Noutati

Si locatarii de la parter platesc liftul

Si locatarii de la parter platesc liftul

23 februarie, 2007

Foarte multe persoane ne contacteaza zilnic la redactie pentru asesiza diverse probleme legate de Asociatiile de Proprietari. Pentru a clarifica unele dintre ele, ieri, la sediul Libertatii s-a aflat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Timp de o ora el a raspuns la apelurile primite prin telefon de la cititori. -As dori sa stiu cum se platesc reparatiile liftului. De asemenea, as vrea sa imi spuneti de ce noi, care avem repartitoare, platim mai mult decat cei care nu au? Eu stau la etajul zece. Lamaita Bujor, Bucuresti Raspuns: Reparatiile liftului se platesc in mod proportional cu cota indiviza. Daca ne adresati o sesizare prin care solicitati o modificare legislativa noi o putem inainta Parlamentului. Pentru a doua problema exista prevederi pentru cei care…

mai mult >
Buline rosii pe blocuri,din martie

Buline rosii pe blocuri,din martie

23 februarie, 2007

Ministrul transporturilor, locuintei si turismului, Radu Berceanu, a semnat ieri un ordin privind avertizarea sub forma de bulina rosie a celor 120 de imobile cu risc seismic din Bucuresti. Potrivit documentului, insemnarea cladirilor cu buline va incepe din luna martie. Pe aceste avertismente va fi inscriptionat cladire incadrata in clasa I de risc seismic. Ordinul va fi trimis Primariei Capitalei si primariilor de sector, acestea din urma fiind institutiile abilitate sa monteze aceste avertismente. Potrivit ministrului delegat, locatarii celor 120 de imobile care se vor opune lucrarilor de consolidare vor fi amendati. Exista bani de la buget, exista facilitati importante pentru obtinerea sumelor necesare lucrarilor de consolidare, depinde de locatari. Locatarii care au venituri sub media…

mai mult >
Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu

Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu

23 februarie, 2007

In ultimii ani, tot mai multi romani au inceput sa-si asigure locuintele. Numarul celor care cumpara o polita de asigurare pentru casa pe care o detin aproape s-a dublat in ultimii patru ani, ajungand la 12,8a in ianuarie 2007, potrivit unui studiu realizat de Insomar. Cercetarea a fost realizata la finele lunii ianuarie a.c., fiind comandata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. In urma cu patru ani, numai 7% dintre proprietari aveau imobilul asigurat. Cei mai multi proprietari care au cheltuit bani pentru a cumpara politele de asigurare traiesc in mediul urban, au studii superioare si au mai putin de 50 de ani. In aceasta categorie intra atat persoanele informate, care eventual au optat pentru o asigurare facultativa a locuintei pentru a nu fi obligati sa o cumpere pe cea obligatorie,…

mai mult >
Muncitorii scumpesc piata imobiliara

Muncitorii scumpesc piata imobiliara

22 februarie, 2007

Costul investitiilor imobiliare din Romania este intr-o continua crestere, in special din cauza cresterii pretului manoperei, dar si a scumpirii pretului terenului. Astfel, la licitatiile organizate de companiile imobiliare numarul firmelor de constructii participante este din ce in ce mai mic, in timp ce pretul manoperei creste. Cresterea pretului pe metru patrat construit nu reflecta majorarea pretului la materie prima, ci mai degraba evolutia costului de forta de munca. Se simte pe piata o lipsa de constructori, care ne-ar putea crea dificultati in dezvoltare, a precizat Shimon Galon, directorul general al GTC, citat de MEDIAFAX. Din totalul unei investitii imobiliare, costul materialelor de con-structie si al manoperei reprezinta aproximativ 60%. Cresterea pretului terenului este o alta…

mai mult >
Mostenitorul rezervatar este cel caruia legea ii confera o cota din averea defunctului

Mostenitorul rezervatar este cel caruia legea ii confera o cota din averea defunctului

22 februarie, 2007

Am 61 de ani, iar sotia mea, 76. Dupa un an de casnicie, mi-a facut un testament pe bunuri mobile si imobile. Sotia e proprietara apartamentului in care stam si nu are copii si nici parinti. Eu am venit in apartamentul cumparat de ea. Vreau sa stiu daca testamentul facut este atacabilde fratii ei. Marin Toma, Bucuresti Raspuns: Din punct de vedere legal, fratii defunctului sunt numiti colaterali privilegiati. Acestia nu sunt mostenitori rezervatari, astfel cum sunt, de exemplu, descendentii defunctului. Mostenitor rezervatar este acea persoana careia legea ii confera o cota (variabila) din averea defunctului, indiferent de vointa liberala a acestuia, cota ce nu poate fi incalcata de libertatile facute de defunct. In situatia dumneavoastra, intrucat prin testamentul intocmit de sotia dumneavoastra…

mai mult >