cu o firma autorizata ISCIR trebuie sa realizezi montajul instalatiei de incalzire, cu radiatoare, tevi si centrala. Apropo, instalatia interioara de gaze naturale nu poate fi executata fara un proiect. Exista foarte multe reglementari pe care trebuie sa le respecti atunci cand inslatezi o centrala termica murala. In acest articol vom prezenta distantele care trebuie respectate la instalarea unei centrale termice murale - adica centrala termica care trebuie montata pe perete. Inainte…

mai mult >
on

Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament

18 mai, 2016

OK, acesta este un articol cu multe NU-uri. Exista reglementari multe si stricte in ceea ce priveste montarea centralelor termice de apartament. Este normal sa fie asa, este vorba de instalatii cu foc si presiune, care ard gazul metan pentru a produce apa calda menajera si agent termic pentru incalzirea locuintei. Daca montarea sau functionarea acestor instalatii este deficitara, se pot intampla accidente cu consecinte nefaste. Bun, sa trecem in rezista aceste NU-uri. NU ai voie sa instalezi o centrala termica cu mesteri sau instalatori care se pricep si au mai facut asta, ci DOAR cu o firma care este autorizata ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) pentru montajul centralelor termice. Aceste firme autorizate ISCIR pot…

mai mult >
Panou solar presurizat

Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire

07 mai, 2016

Am prezentat, intr-un articol anterior, cum poti obtine apa calda menajera cu ajutorul panourilor solare nepresurizate, precum si avantajele si dezavantajele acestui tip de panouri. In continuare vom prezenta panourile solare presurizate, care vin cu o serie de avantaje comparativ cu varianta nepresurizata. Daca nu esti cunoscator al domeniului, ai putea foarte usor sa confunzi panourile solare presurizate cu cele nepresurizate, ele avand aspect asemanator. Exista 2 tipuri de panouri solare presurizate: - Cu rezervor deasupra tuburilor; - Fara rezervor deasupra tuburilor. Principiul de functionare al panourilor solare presurizate Fata de tubul de la panoul solar nepresurizat, tubul de panou presurizat este prevazut cu o tija metalica ce contine aditivi speciali si apa purificata. Aceste tije…

mai mult >
Panou solar nepresurizat pus pe o alee pentru a fi expus publicului.

Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera

06 mai, 2016

Energia solara constituie o fantastica sursa de energie regenerabila. Cu ajutorul ei poti produce energie electrica folosind celule solare fotovoltaice sau centrale termice solare, poti sa incalzesti o locuinta folosind pompe de caldura sau poti sa produci apa calda menajera folosind panouri solare termice. Da, poti obtine apa calda menajera cu ajutorul panourilor solare montate pe acoperisul casei. Exista 3 tipuri de panouri solare pentru producerea apei calde: - Panorui solane nepresurizate; - Panouri solare presurizate - Panouri solare plane. Panourile solare nepresurizate se monteaza pe partea sudica a acoperisului casei si folosesc panta acoperisului pentru a obtine o inclinatie de 45 grade, astfel incat razele soarelui sa “cada” perpendicular pe tuburile panoului. Panourile solare…

mai mult >
on

Reglarea temperaturii aerului la interior

29 ianuarie, 2016

Am reusit sa ne deconectam de la regimul de incalzire centralizat ce nu ne-a asigurat intotdeauna confortul interior optim, costurile de incalzire nu se puteau imparti echitabil intre toti locatarii blocului, sau ne instalam o centrala termica pe gaz la casa individual. Dupa acest prim pas in asigurarea necesarului de energie termica in mod individual, se pune problema optimizarii costurilor prin controlul consumurilor dar fara a suferi la capitolul confort. O astfel de central termica este livrata in mod standard fara partea de comanda ce permite mentinerea si reglarea unei anumite temperaturi ambientale. Principiul de reglare al acestei temperaturi ambientale are la baza utilizarea unui senzor de temperatura montat intr-una din camerele constructiei ce poate controla sursa de energei termica…

mai mult >