Instalatii electrice

Afla cele mai eficiente solutii pentru ca instalatia electrica a casei tale sa fie corect si eficient realizata, dar si despre sursele alternative de electricitate care ar putea reprezenta un adevarat cadou pentru bugetul tau.

Coduri de culoare electrice

Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele?

03 noiembrie, 2016

Unul dintre subiectele care ii incita la discutii pe cei mai multi specialisti in electricitate de pe forumul Misiunea Casa este, de cativa ani, cel legat de codurile de culoare ale sistemelor electrice. De aceea, ne-am gandit sa reinviem topicul si sa aducem cateva lamuriri la cele mai frecvent intalnite intrebari de pana acum. Oficial, exista o schema de culori pe care ar trebui sa o urmeze toti electricienii: Maro – Faza Albastru – Nul Verde si Galben – Impamantare In instalatiile mai vechi, acestea pot fi usor diferite: Negru – Faza Cenusiu – Nul Rosu sau variante monocrome – Impamantare Enumerarea de mai sus este schema de culori standard in lumea electricienilor, insa pot fi intalnite si mai multe variante “populare”, alcatuite de fiecare dupa posibilitati. Culorile pot…

mai mult >
Generator electric

Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul

31 octombrie, 2016

Generatorul de curent electric se poate dovedi util atunci cand ai de facut lucrari departe de casa si nu ai cum sa ajungi la reteaua de curent electric. Dar cel mai mare avantaj al detinerii unui generator de curent electric poate fi constatat atunci cand locuiesti intr-o zona in care reteaua electrica are probleme mari si este subdimensionata, astfel ca intreruperile in furnizarea energiei electrice sunt dese. Da, este o placere ca iarna, cand sunt cele mai mari viscole si geruri, sa ramai fara curent electric, eventual mai multe zile la rand. Cateva sfaturi privind alegerea unui generator de curent electric sunt binevenite, mai ales acum, in prag de iarna. Prima intrebare la care trebuie sa-ti raspunzi atunci cand esti pe cale sa achizitionezi un astfel de dispozitiv este “de ce tip de…

mai mult >
Clase de protectie electrica

Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are

25 august, 2016

Orice aparat electric are specificat pe el codul de protectie electrica sau codul IP. Acest cod este alfanumeric si este format din literele IP, urmate de doua cifre care au o anumita semnificatie. Prima cifra indica gradul de protectie asigurat impotriva intruziunii de parti ce reprezinta pericol (de exemplu, parti sub tensiune, parti in miscare etc.), precum si impotriva intruziunii de corpuri solide in aparatul electric, iar a doua cifra a codului indica protectia impotriva intruziunii apei. De exemplu, daca aparatul are inscriptionat un cod de forma IP23, aceasta inseamna ca aparatul este protejat impotriva corpurilor solide straine care au un diametru mai mare sau egal cu 12,5 mm (aceasta fiind semnificatia cifrei 2), si ca este protejat impotriva apei pulverizate (aceasta este semnfificatia…

mai mult >
Resuscitare prin masaj cardio-respiratoare

Acordarea primului ajutor in caz de electrocutare

17 mai, 2016

Cu focul, gazul metan si curentul electric nu-i de joaca. Accidentele se pot intampla oricand, mai ales cand nu iti iei masuri de siguranta. Dar ce faci atunci cand accidentul s-a produs? Cum reactionezi? Stii ce sa faci si cum sa procedezi corect in cazul in care un membru al familiei tale, un coleg de serviciu sau un prieten tocmai s-a electrocutat? Iti spunem noi. In caz de electrocutare, masurile de prim ajutor trebuie luate in functie de starea in care se gaseste accidentatul. 1. In primul rand, nu te pierde cu firea. Stim ca-i greu, dar trebuie sa ramai calm si sa evaluezi intreaga situatie pentru a actiona corect; 2. Nu te repezi la persoana accidentata si nu o atinge pentru ca te-ai putea electrocuta si tu; 3. Intrerupe circuitul electric pentru a scoate accidentatul de sub tensiune;…

mai mult >
Mana unui om care se indreapta spre priza

Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta

16 mai, 2016

Iti poti imagina o zi din viata ta fara curent electric? Cu siguranta nu. Intr-o astfel de zi nu ai putea sa urmaresti emisiunile de la TV, nu ai putea sa asculti postul de radio preferat, sa navighezi pe internet si pe site-urile de socializare, telefonul mobil ar deveni inutil dupa ce i s-a descarcat bateria, iar seara ai petrece-o la lumina lumanarii. E limpede, curentul electric face parte din viata noastra de zi cu zi, ne ajuta enorm, dar reprezinta in acelasi timp un mare pericol: electrocutarea poate fi fatala. Asa ca ne-am gandit sa formulam un decalog al celor 10 NU-uri pentru securitatea electrica. Nu scoate stecherul din priza tragand de cablu; Nu atinge firele aparatelor electrice cand ai mainile ude; Nu te apropia de conductoarele ce atarna suspect, sunt rupte sau aflate la sol…

mai mult >