Noutati

Bucatarii liliputane

Bucatarii liliputane

21 martie, 2007

Designerii de electrocasnice, impreuna cu cei de mobilier, au creat solutii eficiente chiar si pentru chicinete. Cam asa ar putea fi descrise dimensiunile unor bucatarii din garsonierele sau apartamentele de bloc. Spatiile mici sunt de zeci de ani o realitate cu care ne confruntam zilnic, fiecare dintre noi, in casa proprie, dar atunci cand este vorba despre bucatarie, este cu atat mai dificil. Pentru electrocasnicele si mobilierul de depozitare a tuturor vaselor si instrumentelor necesare este de multe ori nevoie de mai mult spatiu decat ofera bucataria de bloc, chiar daca renuntam sa amplasam aici si locul de luat masa. Pesimistii merg si mai departe si spun ca marile aglomerari urbane vor fi nevoite sa se descurce cu spatii din ce in ce mai limitate. Indiferent de cat de optimisti suntem,…

mai mult >
Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare

Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare

21 martie, 2007

Dupa doar trei luni de la momentul aderarii la Uniunea Europeana, preturile din piata imobiliara par sa fi luat foc. Locuintele s-au scumpit, in medie, cu aproximativ 20%. Teoretic, daca anualizam aceasta crestere, rezulta o dublare a pretului caselor. Si asta dupa ce, in anii anteriori, apartamentele si terenurile au inregistrat alte avansuri semnificative. Spre exemplu, daca in 1999 puteai cumpara un apartament cu doua camere in cartierul bucurestean Vitan cu 5.500 euro, in prezent, valoarea de piata a aceluiasi imobil este de circa 85.000 de euro. Adica o scumpire de peste 15 ori in numai opt ani. Dar cat de sustenabile sunt aceste majorari ale preturilor din piata imobiliara? Pe de-o parte, bancherii spun ca vor fi precauti atunci cand vor lansa noi credite ipotecare care vor alimenta…

mai mult >
Domeniul financiar nu sustine expansiunea pietei imobiliare

Domeniul financiar nu sustine expansiunea pietei imobiliare

21 martie, 2007

Domeniul financiar din Romania nu este suficient de dezvoltat, in comparatie cu cel din Bulgaria, incat sa poata sustine expansiunea pietei imobiliare, prin instrumente de finantare publica a proiectelor."Romania poate sa piarda trenuri importante pe piata de real-estate, comparativ cu Bulgaria, intrucat piata financiara nu este suficient dezvoltata, astfel incat sa sustina la randul sau sectorul imobiliar", a declarat, Daiana Voicu, managing director Willbrook Management International, companie specializata in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux in Europa Centrala si de Est. Conform firmei, piata imobiliara din Romania inregistreaza o serie de dezavantaje fata de cea din Bulgaria, intrucat nu are un cadru legislativ favorabil instrumentelor financiare de finantare publica a proiectelor…

mai mult >
Salariile se stabilesc de adunarea generala

Salariile se stabilesc de adunarea generala

19 martie, 2007

Exista reglementari in legatura cu remuneratia persoanelor care desfasoara diverse activitati pentru o asociatie de proprietari? Rodica Genumir, Bucuresti Raspuns: Baremurile stabilite candva pentru administratori in functie de numarul locatarilor din bloc apartin unei perioade depasite, legislatia actuala punand accent pe negocieri, astfel incat sa se acorde remuneratii in functie de cantitatea si calitatea activitatii. Se fac raportari la salariul minim pe economie, dar numai acolo unde se presteaza 8 ore zilnic. Or, personalul de serviciu, administratorul, contabilul dintr-o asociatie nu presteaza o activitate cu pontaj strict si mai ales zilnic, exceptie facand situatiile in care s-au incheiat contracte de munca cu program normal. Functiile si cuantumul retributiilor se discuta la nivelul…

mai mult >
Proprietarii, dati afara din "bulinele rosii"

Proprietarii, dati afara din "bulinele rosii"

19 martie, 2007

Cei care nu vor fi de acord cu consolidarea imobilului vor fi evacuati temporar si siliti sa-si plateasca cota-parte de cheltuieli aferente lucrarilor. Toti proprietarii de case cu risc seismic ridicat vor trebui sa-si consolideze locuintele, in caz contrar vor fi evacuati sau li se va restringe accesul in partea casei unde se constata ca sint probleme. Legea prevede „instituirea, in mod expres, a obliga-tiei oricarui detinator de constructii afectate de a permite intrarea in vederea efectuarii lucrarilor necesare de expertizare, proiectare si executie ale consolidarii. In caz de refuz, intrarea in aceste spatii se va face, fara intirziere, in baza ordonantei prezidentiale, data de instanta judecatoreasca“, se precizeaza in proiectul de lege initiat de Executiv si aprobat de Senat. Totodata,…

mai mult >