Noutati

La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate

La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate

26 septembrie, 2011

In municipiul Cluj-Napoca au inceput lucrarile de refacere a fatadei cladirii istorice de pe strada Universitatii nr. 1 in cadrul programului municipalitatii de revitalizare a cladirilor din perimetrul de protectie istorica. Valoarea lucrarilor se ridica la aproximativ 585.000 de lei, au anuntat reprezentantii Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Societatea care realizeaza lucrarile este "Canion" SRL si a fost aleasa de catre asociatia de proprietari, care a solicitat intrarea in program Vor fi efectuate lucrari de tencuieli, invelitoare, refacerea de ornamente, completare cu piatra si zugraveli. Totodata trebuie refacute jgheaburile de colectare a apei pluviale, pentru a preintampina pe viitor producerea de infiltratii. Cladirea se afa in acest moment intr-o avansata stare de avarie, principalul…

mai mult >
Romanii nu mai iau credite decat pentru case

Romanii nu mai iau credite decat pentru case

26 septembrie, 2011

Soldul imprumuturilor pentru consum a scazut cu 5% in ultimul an, in timp ce finantarile pentru locuinte au crescut cu peste 10%. Criza l-a invatat pe roman sa nu mai consume pe credit. O rata la banca reprezinta o responsabilitate, astfel ca riscul este acum asumat de romani doar la achizitionarea unei locuinte. Iar asta se observa cel mai bine din evolutia creditelor acordate de bancile comerciale populatiei. Soldul imprumuturilor de consum contractate de romani a scazut in intervalul august 2010 - august 2011 cu 6% pe componenta in lei (28 miliarde de lei) si cu 5,47% pe euro (echivalentul a 28,5 miliarde de lei), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. In ceea ce priveste imprumuturile pentru locuinte, soldul pe componenta in moneda nationala a scazut cu 6,5% (1,6 miliarde de lei),…

mai mult >

"Ouale stricate" din cotetul imobiliar

21 septembrie, 2011

Acum trei ani, bula imobiliara se spargea cu zgomot. Desi ar fi fost unii care ar fi dorit sa tina batista pe tambal. Sectorul constructiilor a fost puternic afectat. Firmele din domeniul intermedierii imobiliare au suferit din plin, iar unele au sucombat. Debitorii care au contractat credite ipotecare cara si ei cu greu povara unor datorii apasatoare. Totusi, finantatorii acestui balon speculativ din real estate - bancile comerciale - au achitat disproportionat de putin la nota de plata care a urmat. Politica monetara relaxata a Bancii Nationale a Romaniei si ajutorul - indirect, dar consistent - al statului au facut ca institutiile de credit sa dea prea putin socoteala, conform regulilor economiei de piata, pentru finantarea nebuneasca a bulei imobiliare. Cu ajutorul autoritatilor, sistemul…

mai mult >
Cum va fi afectata piata imobiliara de noul regulament al BNR

Cum va fi afectata piata imobiliara de noul regulament al BNR

21 septembrie, 2011

Noile conditii de prudentialitate ale BNR ar putea reduce consistent accesul la creditele ipotecare. Se pune intrebarea cat de mult ar putea fi influentata piata imobiliara. Afla ce spun specialistii. Printre noutatile propuse de BNR in scopul protejarii viitorilor doritori de credite ipotecare in valuta, se numara impunerea unui avans de minimum 30% pentru creditele in euro si de 40% pentru creditele in alte valute, insa aceste conditii sunt oarecum apropiate cu cele practicate si in prezent de banci pentru creditele-standard, respectiv un avans de 25%. Ceea ce insa ar putea avea un impact semnificativ fata de situatia prezenta sunt conditiile legate de modul de stabilire a nivelului de indatorare. Astfel, BNR recomanda bancilor sa ia in calcul, la stabilirea gradului de indatorare, o depreciere…

mai mult >
Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II

Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II

16 septembrie, 2011

Preturile locuintelor au crescut la nivel mondial cu 0,1% in trimestrul al doilea din 2011. In Europa si America s-au inregistrat, raportat la perioada similara din 20101, scaderi de 0,9%, respectiv 0,1%. La polul opus, preturile din spatiul asiatic au crescut in medie cu 8% pe parcusrul unui an, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara "Knight Frank". In ansamblu, preturile locuintelor au scazut in trimestrul al doilea din 2011 in 23 de state din 50 studiate. Cele mai mari cresteri de pret la nivel mondial au fost inregistrate in Hong Kong, respectiv cu 26,5% in trimestrul al doilea din 2011 fata de trimestrul al doilea din 2010. Tendinta este si aici de micsorare a cresterilor, de la 10,1% in trimestrul intai, la 3,5% in trimestrul al doilea, conform aceleiasi…

mai mult >