Modernizati-va casa si economisiti energie! (prima parte)

20 august, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce masuri puteti lua pentru a reduce necesarul de energie termica in locuinta? O solutie ar fi sa realizati o termoizolare perfecta a cladirii. Articolul nostru va arata tot ce trebuie sa faceti in acest sens, ajutandu-va si cu alte recomandari utile.

E putin probabil ca actualele preturi ridicate ale energiei sa se reduca pe termen lung. In acelasi timp, nici costurile presupuse de modernizarea unei case nu pot fi diminuate. Prin urmare, cine isi poate permite astazi sa efectueze imbunatatiri menite economisirii energiei ar trebui sa actioneze cât mai repede, caci investitiile in acest domeniu se vor dovedi in mod cert profitabile.

Este recomandabil ca lucrarile de modernizare sa fie efectua- te de catre toti proprietarii, dar mai cu seama de cumparatorii unor case vechi, ce nu corespund standardelor moderne.

In cazul transferului de proprietate, legislatia comunitara (in speta Regulamentul European referitor la economisirea energiei) prevede expres obligativitatea luarii unor masuri menite eficientizarii energetice a imobilelor. Aceasta indatorire legala se  aplica de asemenea si in situatia unor lucrari ce impugn reconstructii sau extinderi ale cladirilor (de exemplu, prevederile referitoare la coeficientul e etanseitate in cazul montarii unor ferestre noi).

Totodata, conform noilor reglementari, este interzisa montarea unor tevi de apa calda si incalzire neizolate; de asemenea, se impune obligativitatea izolarii termice a pardoselilor, respectiv a plafoanelor aferente mansardelor nelocuite. Daca efectuati lucrari de reconstructie, renovare sau extindere, e bine sa luati in calcul.

Modernizare pivnitaPivnita
Casele vechi pierd multa energie termica prin pivnita si prin spatiile de acces spre aceasta. O mare parte din vina o poarta tevile de incalzire si apa calda neizolate, care actioneaza ca serpentine termice. De aceea, Regulamentul European referitor la economisirea energiei impune izolarea acestora. Pe tevi pot fi montate usor cochilii termoizolante prefabricate din spuma sau vata minerala. Dar si materialul de izolare trebuie protejat de umezeala cu folie de aluminiu sau material plastic.

Desi reglementarile in vigoare nu prevad  bligativitatea izolarii tavanelor din spatiile neincalzite ale pivnitelor, masurile in acest sens se pot dovedi totusi eficiente, fiind in plus foarte usor de executat: trebuie pur si simplu sa lipiti sau sa fixati cu dibluri placile termoizolatoare pe respectivul tavan.

Soclu de zidarie
La mansarda, pivnita si anexe fara subsol se impune izolarea sapei, pentru a evita pierderile de caldura si fenomenele neplacute de genul „picioarelor reci”. De regula, la procedeele obisnuite de aplicare a sapei in stare umeda sunt inglobate si placi termoizolatoare rezistente la presiune, dar in cazul lucrarilor de modernizare si reconstructie sunt utilizate mai frecvent sape cu aplicare uscata (fiind chiar recomandate placi pentru montaj uscat, ce vor fi asezate pe un material izolator nivelat uniform sau pe o serie de placi termoizolante imbinate compact). Placile de sapa cu aplicare uscata sunt  isponibile si sub forma unor panouri mixte, pe care e deja lipita termoizolatia. In cazul plasarii sub o  ardoseala din asfalt turnat, termoizolatia trebuie sa reziste la temperaturi foarte ridicate. In cazul unor  masuri ample de renovare a zidariei (cauzate, de exemplu, de umezeala ascendenta, colturi umede ale incaperilor, samd), precum si in eventualitatea construirii unor anexe la o cladire existenta, trebuie sa  cordati o atentie deosebita soclului de zidarie. Folosind un material de constructie special, puteti evita deteriorarile acestei zone pretentioase. In plus, modalitatea de punere in opera nu e deloc dificila: pe o  bariera capilara (de exemplu, o membrana bituminoasa) va fi aplicat un pat de mortar, in care vor fi asezate caramizi speciale cu rol de izolare termica. E permisa amplasarea lor sub peretii portanti, caramizile fiind realizate din sticla spongioasa, un material rezistent la presiune (dar si la umezeala, deoarece nu are proprietati de absorbtie capilara).

                              Soclu de zidarie

SapaSapa
La mansarda, pivnita si anexe fara subsol se impune izolarea sapei, pentru a evita pierderile de caldura si fenomenele neplacute de genul „picioarelor reci”.

De regula, la procedeele obisnuite de aplicare a sapei in stare umeda sunt inglobate si placi termoizolatoare rezistente la presiune, dar in cazul lucrarilor de modernizare si reconstructie sunt utilizate mai frecvent sape cu aplicare uscata (fiind chiar recomandate placi pentru montaj uscat, ce vor fi asezate pe un material izolator nivelat uniform sau pe o serie de placi termoizolante imbinate compact).

Placile de sapa cu aplicare uscata sunt disponibile si sub forma unor panouri mixte, pe care e deja lipita termoizolatia. In cazul plasarii sub o pardoseala din asfalt turnat, termoizolatia trebuie sa reziste la temperaturi foarte ridicate.

Modernizare pereti exterioriPereti exteriori
Conform Regulamentului European referitor la economisirea energiei, in cazul in care mai mult de 20% dintr-un perete exterior situat spre un punct cardinal e reconditionat, coeficientul de transfer termic nu poate fi mai mare de 0,35W/m2K. Printre cele mai uzitate sunt asa-numitele sisteme termoizolatoare tip monolit. Peretii exteriori sunt captusiti cu placi din spuma rigida de polistiren, vata minerala, poliuretan, panouri fibrolemnoase, pluta, bumbac, in, cânepa, lâna, paie, sticla spongioasa samd, iar apoi tencuiti sau placati. Alternativ, poate fi amenajata o fatada protectoare (de tip perete cortina) din lemn, dale samd.

Caramizile aparente se folosesc mai rar in acest caz. O alta modalitate e izolarea termica exterioara masiva, ce presupune lipirea unor placi de BCA pe vechea tencuiala.

Modernizare pereti interioriPereti interiori
Termoizolatia interioara e un mijloc de ultima instanta, fiind aplicata doar atunci când cea exterioara nu poate fi executata sau e interzisa.

Pentru a nu inrautati situatia prin masuri gresite (aplicarea tapetelor de polistiren sau similar), va sfatuim sa apelati la un expert care sa evalueze particularitatile concrete. De pilda, o modalitate de renovare presupune aplicarea unor placi adaptate la mediu. In multe state europene, ele sunt marcate cu eticheta „produs recomandat pentru un stil de locuit biologic”.

Aceste placi usoare au o grosime de 25 mm, sunt realizate din silicat de calciu si trebuie montate in zonele interioare afectate de mucegai si apa de condens. Ele pot absorbi un volum de apa de 3,5 ori mai mare decât propria lor greutate, eliminând-o apoi treptat prin evaporare.

Termoizolare pardoseala mansardaTavanul ultimului nivel
Conform reglementarilor europene, tavanul incaperilor incalzite situate la ultimul nivel trebuie izolat suplimentar, chiar si in situatia in care deasupra e un pod nelocuibil. Perfect justificat, caci aerul cald ridicându-se la tavan, pierderile de caldura sunt evident mai mari, daca acesta nu e izolat termic. Lucrarile de izolare pot fi realizate deasupra tavanului, folosind placi sau saltele termoizolante, materialul izolator trebuind sa fie si el aparat cu un strat protector.

La podurile nelocuibile foarte joase, izolarea pantelor acoperisului e dificila si rareori economica. Totusi, daca podului i se poate da o utilizare, nefiind exclusa o mansardare ulterioara, izolarea pardoselii acestuia va fi executata asa incât deasupra ei sa poata fi montata o
alta pardoseala dura (cu umplutura si placi de acoperire).

Modernizare interior panta acoperisInteriorul pantei acoperisului
Una dintre cele mai folosite modalitati de termoizolare a acoperisurilor abrupte presupune aplicarea materialului izolator intre capriori. La reconditionarea unui acoperis, inaltimea capriorilor trebuie aleasa astfel incât placile sau saltelele izolatoare de grosime adecvata sa se potriveasca perfect intre ei. Daca inaltimea capriorilor e insuficienta, ei pot fi dublati prin suprapunere, respectiv poate fi combinata o izolatie intre capriori cu una sub acestia. Izolarea acoperisului are proprietatea de a economisi energie chiar si in cazul unui pod nelocuit, deoarece intre acesta si etajul de dedesubt se obtine un tampon termic. Pentru
termoizolatie pot fi aplicate profile, panele sau placi cu montaj uscat, dar sunt utilizate si placi de izolare termica cu partea interioara deja finisata.

Modernizare exterior panta acoperisExteriorul pantei acoperisului
Cea mai eficienta modalitate de termoizolare consta in aplicarea acesteia la exterior, lucru valabil si pentru acoperisurile abrupte. Vorbim atunci despre aplicarea izolatiei pe capriori. O structura clasica e alcatuita din urmatoarele: astereala peste capriori, apoi o bariera de vapori, termoizolatia, strat de acoperire a acesteia, contrasipci, sipci si invelitoarea acoperisului. Mai exista placi etanse si autoportante, ce pot fi aplicate direct pe capriori, fara a necesita astereala.

In plus, calitatea izolatiei termice destinata aplicarii pe capriori a ajuns la un nivel tot mai ridicat (parti interioare deja finisate, miez termoizolant, caserari, formate cu dimensiuni mari, samd). Materialele cele mai uzitate: spuma rigida din poliuretan sau polistiren, vata minerala, fibre lemnoase sau pluta.

(sfarsitul primei parti)
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum putem izola casa pentru orice anotimp Cum putem izola casa pentru orice anotimp
O investitie profitabila: termoizolatia de interior O investitie profitabila: termoizolatia de interior
Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia
Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I)
Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?” Primele sfaturi din 2018 (I): “Asa vreau sa izolez podul. Este in regula?”
Izolarea podului si acoperisului Izolarea podului si acoperisului

Vezi mai multe articole