Noutati

Eficienta energetica a cladirilor noi necesita mai multa finantare - 24 Aprilie 2009

Eficienta energetica a cladirilor noi necesita mai multa finantare - 24 Aprilie 2009

24 aprilie, 2009

In cadrul sedintei de miercuri, deputatii au adoptat raportul privind eficientizarea energetica a cladirilor, care prevede ca, incepand cu 31 decembrie 2018, toate cladirile trebuie sa produca aceeasi cantitate de energie pe care o consuma. Deputatii europeni solicita prin raportul de modificare a directivei privind eficienta energetica a cladirilor asigurarea unei mai bune finantari a sectorului. "Propunerea de modificare a directivei privind eficienta energetica a cladirilor este una dintre cele mai importante masuri pe care Parlamentul le-a adoptat, atat pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor europeni, cat si pentru redresarea economica a Uniunii", a declarat in cadrul dezbaterii parlamentare, redactorul raportului PE, Silvia-Adriana Ticau. Avand in vedere ca 40% din consumul total…

mai mult >
Care proiecte s-au concretizat in perioada boom-ului imobiliar - 23 Aprilie 2009

Care proiecte s-au concretizat in perioada boom-ului imobiliar - 23 Aprilie 2009

23 aprilie, 2009

Charles de Gaulle Plaza, America House, mallul din Baneasa sau Polus Center din Cluj sunt printre cele mai importante investitii imobiliare finalizate in perioada de avant imobiliar, in urma careia o serie de investitori au reusit sa-si inmulteasca de cateva ori banii, iar altii inca nu-si pot cuantifica pierderile. Ciclul dintre anii 2005 si 2008, cand Romania parea taramul fagaduintei pentru oricine avea acces la lichiditati si curaj sa investeasca in imobiliare, a provocat pierderi semnificative pentru unele companii, oameni de afaceri, dar si oameni de rand, dar a insemnat si dezvoltarea unor proiecte a caror realizare probabil nu ar fi avut loc in alte conditii. Pana la nivelul anului 2005 piata de birouri din Capitala se rezuma la vilele si apartamentele din centrul orasului si o serie…

mai mult >
Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009

Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009

23 aprilie, 2009

Intr-o piata fara tranzactii, nimeni nu le stie valoarea Un lucru e cert, aceasta e mai jos decat cotatiile actuale Romanii nu se mai grabesc sa devina sclavii bancilor pentru 30 de ani Intr-o piata blocata in care tranzactii nu prea exista, analistii nu reusesc sa aprecieze pretul corect pentru o casa, insa toti apreciaza ca acesta se afla inca pe un palier inalt de unde mai trebuie sa scada."Pretul corect este dictat de piata, este acela la care se incheie tranzactiile. Or, in momentul de fata, pe piata imobiliara din Romania, numarul tranzactiilor este extrem de scazut. Trendul descendent care a inceput sa se manifeste in a doua jumatate a anului trecut, va continua si in perioada care urmeaza. Suntem inca departe de punctul minim", a declarat pentru Curierul National Daniel Crainic, marketing…

mai mult >
Clujenii au mai mult spatiu pentru shopping decat bucurestenii - 22 Aprilie 2009

Clujenii au mai mult spatiu pentru shopping decat bucurestenii - 22 Aprilie 2009

22 aprilie, 2009

Clujul a ramas si in 2008 in top, avand cea mai mare suprafata de retail alocata la mia de locuitori, respectiv 340 metri patrati, urmat de Timisoara (cu 210 mp) si Iasi (cu 180 mp), Bucurestiul situandu-se doar pe locul patru, cu 150 mp la mia de locuitori, in ciuda celor 17 mari centre de retail deshise in ultimii trei ani, potrivit celui mai recent studiu de piata al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL). Datele evidentiaza trendul initiat inca din 2007, anul de boom al pietei de real estate, cand proiectele de retail au inceput sa fie orientate spre orasele mari din tara. Un top care ia in calcul doar spatiile moderne de retail, realizat de DTZ Echinox, plaseaza Clujul tot pe primul loc, cu aproximativ 300 mp/mia de locuitori, urmat de Constanta (cu 210 mp) si Iasi…

mai mult >
De doi bani speranta - 22 Aprilie 2009

De doi bani speranta - 22 Aprilie 2009

22 aprilie, 2009

Tot mai des auzim de la reprezentanti ai pietei de real estate, dar si de la nefericiti investitori captivi, blocati pe diverse categorii de active imobiliare, pronosticuri despre o relansare a acestui sector intr-un viitor predictibil, precum si despre o iminenta atingere a unui prag minimal la nivelul preturilor. Daca ar fi sa ne luam dupa acestia, cotatiile nu mai pot scadea prea mult comparativ cu actualele paliere, iar undeva prin 2010-2011 ar trebui deja sa consemnam reluarea unui trend ascendent. In realitate, aceste asertiuni nu au niciun fel de baze, dupa cum nu avea vreun sens perspectiva prezentata pana nu demult potrivit careia majorarile de preturi din imobiliarul romanesc erau sustenabile pentru viitorii 20 de ani. Nu numai ca suntem inca departe de bottom, dar orice speranta…

mai mult >