Noutati

Cat platesc romanii pentru gigacalorie

Cat platesc romanii pentru gigacalorie

17 iulie, 2008

Bucurestenii au unul dintre cele mai mici tarife la caldura Locuitorii din Moldova si din Ardeal platesc facturi ridicate Locuitorii din Botosani, Iasi, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Buzau, Mangalia, Alexandria, Zalau, Miercurea Ciuc, Brasov, Tg. Mures platesc cele mai mari tarife pentru gigacalorie, intre 160 de lei/Gca si 215 lei/Gca. Insa exista orase unde caldura este si mai scumpa, cum ar fi Macin, Brad sau Odorheiul Secuiesc, dar aici numarul celor inca bransati la sistemul public este foarte mic. La polul opus se situeaza cei din Ploiesti, Deva, din orasele din Valea Jiului, Bucuresti, Constanta si Oradea. Ei platesc intre 100 si 120 lei/Gca. Diferentele majore care apar intre localitati au mai multe cauze. Prima dintre ele este starea in care se prezinta centrala electrotermica (CET) care…

mai mult >
House Factory: fabrica de locuinte din otel

House Factory: fabrica de locuinte din otel

17 iulie, 2008

Cu o investitie de circa 50.000 de euro, ntreprinzatorii pot ncepe o afacere care se bazeaza pe construirea de case ieftine. In Romania ultimilor ani, construct iile sunt in floare. Cresterile anuale de circa 30% arata ca necesarul de locuinte nu este nici pe departe acoperit. Un concept de constructie a caselor creat in 1985 in Australia, de un roman si o australianca, prezent la noi din 2005, continua sa se extinda in sistem de franciza. Am emigrat in Australia in 1977 si, din 1985, m-am asociat cu Judith Van Velsen intr-o firma de constructii rezidentiale care folosea drept tehnologie de baza structurile metalice usoare din otel galvanizat, ne spune Aurel Lungu, administratorul francizei House Factory. Ulterior, el a revenit in tara, iar in 2005 a decis sa deschida o firma de constructii…

mai mult >
Peste 500 mil. euro, costul racordarii unui milion de romani la apa potabila

Peste 500 mil. euro, costul racordarii unui milion de romani la apa potabila

16 iulie, 2008

Proiectele de mediu vor fi implementate in urmatorii cinci ani Pana in 2013 trebuie atrase inca 4,5 miliarde euro fonduri nerambursabile A sasea parte dintre romanii care inca nu au acces la apa potabila si canalizare vor beneficia de aceste servicii in urmatorii cinci ani, prin implementarea a sase proiecte de mediu deja aprobate de Comisia Europeana (CE). Anuntul a fost facut ieri de ministrul de resort, Attila Korodi, cu precizarea ca, valoarea proiectelor este de peste jumatate de miliard de euro, potrivit Tratatului de Aderare, Romania trebuind sa creasca accesul locuitorilor la reteaua de apa potabila si canalizare cu 10% fata de cea actuala. Conform declaratiei citate de NewsIn, proiectele aprobate pana in prezent vor indeplini jumatate din angajamentele Romaniei, astfel ca, dupa ce…

mai mult >
Financial Times: Europa trebuie sa se astepte la dublarea pretului la gaze

Financial Times: Europa trebuie sa se astepte la dublarea pretului la gaze

16 iulie, 2008

Declaratiile presedintelui FED tin prima pagina a ziarelor de business, potrivit unor specialisti americani, pretul la gaze s-ar putea dubla in Europa pana in aprilie 2009, seful British Airways crede ca evitarea pierderilor ar reprezenta "o performanta remarcabila", iar francezii au din nou voie sa bea Red Bull. Autoritatea de reglementare a pietei de capital din Statele Unite ia masuri fara precedent pentru restrictionarea vanzarilor short, economia europeana se pregateste de vremuri grele, Continental a ajuns la mana unei companii de trei ori mai mici, iar seful trezoreriei britanice face apel la austeritate in ceea ce priveste politicile salariale. Acestea sunt cateva din titlurile presei internationale de business monitorizata de The Money Channel. "Bernanke vorbeste despre riscurile…

mai mult >
Pierderile de apa potabila au ajuns la 41%

Pierderile de apa potabila au ajuns la 41%

16 iulie, 2008

Pierderile de apa potabila au reprezentat anul trecut 40,9% pe ansamblul tarii, din totalul cantitatii de apa distribuita, ca urmare a uzurii avansate a conductelor si instalatiilor, in timp ce ponderea populatiei cu locuinte conectate la sistemul de canalizare s-a cifrat la 42,6%, potrivit INS. Lungimea retelei de distributie de apa potabila era la finele anului trecut de 52.578 de kilometri, cu 1.757 kilometri peste nivelul din 2006, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Cantitatea de apa potabila distribuita consumatorilor s-a cifrat la sfarsitul anului 2007, la 1,06 miliarde metri cubi, cu 4,62 milioane metri cubi mai putin decat in anul 2006. Din aceasta cantitate, apa potabila pentru uz casnic s-a ridicat la 670,9 milioane mc, reprezentand 63% din total.…

mai mult >