Noutati

Cum va fi afectata piata imobiliara de noul regulament al BNR

Cum va fi afectata piata imobiliara de noul regulament al BNR

21 septembrie, 2011

Noile conditii de prudentialitate ale BNR ar putea reduce consistent accesul la creditele ipotecare. Se pune intrebarea cat de mult ar putea fi influentata piata imobiliara. Afla ce spun specialistii. Printre noutatile propuse de BNR in scopul protejarii viitorilor doritori de credite ipotecare in valuta, se numara impunerea unui avans de minimum 30% pentru creditele in euro si de 40% pentru creditele in alte valute, insa aceste conditii sunt oarecum apropiate cu cele practicate si in prezent de banci pentru creditele-standard, respectiv un avans de 25%. Ceea ce insa ar putea avea un impact semnificativ fata de situatia prezenta sunt conditiile legate de modul de stabilire a nivelului de indatorare. Astfel, BNR recomanda bancilor sa ia in calcul, la stabilirea gradului de indatorare, o depreciere…

mai mult >

"Ouale stricate" din cotetul imobiliar

21 septembrie, 2011

Acum trei ani, bula imobiliara se spargea cu zgomot. Desi ar fi fost unii care ar fi dorit sa tina batista pe tambal. Sectorul constructiilor a fost puternic afectat. Firmele din domeniul intermedierii imobiliare au suferit din plin, iar unele au sucombat. Debitorii care au contractat credite ipotecare cara si ei cu greu povara unor datorii apasatoare. Totusi, finantatorii acestui balon speculativ din real estate - bancile comerciale - au achitat disproportionat de putin la nota de plata care a urmat. Politica monetara relaxata a Bancii Nationale a Romaniei si ajutorul - indirect, dar consistent - al statului au facut ca institutiile de credit sa dea prea putin socoteala, conform regulilor economiei de piata, pentru finantarea nebuneasca a bulei imobiliare. Cu ajutorul autoritatilor, sistemul…

mai mult >
Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II

Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II

16 septembrie, 2011

Preturile locuintelor au crescut la nivel mondial cu 0,1% in trimestrul al doilea din 2011. In Europa si America s-au inregistrat, raportat la perioada similara din 20101, scaderi de 0,9%, respectiv 0,1%. La polul opus, preturile din spatiul asiatic au crescut in medie cu 8% pe parcusrul unui an, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara "Knight Frank". In ansamblu, preturile locuintelor au scazut in trimestrul al doilea din 2011 in 23 de state din 50 studiate. Cele mai mari cresteri de pret la nivel mondial au fost inregistrate in Hong Kong, respectiv cu 26,5% in trimestrul al doilea din 2011 fata de trimestrul al doilea din 2010. Tendinta este si aici de micsorare a cresterilor, de la 10,1% in trimestrul intai, la 3,5% in trimestrul al doilea, conform aceleiasi…

mai mult >
Probabil cel mai bun agent imobiliar din lume: cum sa vinzi 931 de case intr-un an, pe o piata aflata la pamant

Probabil cel mai bun agent imobiliar din lume: cum sa vinzi 931 de case intr-un an, pe o piata aflata la pamant

16 septembrie, 2011

Cate case poate sa vanda un agent imobiliar bun intr-un an? Zece - douazeci? Se pare ca media nationala in SUA este sapte tranzactii intermediate intr-un an, insa un agent din Las Vegas a luat parte la nu mai putin de 931 anul trecut, scrie Time. Jared Jones, proprietarul agentiei imobiliare Horizon Realty Group nu este cel mai bun agent imobiliar din tara, insa a atras atentia jurnalistilor de la Time reusind sa se plaseze pe locul patru intr-un top al Wall Street Journal, lucrand in una din cele mai afectate regiuni de prabusirea imobiliara: Las Vegas. Topul WSJ in domeniul tranzactiilor imobiliare il plaseaza pe Mike Phillips in prima pozitie, cu 1.286 de tranzactii intermediate anul trecut in Kansas, aproape patru pe zi. In ceea ce priveste succesul lui Jones in Las Vegas, agentul imobiliar…

mai mult >
Cel mai neobisnuit credit imobiliar: platesti casa fara bani

Cel mai neobisnuit credit imobiliar: platesti casa fara bani

15 septembrie, 2011

Ucrainenii din regiunea Lugansk, situata la circa 800 kilometri de Kiev, vor scapa, in curand, de stresul ratelor la creditele pentru case. Pentru a rezolva problema spatiului locativ, functionarii locali se gandesc serios sa permita populatiei sa-si achite ratele nu in bani ci... in cartofi, rosii sau varza adica, in productia propriilor gospodarii, transmite presa din Ucraina. "Unul din modelele pe care dorim sa-l preluam este cel provenit din experienta regiunii Belgorod din Rusia. Acolo, o persoana care a luat un credit pentru locuinta are posibilitatea sa-l returneze nu doar in bani, ci si in produsele pe care le va cultiva pe lotul sau de pamant", a declarat Svetlana Dobrotenko, sefa Departamentului Economic al administratiei locale din Lugansk, citata de korrespondent.net. Functionarii…

mai mult >