Noutati

Somati sa evacueze locuintele

Somati sa evacueze locuintele

25 mai, 2007

Fostii demnitari care mai locuiesc inca in imobilele de serviciu ce le-au fost repartizate din patrimoniul RA-APPS in perioada in care se aflau in functii vor fi somati si apoi evacuati din locuinte. Secretariatul General al Guvernului a emis ieri un ordin ce obliga conducerea RA-APPS sa recupereze locuintele de serviciu ocupate inca de cei care au detinut functii publice. In termen de 48 de ore de la publicarea in Monitorul Oficial a ordinului amintit, se va realiza o evidenta cu toate persoanele ce au detinut functii de demnitate publica ori asimilate acestora care au primit de la stat locuinte de serviciu. Lista va fi apoi trimisa RA-APPS, care in termen de cinci zile ii va informa pe toti fostii demnitari aflati in culpa ca trebuie sa paraseasca locuintele. Daca cei in cauza nu se vor…

mai mult >
Pasii catre cea mai ieftina casa de vacanta

Pasii catre cea mai ieftina casa de vacanta

25 mai, 2007

Secretul unei case de vacanta ieftine sta in compartimentare si in tipul materialului de constructie. Zona in care se construieste, materialul de constructie si suprafata sint elementele care decid pretul unei case. In cazul unei locuinte de vacanta, datele problemei sint altele decit pentru o rezidenta permanenta. Majoritatea celor care isi cumpara case de vacanta din lemn le construiesc in zone montane. De aceea specialistii spun ca, dat fiind faptul ca este o locuinta temporara, se poate face rabat de la suprafata locuintei, in schimb este indicata o suprafata mai mare de teren. Preturile terenurilor difera de la o zona la alta. Astfel, in Sinaia sau in Predeal, de exemplu, pretul pentru un metru patrat de teren costa intre 70 si 200 de euro, in functie de zona in care se afla. In acest…

mai mult >
Cladirile romanesti au consum dublu de energie fata de media UE

Cladirile romanesti au consum dublu de energie fata de media UE

25 mai, 2007

Consumul fata de standardele de eficienta energetica e mai mare cu 80 kWh/an pana la 120 kWh/an Pentru incalzirea locuintelor din Romania se consuma, in medie, 390 kWh/an la fiecare metru patrat, in timp ce in Uniunea Europeana sunt suficienti 220 kWh/mp anual. Conducerea Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri a prezentat, ieri, rezultatele unor studii din care reiese ca nivelul cel mai ridicat al consumului energetic se regaseste in cladirile vechi cu o singura locuinta. 300 kWh/an/mp - consumul energetic al unei vile multietajate In apartamentele din blocurile inalte (opt etaje), consumul-standard anual ar trebui sa fie de 80 kWh/mp, insa consumul real este dublu, respectiv de 160 kWh/mp. La celelalte categorii de locuinte, acest decalaj creste in functie de numarul de apartamente…

mai mult >
Bancile de locuinte sunt pe cale sa piarda sustinerea statului

Bancile de locuinte sunt pe cale sa piarda sustinerea statului

22 mai, 2007

Ministrul Laszlo Borbely spune ca bugetul nu mai poate suporta acordarea subventiilor pentru clientii acestor institutii Adus de bancile austriece, sistemul bauspar" a adunat peste 100.000 de clienti in Romania, in mai putin de trei ani. Din constructie, sistemul se bazeaza pe banii de la stat, care sa stimuleze economisirea in randul celor care vor sa se imprumute. Dar, acum, subventiile sunt mici, astfel ca bancile ar putea gasi noi variante de stimulare a clientilor. Statul ar putea renunta in urmatorii ani sa mai acorde subventii pentru sistemul de economisire-creditare locuinte. Perspectiva a fost evocata, la sfa?itul saptamanii trecute, de ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice ?i locuintelor, Laszlo Borbely. Nu ?tiu cat va mai rezista bugetul de stat pentru acordarea acestor subventii.…

mai mult >
In scandalul apei imputite, directorul RAJAC Iasi a fost penalizat doar cu 5% din salariu

In scandalul apei imputite, directorul RAJAC Iasi a fost penalizat doar cu 5% din salariu

22 mai, 2007

Conducerea Consiliului Judetean Iasi a decis luni sanctionarea drastica a directorului Regiei Autonome Apa Canal (RAJAC), Ioan Toma, cu retinerea a 5% din salariu timp de o luna. Asta, in timp ce, gasit principalul tap ispasitor, seful dispecer al RAJAC a fost demis, iar seful statiei de apa, precum si directorul de productie al furnizorului de apa au scapatnumai cu cate o retrogradare din functii pe termen de 2 luni.Reamintim ca joia trecuta, mii de ieseni au reclamat apa murdara si urat mirositoare la robinete. Initial, furnizorul de apa, RAJAC Iasi, a precizat ca apa este potabila si ca este vorba de efectuarea unor lucrari de bransare la conducte. Ulterior insa, Autoritatea de Sanatate Publica si Oficiul de Protectie a Consumatorului au efectuat analize si au stabilit ca apa nu era potabila,…

mai mult >