Noutati

Lege contestata. Asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni efectiva de la 1 iulie 2009

Lege contestata. Asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni efectiva de la 1 iulie 2009

08 octombrie, 2008

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor se afla pe ultima suta de metri in Parlament, urmand sa primeasca azi votul final la Camera Deputatilor. Noua lege va intra in vigoare de la 1 iulie 2009, data de la care populatia va fi obligata sa plateasca anual o prima de 10 sau 20 de euro, pentru a-si asigura locuinta in cazul unor catastrofe naturale. Este vorba de cutremur, alunecare de teren sau inundatie. Polita va fi lovita de nulitate daca locuinta este distrusa din alte cauze. „Proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte incepand cu 1 iulie 2009“, a precizat ieri, Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului de Interne. Si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a confirmat aceasta data. Formula actuala a legii, aprobata pe articole in sedinta…

mai mult >
Cum s-au reabilitat termic cehii, pe banii lor

Cum s-au reabilitat termic cehii, pe banii lor

08 octombrie, 2008

Blocurile comuniste, risipitoare de energie, au fost refacute si contorizate in ultimii 13 ani, pe cheltuiala locatarilor, fara ajutor de la stat sau subventii la caldura. O legislatie simpla si ferma, implementata din timp, a stat la baza democratizarii cu succes a sistemului centralizat de incalzire din blocurile comuniste. Oamenii au fost obligati sa-si reabiliteze termic blocurile, sa-si puna contoare si repartitoare de costuri, pe banii lor, iar azi nu beneficiaza de niciun ajutor de incalzire de la stat. Cum au reusit cehii si noi nu? Prin disciplina si educatie. Nimeni nu si-a pus centrala proprie in bloc, rau-platnicii nu pun in primejdie incalzirea sau dusurile vecinilor cu datoriile lor, iar cei care vor sa triseze sistemul sunt rapid descurajati de aceeasi legislatie cuprinzatoare.…

mai mult >
Lemnul dispare de pe santiere

Lemnul dispare de pe santiere

07 octombrie, 2008

Acesta este singurul material de constructii care in statistici inregistreaza o scadere a vanzarilor de circa 4%. In structura unei case lemnul are o pondere din ce in ce mai redusa, ca urmare a invaziei unor materiale mai eficiente si a cresterii regimului de inaltime a cladirilor. Cofrajele din lemn au devenit o raritate, fiind preferate cele din metal sau din plastic. In schimb, creste numarul caselor construite in totalitate din acest material. Timpi de executie de doua ori mai mici, o izolatie superioara si economii de pret de circa 30%. Acestea sunt atuurile prin care casele pe structuri de lemn ataca piata de locuinte din Romania. Chiar daca multe companii s-au avantat pe aceasta piata,valoarea ei ajunge la circa 20 milioane de euro. Firmele mai mari bifeaza greu 20 de imobile noi pe…

mai mult >
Restituirea fondului de rulment

Restituirea fondului de rulment

07 octombrie, 2008

Restituirea fondului de rulment Acest numar va sta la dispozioeie pentru a sesiza orice necaz in relaoeia cu autoritaoeile. Libertatea va incerca sa va ajute. 021.203.08.49 Ai o poza tare? Restituirea fondului de rulment Daca vand apartamentul proprietate personala, fondul de rulment se returneaza? (Mircea Dorobanoeu, Sibiu) Raspuns: Fondul de rulment se restituie numai la schimbarea proprietarului apartamentului si, obligatoriu, pe baza unei cereri. Asadar, pentru a vi se restitui fondul de rulment, va trebui mai intai sa vindeoei apartamentul. Modificari la zidurile din casa Vecinul meu a daramat zidul dintre camara si baie. Mi-e teama sa nu afecteze structura de rezistenoea a blocului. Are nevoie de aprobari? (Cristi Constantinescu, Bucuresti) Raspuns: Astfel de modificari trebuie aprobate…

mai mult >
Speculantii vor sa scape de apartamente de teama crizei

Speculantii vor sa scape de apartamente de teama crizei

07 octombrie, 2008

Oferta de apartamente scoase la vanzare a crescut in Bucuresti, iar preturile au ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat din octombrie 2007. Speculantii incearca sa se debaraseze de locuinte de teama crizei. Oferta de apartamente vechi a crescut cu 40% fata de luna septembrie a anului trecut, conform unui studiu realizat de portalul imobiliar www.anunturiparticulari.ro. In ultima luna, bucurestenii au scos la vanzare 3.621 de apartamente, in timp ce anul trecut s-au inregistrat numai 2.574 de locuinte. In ceea ce priveste cifrele pe tot anul, 2008 a adus o crestere a ofertei de locuinte scoase la vanzare cu 35,5% fata de anul trecut, fiind inregistrate 30.507 apartamente vechi. Multi dintre cei care au achizitionat apartamente ca investitii se tem sa nu piarda si mai mult din cauza crizei,…

mai mult >