Izolarea podului si acoperisului

26 iulie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vreti sau nu, podul si acoperisul trebuie izolate! In cazul in care nu ati facut-o inca sau daca vreti sa stiti cat de bine ati realizat-o, cititi acest articol. Aici puteti afla care sunt etapele si materialele necesare executarii hidro si termoizolatiei pardoselii podului si a acoperisului casei. De ce? Pentru ca aburii, precipitatiile atmosferice si zgomotul nu ocolesc nici o locuinta. Astfel incat ar fi bine sa ne „protejam“ singuri.

 

cum izolez casa sfaturi forum

 

Daca o locuinta are un pod neamenajat ca mansarda, putem spune ca acoperisul este „rece“, in sensul ca prin acest spatiu este realizata o ventilatie naturala. Vaporii din atmosfera intra si ies prin orificii special prevazute la constructie. Ferestrele de iluminare a podului nu sunt folosite pentru aerisire decat sporadic, datorita pericolului reprezentat de intrarea apei si „invadarea“ pasarilor.

 

Ca termen opus de comparatie avem acoperisul „cald“, neventilat, des intalnit la cladirile fara invelitoare din tigla sau tabla din otel, de exemplu la blocurile obisnuite. Circuitul aerului se realizeaza si daca avem o mansarda, doar ca acesta este mai putin intens, avand loc doar printre sipcile peste care este montata invelitoarea.

 

 

Indiferent daca vom amenaja podul casei ca mansarda sau nu, este necesara izolarea impotriva apei din interior sau exterior, a pierderilor de caldura si, nu in ultimul rand, a zgomotelor din afara. Prin zona acoperisului se produc disipari de caldura de aproximativ 30% din necesarul de energie termica al casei, fapt deloc de neglijat. Pe de alta parte, mentinerea unei atmosfere umede in pod determina distrugerea structurii din lemn a sarpantei, ceea ce primejduieste securitatea cladirii.

 

 

Cat despre poluarea fonica, ce sa mai vorbim... E bine de stiut ca materialele termoizolante, care includ mici canale sau goluri de aer, sunt folositoare in acest sens. Sunetul propagat pe calea aerului va fi amortizat la trecerea prin labirinturile panourilor respective si astfel vom fi mai „linistiti“.

 

 

Mai intai, podeaua...

 

Sa presupunem ca suntem in pod, gata sa ne apucam de treaba. Va sfatuim ca repararea exterioara a acoperisului sa o lasati in seama unui specialist, intrucat aceasta necesita experienta si prezinta riscuri de accidentare. Daca dispuneti de un buget mic, va puteti limita la o izolare a pardoselii podului, lucrarea cea mai simplu de realizat. Mentionam ca este foarte importanta pastrarea ordinii de aplicare a straturilor.

 

Cand avem o suprafata plana din beton, gips carton sau lemn, incepem cu hidroizolatia. Aceasta poate fi realizata prin lipirea de pardoseala a unei folii din aluminiu, polietilena, hartie cerata sau carton bitumat cu ajutorul unor adezivi speciali.

 

De asemenea, putem utiliza o serie de membrane ceva mai complexe, alcatuite din straturi succesive de materiale cu rol de bariera pentru vapori.

 

Ratiunea montarii hidroizolatiei este ca umiditatea provenita din condensarea vaporilor din pod sau prin patrunderea accidentala a apei sa nu ajunga la tavanul camerei de dedesubt, provocand igrasie.

 

Urmeaza termoizolatia, pentru executia careia putem folosi unul dintre urmatoarele materiale: vata minerala (pe baza de sticla sau cuart), polistiren extrudat sau expandat sau poliuretan. Daca utilizam polistirenul, e recomandabil ca sistemul sa cuprinda si o placare ulterioara cu gips-carton, pentru protectie impotriva focului sau trasformarea podului in zona circulabila. Aceasta placare este realizata in scopul evitarii unui eventual incendiu izbucnit de la cosul de fum. Speram ca nu va afumati slanina in pod...

 

Unii specialisti considera aceasta placare inutila din perspectiva incendiului. Desi gips-cartonul poate rezista trei ore la foc deschis, polistirenul cu pricina se va topi in citeva minute, asa ca masura pare exagerata. Noi ne-am facut datoria si v-am spus.

 

Tot ca regula generala, straturile „implicate“ vor fi lipite strans, pentru a nu crea goluri de aer in care s-ar putea aduna condensul. Daca pardoseala podului e alcatuita din grinzi aparente, neacoperite, izolatorul termic trebuie asezat intre aceste elemente. Deasupra putem construi o podea circulabila din materialele pe care le avem la dispozitie. In cazul in care nu ne este de mare folos aceasta pardoseala, vom aplica izolatia si peste grinzi.

 

Un alt material util, cu calitati izolante similare, este vata minerala vrac, care poate fi varsata pur si simplu intre grinzi. Metoda este utilizata atunci cand nu avem suficient spatiu in pod sa ne putem „desfasura“ cu toate sculele necesare. In cazul grinzilor aparente, hidroizolatia este dificil de realizat, asa ca cea mai buna varianta este amenajarea tavanului camerei de dedesubt.

 

 

...si apoi acoperisul!

 

 

Dupa ce am ispravit cu partea de jos, sa privim mai atent la acoperisul casei, care trebuie sa-si faca datoria in orice conditii, fie ploaie, vant sau ninsoare. Vom aplica, asa cum deja ne-am obisnuit, hidro si termoizolatie. Acestea urmeaza a fi realizate continuu, pe toata suprafata interioara a acoperisului, fara a pierde din vedere nici o zona, oricat ar parea de nesemnificativa.

 

Materialele necesare sunt cam aceleasi, doar metodele de aplicare sunt un pic diferite.

 

In primul rand, gravitatia ne da de furca. Daca la podea lucrurile erau mai simple, aici toate elementele trebuie sustinute pentru a obtine o stabilitate a elementelor constructive si o etanseitate cat mai buna. Partea frumoasa este ca orice sistem izolant care se respecta este „pregatit“ pentru aceste situatii. Prin urmare, ne vom folosi de tehnicile de prindere proprii fiecarui sistem. Este necesara inca o mentiune: pentru izolarea invelitorii va recomandam sa utilizati vata minerala, pentru ca aceasta are proprietati de difuzie a vaporilor, superioare polistirenului.

 

De asemenea, trebuie evitata situatia in care stratul de izolatie se apropie la mai putin de 3 cm de invelitoare, mai cu seama cand aceasta este fabricata din metal. Vara, cand temperaturile la acest nivel sunt ridicate, ele se pot deteriora in contact cu otelul, tigla din ceramica sau beton. La invelitoare, ordinea de aplicare a materialelor izolante este exact inversa in comparatie cu amenajarea pardoselii. Astfel, prima data asezam stratul de vata minerala sau polistiren chiar sub astereala, intre capriori. In cazul vatei minerale, vom prefera un model care sa cuprinda accesorii de montaj intre grinzi (federe). Nu sunt necesare rosturi de dilatare, ba chiar recomandam o fixare fortata a saltelelor de vata sau a placilor de polistiren.

 

Urmeaza montarea unui al doilea strat de termoizolatie (optional), peste capriori, iar deasupra folia din aluminiu sau polietilena cu rol de bariera de vapori. Lucrarea ne va fi cu atat mai utila daca ulterior dorim sa amenajam o mansarda. In acest caz, vom beneficia de o buna protectie fata de condensul din zona invelitorii.

 

Cand efectuam o reparatie generala a acoperisului putem aplica inca un strat de hidroizolatie, sub sau peste astereala. Acesta protejeaza podul nemansardat de infiltratii de praf, zapada viscolita sau apa de ploaie.

 

Foliile impermeabile au un neajuns: nu permit difuzia vaporilor, ceea ce in unele cazuri provoaca igrasie. De aceea vom utiliza membrane permeabile, dar numai la recomandarea specialistilor care ne vor indica modelul potrivit locului in care avem probleme. Materialele cu pricina inlesnesc difuzia vaporilor, dar nu permit intrarea apei in pod. Numeroase firme de profil comercializeaza aceste tipuri de folii cu proprietati speciale (unele dintre ele pot sustine o coloana de apa cu inaltimea de peste un metru, dar lasa sa treaca 1,5 kg de vapori de apa pe zi).

 

Mentionam ca grosimea si calitatile materialelor sunt cu atat mai importante cu cat conditiile climatice ale zonei sunt mai dure.

 

Odata realizate lucrarile de amenajare a podului, pana la mansardare mai e un singur pas. Cand ajungeti la aceasta etapa nu intrati in panica, din lipsa de consiliere.

 

În pregătire: un nou articol despre ... mansardare!

 

Adauga un comentariu


11 Comentarii

Jack

17 octombrie, 15:37

La camera deja am tavan, cu rigips, si cu tapet pe interior. Deasupra, in pod, am scanduri puse pe grinzi, peste care se circula frecvent. Eu ma gandeam, daca iau scandurile, sa izolez mai bine, pun deci folia aluminiu (anti vapor), si apoi vata minerala, sau pun vata minerala cu folie, dar neaparat cu folia antivapor inspre camera.
Apoi, deasupra, la acoperis pod, il izolez practic in acelasi fel, dar acolo pun vata minerala, apoi folia, inspre pod, apoi extra scanduri care sa acopere minunea tocmai realizata...
Deci ambele izolari vor fi orientate la fel, folia in jos, si vata minerala deasupra.
Sau ma pot limita la o izolatie doar a acoperisului de la pod...?
Multumesc mult pentru atentie.

Specialistul Misiunea Casa

17 octombrie, 11:16

Salut Jack,

Izolarea se realizeaza pe planseul spre pod si nu sub acoperis. Trebuie vazut cum este structura planseului spre pod si cum se poate izola acum, daca este finalizat. Ordinea corecta este: bariera de vapori spre interiorul camerei mai calde, urmata de izolatie de cel putin 20cm.

Jack

16 octombrie, 15:39

Buna, am si eu o intrebare, daca am inteles eu bine din articolul expus...
Am un pod, situat deasupra a doua camere. Acoperisul este din tabla.
Pardoseala podului este din scanduri. Pe acoperisul podului am folie anticondens.
Daca vreau extra izolatie, cu vata minerala, cum vine pusa?
Cea de la pod, daca am inteles eu corect, vine cu aluminul in jos, inspre pod, avand vata deasupra ei, inspre folia anticondens deja prezenta.
Dar la pardoseala, vine tot asa, cu aluminiul inspre camera, si vata deasupra, cu scanduri peste? Asta am inteles eu.
Sau invers, cu vata inspre camera, apoi folie inspre pod, scanduri, pod?
Multumesc mult si astept raspuns.

Specialistul Misiunea Casa

25 ianuarie, 14:52

Salut Adrian,

Se pot utiliza ambele tipuri de vata minerala insa tipul cel mai utilizat este vata de sticla datorita greutatii reduse. Termic, au aproximativ aceeasi capacitate de izolare. Este recomandat un sortiment dedicat izolarii intre grinzi pentru ca sa nu apara probleme legate de tasarea izolatiei. izolatia podului este una optionala, mai importanta este izolarea planseului dintre ultimul etaj locuibil si pod.

Adrian

25 ianuarie, 12:26

Buna, intre capriori cu inaltimea de 15 cm se recomanda vata minerala bazaltica sau vata minerala de sticla? mentionez ca podul casei va fi utilizat doar pentru depozitare avand inaltimea maxima de 1,70 m, iar sub capriori intentionez sa montez un strat de vata de sticala de 5 cm cu folie de aluminiu (la recomandarea meseriasului)

Specialistul Misiunea Casa

22 ianuarie, 10:52

Salut Fanel,

Bariera de vapori aluminizata se monteaza cu fata de aluminiu spre interiorul camerei, astfel incat scrisul sa fie vizibil privit de la interior. Poate fi montata cu sau fara spatiu intre folie si gipscarton, depinde cum sunt realizate izolatia si structura.

Fanel

21 ianuarie, 12:32

Salutare
Va rog frumos am si eu nevoie de ajutorul dvs,am ajuns cu constructia casei l-a mansarda si vreau sa va intreb daca folia delta reflex se monteaza cu aluminiu in sus s-au cu aluminiu in jos si daca se lasa un pic de spatiu liber intre folia delta reflex si placile de rigips?Mentionez ca acoperisul este mansardat si este construit in patru ape adica pe fiecare colt pleaca de l-a inaltimea de 1,50m si ajunge pe centrul casei al acoperisului l-a inaltimea de 5m.Va multumesc frumos si va astept cu raspunsurile pertinente

Specialistul Misiunea Casa

13 decembrie, 16:54

Salutare tuturor!

O sa raspundem pe rand tuturor intrebarilor.

@Dumitru Galceava

In cazul planseului din pamant se poate adauga izolatie direct in pod sau puteti izola tavanul camerei. In al doilea caz trebuie utilizata o bariera de vapori pe partea calda a izolatiei. Izolarea direct in pod este dependenta de riscul la infiltratii dinspre invelitoare.

@Florin Ionita

Izolatia tavanului mansardei presupune minimum doua straturi de izolatie, unul intre capriori si altul sub acesta. Este obligatorie bariera de vapori, iar grosimea totala a izolatiei din vata minerala nu va fi sub 20cm, recomandat 25-30 cm.

@Chis

Depinde ce se afla sub scandura de lemn montata peste grinzi. In mod normal trebuie sa existe izolatie intre grinzi si pe tavan, cu bariera de vapori, iar peste scandura sa fie suprafata circulabila.

Dumitru Gilceava

13 decembrie, 04:52

Buna ziua! Pentru un tavan din pamant, care este cea mai buna solutie de termoizolatie?

florin ionita

21 noiembrie, 19:00

Buna seara! As dori sa stiu cum sa fac o izolatie la mansarda::
1.acoperis :tabla, astereala,folie,capriori de 12 cm
2.perete mansarda 1,20 m h, la exterior am pus osb 10 mm si polistiren 100 mm eps 80,,
daca polistiren de care cat,grosime.....
daca vata idem
MULTUMESC!

Alte articole

Termoizolarea fatadei cu polistiren expandat Termoizolarea fatadei cu polistiren expandat
Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani Placari de pereti - o termoizolatie buna cu economie de bani
Termoizolarea sarpantei intre capriori Termoizolarea sarpantei intre capriori
 Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica? Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica?
“S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?” “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”
Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm

Vezi mai multe articole