Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (partea a doua)

22 august, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

(citeste prima parte aici)

Amenajarea dormitorului necesita o atentie mai mare decat s-ar crede. Este locul unde redescoperim la sfarsitul fiecarei zile intimitatea, odihna si relaxarea. Felul in care ne odihnim poate avea o mare influenta asupra vietii noastre cotidiene, asupra activitatilor pe care le desfasuram si nu in ultimul rand asupra dispozitiei. 

Azi venim cu alte idei ca sa va ajute in amenajarea dormitorului.

Dormitor verde

 

Verdele va fi vedeta anului pentru ca designerii au decis sa il foloseasca din plin. Aceasta culoare va transforma cu siguranta dormitorul in locul preferat pentru odihna si relaxare.

Mai aproape de natura cu ajutorul nuantelor de verde, care induc o senzatie de liniste si armonie in orice incapere

Spatiul generos ofera libertatea alegerii unui pat de talul argintiu. mijloc, de altfel optiune aflata in topul preferintelor pentru comoditate si libetate de miscare.

Alb si negru sunt culorile preferate. Pentru amenajarea unui dormitor mai sobru. In design, negrul este foarte des intâlnit in asociere cu metalul argintiu.

 

Un look in culori tari

Dormitor in culori tariCulorile influenteaza starea noastra de spirit poate mai mult decât ne dam seama. Designerii de mobilier propun piese in nuante uni, tari, vii care dinamizeaza spatiul. Acest curent in design pare sa fie sinonim cu o reintoarcere catre energia tineretii. Reluam ideea ca tonurile puternice atrag lumina, acestea fiind recomandate pentru camerele orientate catre nord. Fie ca este vorba de lumina naturala sau artificiala, efectul final are o importanta deosebita asupra atmosferei generale. Sursele de lumina trebuie armonizate intotdeauna cu schema cromatica.

Culorile reci (albastru, verde, gri) si cele calde (rosu, galben, portocaliu, cafeniu), culorile intense (purpuriu, negru) si cele pale (bej, roz, bleu) pot modifica total aspectul unei incaperi. Unele nuante pot da impresia de spatiu mai mare (albul), iar altele pot fi folosite pentru a-l micsora (negrul). Unele culori se amesteca perfect cu altele dar pot sa si difere ca intensitate. In orice caz aveti libertatea de a jongla cu diferite culori pentru ca amenajarea finala va apartine.

Eleganta si stil exotique pentru un dormitor cu accente orientale in care confortul are ultimul cuvant. Linistea din dormitor este propice odihnei, induce o stare de bine dar in acelasi timp libertate in amenajare.

Dormitor elegantRafinament natural
Piesele de mobilier din impletituri cu zambila de apa sau rattan creeaza o senzatie speciala de confort. Un decor alcatuit din materiale naturale inseamna, in primul rând, o atmosfera mai calda, mai primitoare. Zambila de apa este o planta speciala. Ea este puternica si durabila, cu un aspect buretos si de culoarea pamântului.

A devenit materialul ideal pentru crearea mobilierului, o expresie a indeletnicirilor traditionale –impletitura fiind realizata manual. Piesele sunt confectionate uneori in combinatie cu lemnul (pentru a fi mai solide) sau cu alte materiale. Paturile, scaunele si canapelele pot fi tapitate, iar blaturile pentru mese pot fi din sticla. Deoarece finisajele au fost realizate in culori neutre (pereti si pardoseli), iar mobilierul este o combinatie de materiale si tonuri naturale, accentele de culoare, bine proportionate, au fost date de alte elemente: pernute si plante decorative, corpuri de iluminat din sticla colorata si covorase.

Zambila de apa poate fi lasata in starea ei naturala sau poate fi vopsita individual in diferite culori.

Culoarea
Naturala se incadreaza perfect oricarui ambient indifferent daca acesta este clasic sau in tendinte moderniste.

Flirtam la nou dar alegem clasic
Ramâne actual stilul classic in culori pastelate. Dulapurile sunt combinate cu oglinzi, paturile sunt cu incrustatii, dormitorul devenind un spatiu calm dar si stilat in acelasi timp. Nu fac exceptie imbinarile elementelor clasice cu dotarile si amenajarile mai moderne. In linii mari casa inspira acea eleganta a liniilor simple care pun in valoare bunul gust. De altfel, preferinta pentru vremurile de demult nu se poate opri doar la o singura incapere. Intreaga amenajare a casei trebuie sa pastreze câte ceva din elementele clasice. Cele mai potrivite sunt materialele in finisaje si culori naturale.

Accentul in orice dormitor se pune pe texturile care trebuie sa te bucure, sa te invioreze, sa creeze miraje si vise. Decorul bogat si divers are un aer aparte. Echilibrarea culorilor si a modelelor este importanta, astfel stiinta incepe odata cu analiza formei si stilului casei. Elementul apa cu care este asociat face ca albastrul sa fie utilizat cu success si in dormitor. Baldachinul de un alb pur confera dormitorului un aspect de epoca si aminteste de printesele din 1001 de nopti.

Dormitor colorat diverse texturi

Stilul clasic este inca la moda si nu-si va pierde valoarea nici in urmatorii ani, mai ales in cazul celor care sunt mai conservatori. Amestecul de stiluri trebuie facut insa cu atentie pentru ca armonia casei ramâne partea cea mai importanta a designului interior.

Compozitia cromatica este data de aranjamentul accesoriilor combinate intr-un mod aparte. Amplasat in centrul camerei, patul impune, dar nu prin masivitate, ci prin spectrul coloristic folosit, de la alb la negru si mustar-maro.

Tonurile care se armonizeaza cu pamântul ramân pe placul designerilor si continua sa fie promovate drept tendintele anului 2006. Apare insa auriul sters, in tonalitati calde dar cu greutate, precum si amestecul de pamânt si soare la apus. Piesele de mobilier au fost limitate la strictul necesar, aplicându-s in amenajare exclusiv liniile si unghiurile drepte. Designul echilibrat vine din combinarea formelor si liniilor drepte cu cele rotunde.

Modern si romantic
Mobilierul este un accesoriu supus schimbarii tendintelor in design. Romantismul a fost mereu prezent in dormitor de aceea s-a insistat pe un aranjament special. Efectele optice imbinate cu grija salveaza de cele mai multe ori. Mai intâi de toate vopsiti peretii in nuante cât mai deschise: alb, galben sau culoarea piersicii pentru ca acestea reflecta lumina. Un dormitor, indiferent de dimensiunile pe care le are, ca spatiu total al incaperii are nevoie de un minimu de mobilier. Patul e foarte aproape de podea, ramele, care anul trecut erau foarte mari, acum s-au ingustat si incadreaza elegant salteaua, noptierele nu mai fac parte din ansamblul de la capatul patului, iar restul pieselor incep sa fie tot mai imponderale: daca sunt inalte, atunci devin si inguste iar daca sunt scunde forma lor se lungeste pe orizontala. Senzatia de mobilier masiv a disparut in totalitate. Husele saltelelor sunt antialergice si fara „efect de transpiratie”, protejeaz miezul cu apa si pastreaza o temperatura constanta.

Pat cu saltea cu apaElasticitate si rezistenta
Materialul care imbraca miezul de apa nu contine metale grele, fiind elastic si rezistent la solicitari si igiena. Potrivite pentru orice cadru, saltelele cu apa se pot monta usor chiar si intr-un suport mai vechi. Sistemele de amortizare a oscilatiilor sunt menite sa absoarba miscarile apei.

Paturile cu apa recomandate in dormitor

De salteaua pe care dormim depinde sanatatea articulatiilor noastre. Pe piata exista un singur producator de saltele cu apa adaptabile oricarui cadru de pat si este vorba despre o fabrica din Germania. Sistemul ce are la baza salteaua cu apa se poate cumpara si separat de restul ansamblului pentru ca exista posibilitatea montarii lui in rama de pat pe care o aveti deja, indifferent daca este din lemn sau metal. Exista cinci categorii de duritate a unei saltele cu apa, toate fiind recomandate din punct de vedere ortopedic. Alegerea modelului depinde de gustul si preferintele fiecarei persoane, iar compartimentarea este valabila pentru dimensiunile mari, respectiv latimi de la 180 de centimetri in sus. Astfel, persoana ce doarme pe sistemul respectiv isi poate regal si personaliza jumatatea saltelei, ndependent de restul patului. Medicii si revistele de specialitate medicale recomanda, si in acelasi timp apreciaza avantajele saltelelor cu apa. Ele ofera o pozitie naturala a coloanei vertebrale si in acelasi timp o repartizare a greutatii pe toata suprafata corpului. Astfel se imbunatateste calitatea somnului iar organismul uman acumuleaza energie pentru o noua zi de munca si agitatie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea dormitorului: alegerea saltelei si sfaturi pentru un somn odihnitor Amenajarea dormitorului: alegerea saltelei si sfaturi pentru un somn odihnitor
Dormitorul din mansarda Dormitorul din mansarda
Informatii despre materialele folosite la saltelele de pat Informatii despre materialele folosite la saltelele de pat
Amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni Amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni
Lenjerii de pat cu design creativ Lenjerii de pat cu design creativ
Amenajare apartament mic - dormitor si baie Amenajare apartament mic - dormitor si baie

Vezi mai multe articole