Noutati

Sectorul imobiliar si constructiile cresc concomitent cu salariile din domeniu

Sectorul imobiliar si constructiile cresc concomitent cu salariile din domeniu

12 septembrie, 2008

Sectorul constructiilor si cel imobiliar au inregistrat cresteri de peste 30% in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) Horia Irimia. Pe de alta parte, potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariile in constructii au crescut in primul semestru din acest an cu 23,9%, fata de prima jumatate a anului precedent, devansand cresterea preturilor materialelor de constructii, care a fost de 13,9%. Domeniul imobiliar este unul dintre principalii piloni pe care se bazeaza cresterea economica din Romania, sectorul constructiilor si cel imobiliar avand cresteri de peste 30 la suta in primul semestru din acest an, comparativ cu 2007, a spus Irimia…

mai mult >
Piata imobiliara depinde de Europa

Piata imobiliara depinde de Europa

12 septembrie, 2008

Companiile imobiliare din Romania primesc cea mai mare parte a finantarii de la institutii de creditare externe, se arata intr-un raport dat publicitatii de BNR. Ceea ce inseamna ca piata de real estate este expusa in cazul unor crize internationale. In luna martie companiile aveau credite externe pe termen mediu si lung in valoare de circa 14 miliarde de lei, iar cele pe termen scurt insumau 4,5 miliarde de lei. Datoriile interne erau mai mici de jumatate: in jur de 7 miliarde de lei. Daca rata restantelor la creditele ipotecare efectuate de catre companii este in scadere, anul acesta se remarca o crestere substantiala a indatorarii populatiei. Specialistii avertizeaza ca piata romaneasca ar putea fi afectata de lipsa lichiditatilor de pe cele internat ionale si de retinerea bancilor de a…

mai mult >
Ministerul Muncii prognozeaza o scumpire a gazelor cu 5% in octombrie

Ministerul Muncii prognozeaza o scumpire a gazelor cu 5% in octombrie

12 septembrie, 2008

Ministerul Muncii sustine ca la 1 octombrie pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici va creste cu 5%, desi Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a publicat nimic in acest sens. Oficialii ministerului spun ca informatia referitoare la majorarea de 5% au obtinut-o chiar de la ANRE in urma unei solicitari exprese. Ei au avut nevoie de aceste date pentru a calcula bugetul necesar acordarii unor ajutoare pentru incalzire sporite cu 18% din noiembrie. Reprezentantii Ministerului Muncii afirma ca aceasta crestere a ajutorelor de incalzire va acoperi scumpirile de gaze operate la 1 iulie si la 1 octombrie. In situatia in care ANRE va decide marirea pretului masura va lovi 2,5 milioane de consumatori casnici, din care 800 mii vor fi cei mai afectati pentru ca utilizeaza…

mai mult >
Ipotecarul fara avans, prea scump

Ipotecarul fara avans, prea scump

11 septembrie, 2008

Pentru a evita costurile, contractarea suplimentara a unui credit de consum este o varianta. Doua credite adunate pot fi mai ieftine decat unul singur atunci cand vine vorba de cumpararea unei case prin credit ipotecar, sustin specialistii de la IpoteciDirect. Cum? Varianta achizitionarii unui imobil printr-un credit ipotecar plus un credit pentru constituirea de avans aduce o economie de 4% la rata lunara, comparativ cu creditul cu avans zero. Aceasta reducere duce la diminuarea cu 10% a sumei totale de plata la finalul perioadei de creditare, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar la brokerul de credite IpoteciDirect. Astfel, creditul fara avans se dovedeste a fi extrem de costisitor. Pentru 120.000 de euro, rata variaza intre 926 si 996 de euro pe luna, iar suma totala returnata…

mai mult >
Distribuitorii de gaze vor o noua majorare, de 10%, de la 1 octombrie

Distribuitorii de gaze vor o noua majorare, de 10%, de la 1 octombrie

11 septembrie, 2008

Companiile E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud fac din nou presiuni asupra Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru majorarea preturilor gazelor naturale cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie. Deocamdata ANRE analizeaza cererile celor doi distribuitori, insa nu a oferit un raspuns referitor la decizia ce va fi luata.Ultima ajustare, in sus, a preturilor gazelor naturale, de 12,5%, a fost operata la 1 iulie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania cereri de majorare a pretului la gaze naturale, incepand cu 1 octombrie 2008, care sunt analizate in momentul de fata, a anuntat, ieri,reglementatorul. Cererile sunt motivate prin cresterile costurilor la import din trimestrul patru. ANRE considera…

mai mult >