Noutati

Orele de liniste in bloc sunt intre 22 seara si 6 dimineata

Orele de liniste in bloc sunt intre 22 seara si 6 dimineata

05 mai, 2008

In cazul in care fondul de rulment si fondul de reparatii se depun la o banca, ce se intampla cu dobanda, cine o incaseaza? Se distribuie proprietarilor in mod egal sau se scade din intretinere? Alta intrebare: care sunt orele legale de liniste in bloc? Sultana Constantinescu, Bucuresti 1) Fondul de rulment nu se depune la banca. Acesta este in rulajul permanent al asociatiei. Doar vara, cand volumul financiar lunar este mai mic, diferenta poate sta in contul curent al asociatiei. Dobanzile bancare nu se distribuie si nu se incaseaza de nimeni. Acestea fac obiectul veniturilor suplimentare ale asociatiei, se inregistreaza in fondul pentru evidenta sumelor speciale si se utilizeaza numai pentru cheltuielile cu reparatiile sau de natura administrativa, gen consumabile. De regula, dobanzile sunt…

mai mult >
Credite mari cu garantii mici

Credite mari cu garantii mici

05 mai, 2008

Pentru a avea de unde alege, am fixat suma de 20.000 euro (pentru nevoi personale), pe 10 ani. La suma aleasa de noi, cea mai buna oferta are o dobanda anuala efectiva (DAE) de 14,5%. Ocupanta primului loc, Credit Europe Bank, desi are cele mai mici costuri asociate (DAE de 13,6%), a fost eliminata din cauza impunerii unui girant. Cum spuneam, scopul acestui articol este sa identificam imprumuturile cele mai mari, obtinute cu cea mai putina bataie de cap.Am renuntat, de asemenea, la ABN AMRO, unde scadenta era fixata la doar 8 ani, ceea ce ar fi creat o presiune la rambursare mai mare si, implicit, un venit lunar mai consistent pentru a obtine suma vizata. Oferta ABN AMRO venea cu o DAE de 15,8% si impunea plata unei asigurari de viata si somaj destul de piperate (5,9% din suma solicitata).…

mai mult >
Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria

Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria

05 mai, 2008

In unele ansambluri rezidentiale noi, un loc de parcare costa chiar si 30.000 de euro. Criza de locuri de parcare din Bucuresti face ca solicitarea pentru aceste facilitati in noile ansambluri rezidentiale sa fie mare. In aceste conditii, si preturile sunt destul de consistente si ajung sa reprezinte pana la 20% din costul locuintei. In zonele rezidentiale prestigioase (Primaverii, Aviatorilor, Dorobanti), pretul de vanzare al parcarilor subterane este de 20.000-30.000 de euro, pe cand in zonele secundare, acesta atinge 11.000-15.000 de euro, se arata intr-un studiu al companiei Atisreal Romania. Este vorba despre preturi cerute pentru locuri de parcare subterane. Conform companiei de consultanta imobiliara Esop, pretul pentru un loc de parcare subteran situat intr-un ansamblu rezidential…

mai mult >
Aproximativ 60% din cladiri au nevoie de reabilitare termica

Aproximativ 60% din cladiri au nevoie de reabilitare termica

25 aprilie, 2008

Promovarea constructiilor cu consum minim de energie a fost dezbatuta si ieri, in cadrul celei de-a doua parti a seminarului despre cladirile ecologice. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii (MDLPL) si cei ai Ministerului Mediului (MMDD) au adus argumente in favoarea constructiilor izolate termic. Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici, a declarat ca asociatia are in plan reducerea consumului de energie cu pana la 4,5% pana in 2010. Acest lucru este posibul prin convingerea locatarilor de a-si reabilita termic locuintele. Domnia sa sustine ca aproximativ 60% dintre cladirile din tara noastra au fost construite inainte de 1990 si au nevoie de reabilitare termica. Astfel, ar fi economisita 38% din energie. Certificatele energetice au fost deja introduse si sunt…

mai mult >
O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie

O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie

25 aprilie, 2008

Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris,a declarat, ieri, ca preturile la energia electrica pentru populatie vor creste de la 1 iulie, dar procentul nu a fost inca stabilit. Noile tarife vor fi anuntate abia dupa ce Autoritatea va finaliza o serie de calcule, a precizat Opris, citat de Mediafax. Declaratia reprezentantului ANRE a venit dupa ce, in urma cu o saptamana, autoritatile au explicat ca, la 1 iulie, majorarea in sistem va fi mai profunda pentru ca va include si costurile producatorilor de energie in privinta emisiilor de dioxid de carbon. Din 2009, tariful social va fi inlocuit cu ajutorul direct. Tot ieri, vicepresedintele ANRE a declarat ca autoritatile intentioneaza sa renunte la tariful social de anul viitor. Acesta va…

mai mult >