Noutati

Preturile apartamentelor, in jocul cresterilor \

Preturile apartamentelor, in jocul cresterilor \"fara perdea\"

08 august, 2007

Apartamentele s-au scumpit, in primele sase luni ale acestui an, in medie cu 20%, evolutia fiind consemnata atat in cazul locuintelor din ansamblurile rezidentiale noi, cat si al celor din blocurile construite inainte de 1989. Evident, tendinta a fost remarcata in marile orase, unde cererea este foarte ridicata. De exemplu, in Constanta, un apartament central cu trei camere, tranzactionat, anul trecut, cu 90.000 de euro, se cumpara in prezent cu 120.000 de euro, ceea ce corespunde unei scumpiri de 30%. In Timisoara sau Cluj-Napoca, majorarile s-au situat in jurul a 10%-20%. Potrivit unui studiu al agentiei Neocasa, in Capitala sunt anuntate circa 70 de proiecte de ansambluri rezidentiale, cu aproximativ 25.000 de unitati locative, in vreme ce necesarul estimat pentru Bucuresti este de 300.000…

mai mult >
Cutia care micsoreaza factura la curent

Cutia care micsoreaza factura la curent

06 august, 2007

Economizoarele de energie electrica nu au "prins" in Romania, desi investitia consumatorului casnic poate fi amortizata intr-un an. Economisirea energiei poate ramane singura alternativa in conditiile in care consumul de curent a crescut in mod semnificativ in perioada verii si va continua sa creasca odata cu nivelul de trai. In Romania sunt cateva firme care incearca sa impuna pe piata sisteme de economisire a energiei electrice. Aceste economizoare, care reduc consumul de curent fara a afecta aproape deloc calitatea luminii, nu sunt insa folosite de institutii. Eugen Ciurea, specialist in sisteme electrice si sef de echipa in proiecte internationale, a pus pe picioare o afacere cu sisteme de economisire, dar se plange ca la noi autoritatile locale si companiile de stat nu sunt receptive…

mai mult >
Ipotecare - Costul creditarii e ascuns

Ipotecare - Costul creditarii e ascuns

06 august, 2007

In UE, dobanda anuala efectiva (DAE) se calculeaza nu numai la credite de consum, asa cum se intampla la noi, ci si la creditele imobiliare. Aceasta cerinta este prevazuta in Codul de conduita al asociatiilor bancare europene, de care institutiile financiare de la noi nu prea au auzit. Bancile din Romania nu se grabesc sa ofere posibilitatea de a compara creditele pentru locuinta dupa DAE. Legea privind contractele de credit de consum impune calculul DAE doar pentru imprumuturile mai mici de 20.000 euro. Orice finantare care are la baza ipoteca elimina din start obligativitatea bancii de a furniza informatii despre acest indicator care masoara costul total al creditului. Situatia din Romania este cat se poate de ciudata, deoarece o categorie importanta de credite nu beneficiaza de un nivel…

mai mult >
Viciile ascunse ale apartamentelor noi

Viciile ascunse ale apartamentelor noi

06 august, 2007

De cele mai multe ori, din lipsa de informare, viitorii proprietari nu iau in calcul micile detalii care pot crea probleme dupa achizitionarea locuintei. Romanii inca functioneaza pe principiul conform caruia ceea ce nu vad nici nu ma afecteaza. Cind trebuie sa isi cumpere o casa sau un apartament, isi spun lasa ca o cumpar asa, ca vad eu dupa aia ce fac, iar asta inseamna multe lucruri, spune arhitectul Cristian Cocioba. Asadar, pentru a evita problemele care pot aparea ulterior, proprietarul trebuie sa aiba in vedere citeva aspecte la achizitionarea unui apartament nou. Primul pas este verificarea cu atentie a actelor de proprietate. Pentru cladirile noi in curs de constructie, fiind bunuri viitoare, nu exista un act de proprietate pe cladire. Prin urmare, trebuie verificata situatia juridica…

mai mult >
Crestere de peste 31% in constructii

Crestere de peste 31% in constructii

03 august, 2007

Valoarea lucrarilor de constructii a urcat cu 31,4% in primul semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, usor sub ritmul de 31,8% consemnat dupa primele cinci luni, in conditiile mentinerii unei dinamici importante pe toate tipurile de constructii. Cresterea a fost evidentiata atat la cladiri nerezidentiale (35,4%), cat si la cladiri rezidentiale (33,4%) si constructii ingineresti (29,2%), a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). Pe elemente de structura, s-au inregistrat cresteri la toate componentele, respectiv lucrari de intretinere si reparatii curente (31,8%), lucrari de reparatii capitale (31,6%) si lucrari de constructii noi (31,1%). In luna iunie 2007, lucrarile de constructii au crescut fata de luna mai 2007 cu 19,2%, ritm de peste doua ori mai ridicat…

mai mult >