Instalatii de incalzire

on

Inlocuirea caloriferului in regim DIY

19 ianuarie, 2016

Chiar daca vara sau sezonul cald este mai potrivit pentru executia lucrarilor in domeniul instalatiilor de incalzire si preparare apa calda, poate ca acum, in sezonul rece, avem tot timpul pentru a pune la punct planurile pentru proiectele din urmatorul an, fie ca avem o casa in constructie, fie ca dorim sa inlocuim sau imbunatatim modul de functionare al instalatiilor termice. Exista situatii cand se impune interventia pe instalatiile de incalzire existente, cu precadere la locuintele aflate in blocuri. Mare parte din acestea sunt realizate acum multi ani, utilizand solutii şi materialele de la acea vreme, nu intotdeauna avand o calitate ridicata. Daca ne referim la instalatiile din blocuri, principalele elemente ale instalatiei sunt traseele de tur-retur, corpurile de incalzire (caloriferele),…

mai mult >
on

Izolarea tevilor aferente instalatiilor

29 octombrie, 2015

Intr-un articol anterior am abordat subiectul solutiilor pentru izolarea conductelor aferente instalatiilor sanitare si termice. Continuam cu cateva sfaturi practice. Cum realizam izolarea tevilor si ce greseli trebuie sa evitam. Instalatiile sanitare si de incalzire ale locuintei sunt realizate din diverse materiale, cu difere proprietati si caracteristici. Ele pot fi amplasate in zone interioare ale locuintei, in ghene de instalatii, pot strabate zone neincalzite ale locuintelor cum ar fi spatiile din beci, pot fi pozitionate in exterior daca trebuie sa asiguram utilitati pentru anexe sau spatii separate. In toate aceste cazuri este necesar sa luam in calcul toate elementele pentru pozitionarea si izolarea traseelor aferente diverselor instalatii, reusind astfel sa protejam atat fluidele…

mai mult >
on

Eficientizarea consumului de energie termica pe perioada iernii

21 octombrie, 2015

Pentru a nu risipi energia si banii pentru incalzirea casei, trebuie sa controlezi consumul de energie termica. Temperatura din casa trebuie mentinuta la nivelul optim, astfel incat sa nu-ti fie nici prea cald, nici prea frig. In plus, nu iti petreci tot timpul in casa, astfel ca nu este nevoie sa o incalzesti 24 de ore. Eficientizarea consumului de energie termica o realizezi cu ajutorul aparatelor de control termic. Mai precis cu ajutorul unui termostat programabil si/sau a robinetilor termici. Cu ajutorul unui termostat programabil conectat la centrala de apartament fie prin fir, fie wireless, poti seta programul de functinare al centralei sau poti seta cate o temperatura ambientala pentru fiecare interval orar. De exemplu, poti seta centrala sa functioneze de la 6 seara pana la 8 dimineata,…

mai mult >
on

Ce solutii alegi pentru izolarea conductelor

16 octombrie, 2015

Pentru izolarea conductelor trebuie sa tii cont de expunerea acestora la mediul rece. In functie de materialul ales si de cat de corect este realizata lucrarea, izolarea conductelor prin care circula agent termic poate aduce economii de pana la 60% din costul de incalzire a agentului termic. Citeste si 3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor In cazul in care conductele sunt ingropate in pamant sau in structura cladirii, trebuie intai sa ajungi la ele si sa ai spatiu suficient pentru a monta izolatia. Foloseste silicon sau benzi adezive pentru a imbina materialul izolator pe care l-ai aplicat pe suprafata conductelor. Fixarea materialul izolator pe conducte se face din metru in metru, cu ajutorul unor benzi de aluminiu sau cu sarma pe care o legi strans in jurul materialului. Cireste…

mai mult >
Incapere centrala termica

Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural

25 septembrie, 2015

Ti-am prezentat deja cateva informatii privind amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni. Cum sezonul rece se apropie, iar subiectul incalzirii locuintelor cu ajutorul centralelor termice revine in prim plan, continuam seria articolelor dedicate acestui subiect cu un material despre incaperea in care se instaleaza centrala cu tiraj natural. Citeste si Centrala termica – acte si autorizatii Aceasta incapere trebuie sa corespunda din mai multe puncte de vedere: Din punct de vedere al dimensiunii, incaperea in care instalezi o centrala cu tiraj natural trebuie sa aiba un volum de minimum 18m3; In partea de sus, camera trebuie sa aiba un orificiu de evacuare a aerului viciat. Suprafata orificiului trebuie sa fie cel putin egala cu sectiunea cosului de fum, dar in niciun caz mai mica…

mai mult >