Instalatii de incalzire

Soba cu serpentina

Soba cu serpentina

15 decembrie, 2011

Poate ca vrei sa-i ajuti pe bunicii tai care locuiesc la tara, intr-un sat atat de indepartat, incat conducta cu gaze n-a ajuns pana la ei. Se incalzesc de-o viata cu o soba pe lemne, iar tu stii prea bine ca randamentul energetic al acestui sistem de incalzire arhaic este redus. Ard multe lemne si se bucura de prea putina caldura. Plus ca sunt nevoiti sa faca 2 focuri, daca vor sa incalzeasca 2 camere. Sau poate ca este chiar casa in care locuiesti impreuna cu familia ta si ai vrea sa incalzesti 3 sau chiar 4 camere, facand focul intr-o singura soba. Ei bine, acest lucru este posibil cu o investitie minima. Iar raspunsul este soba cu serpentina. Soba clasica preia doar o parte din caldura degajata de lemnul sau carbunele ars. Restul caldurii se pierde, iese pe cos impreuna cu fumul. Pierderile…

mai mult >
Incalzirea unui apartament cu 3 camere

Incalzirea unui apartament cu 3 camere

15 decembrie, 2011

Oricum ai da-o si oricare ar fi unghiul din care privesti, daca locuiesti la bloc ai doar 3 variante pentru incalzirea apartamentului: sistemul centralizat, sistemul pe gaze (centrala) sau sistemul electric (centrala sau calorifere individuale). Fiecare cu avantajele si dezavantajele lui. Sa le luam pe rand: Sistemul centralizat. In primul rand, este indicat sa ai montate pe fiecare calorifer repartitoare si robineti. In caz contrar, factura la incalzire te-a ars. Ce trebuie sa stii despre repartitoare: nu-l acoperi cu cearsafuri, pulovere, atunci cand le usuci pe calorifer; va inregistra un consum mai mare si vei plati in plus, nejustificat. Nu e indicat ca in bucatarie sa ai aragazul in vecinatatea repartitorului. Din acelasi motiv. Repartitorul va inregistra un consum suplimentar fals,…

mai mult >
Subventii pentru caldura

Subventii pentru caldura

04 noiembrie, 2011

Sezonul rece a sosit. Furnizorii de energie termica in sistem centralizat deja livreaza agent termic in caloriferele noastre. Iar cei care isi incalzesc locuintele in regie proprie, cu gaze naturale, carbuni, lemn sau combustibili petrolieri deja au pornit centralele. Ca in fiecare an, costurile de incalzire dau batai de cap romanilor, in special celor cu venituri mici. Si in acest an guvernul vine in sprijinul consumatorilor vulnerabili cu o serie de masuri de protectie sociala sub forma de ajutoare lunare care acopera o parte din cheltuielile aferente incalzirii locuintei in perioada sezonului rece. Legile care reglementeaza aceste masuri sunt Ordonanta de urgenta nr. 70/2011 si Hotararea de Guvern nr. 920/2011. Aceste subventii pot fi accesate de cei care au un venit mediu lunar pe membru…

mai mult >
Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

09 septembrie, 2011

In fiecare toamna revin in actualitate pretul caldurii si modul de calcul al acestuia. Modificarea tarifelor pentru gigacalorie va aduce cu sine cheltuieli mai mari la intretinere si tot mai multe solicitari de debransare de la sistemul centralizat de distributie a energiei termice. Este momentul sa vorbim despre conditiile si costurile pe care le implica instalarea unei centrale termice, singura alternativa civilizata pentru a va putea bucura de un camin calduros in anotimpul rece. Mai intai de toate trebuie identificata oportunitatea unei astfel de investitii pentru ca, desi la prima vedere lucrurile par simple, montarea unei centrale termice presupune costuri la care poate nu v-ati gandit. Daca locuiti intr-un apartament de bloc aveti la dispozitie doar doua modele de centrale termice:…

mai mult >
Incalzirea casei cu salcie energetica

Incalzirea casei cu salcie energetica

22 februarie, 2011

Incalzirea locuintei cu surse conventionale de energie devine tot mai scumpa, iar acest lucru ne determina sa va prezentam o alternativa mai putin cunoscuta – salcia energetica. Puterea calorica si viteza de crestere a salciei energetice, o recomanda ca fiind una dintre cele mai ieftine surse de energie alternativa. Este varianta mai nobila a rachitei, un hibrid cu o putere energetica de 4900 kcal/kg. Mai exact, daca sunteti proprietarul unei case cu o suprafata de 150 de metri patrati, pentru incalzirea cu gaz metan factura poate ajunge la aproximativ 800 de lei lunar. Specialistii in domeniu au demonstrat ca aceste costuri pot fi reduse cu 50% daca investiti intr-o centrala pe peleti si folositi ca masa lemnoasa salcie energetica. Nu mai este o noutate faptul ca sobele, centralele casnice…

mai mult >