Noutati

Isarescu confirma: BNR va elimina avansul pentru creditele imobiliare

Isarescu confirma: BNR va elimina avansul pentru creditele imobiliare

11 ianuarie, 2007

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va elimina obligativitatea avansului la creditele pentru investitiile imobiliare, dar bancile si clientii vor fi interesati sa continue aceasta practica, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. Banca centrala va elimina doar obligativitatea. Multe persoane fizice vor prefera sa plateasca avansul decat sa se indatoreze excesiv si sa achite rate lunare foarte mari, a explicat guvernatorul BNR. La sfarsitul anului trecut, banca centrala a publicat un proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care se elimina unele restrictii impuse in prezent, printre care si avansul obligatoriu de la creditele de investitii imobiliare, de minimum 25% din valoarea locuintei sau a constructiei. BNR pastreaza, insa,…

mai mult >
Bani si pentru tinerii care au o garsoniera

Bani si pentru tinerii care au o garsoniera

11 ianuarie, 2007

Vesti bune pentru tinerii casatoriti care vor sa isi construiasca o locuinta cu ajutorul creditului ipotecar. Marti a primit unda verde legea potrivit careia persoanele cu varste de pana la 35 de ani pot primi din partea statului un ajutor ce nu poate depasi insa 10.000 euro. Pana anul acesta persoanele care aveau deja orice fel de locuinta nici nu puteau visa la o subventie din partea statului. Acum ne-am gandit la tinerii care au o garsoniera si vor sa isi construiasca o locuinta mai mare. Daca la actuala casa suprafata este mai mica de 50 de metri patrati, iar restul cerintelor sunt indeplinite, documentatia poate fi depusa, ne-a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Solicitantii trebuie sa fie la primul credit O alta noua conditie…

mai mult >
Constructorul e obligat sa remedieze deficientele

Constructorul e obligat sa remedieze deficientele

10 ianuarie, 2007

Antreprenorul general are obligatia ca, in perioada de garantie, sa remedieze defectiunile care i-au fost notificate, pe cheltuiala sa, daca respectivele defecte au fost cauzate de: modul in care au fost proiectate lucrarile; utilizarea unor materiale, utilaje si echipamente in neconcordanta cu documentatia tehnica aprobata; neindeplinirea de catre constructor a oricareia dintre obligatiile sale referitoare la aceste lucrari. Daca defectiunile nu se datoreaza neglijentei sau lipsurilor antreprenorului general, lucrarile fiind executate de catre acesta conform contractului, costul remedierilor va fi evaluat si platit de catre cel care le-a provocat. Conform legii de functionare a ANL, perioada de garantie incepe de la data semnarii procesului-verbal de receptie si are o durata de 24 luni. Pentru…

mai mult >
Un bucurestean a vrut sa vanda primariei trei camere cu 130.000 de euro

Un bucurestean a vrut sa vanda primariei trei camere cu 130.000 de euro

10 ianuarie, 2007

Primarul Adriean Videanu va relua procedura de licitatie pana va cumpara 200 de apartamente Licitatia Primariei Capitalei pentru achizitionarea de pe piata libera a 200 de apartamente a fost un esec, cu toate ca municipalitatea alocase 100 milioane de euro in acest scop. La licitatia de luni s-au prezentat numai doi ofertanti. Una dintre oferte a constat dintr-un bloc de locuinte cu 35 de apartamente cu 3 camere si 25 de apartamente cu doua camere. Pretul ofertat a fost de 950 euro / mp pentru suprafata construita si 475 euro / mp pentru balcoane, preturi fara TVA. A doua oferta era a proprietarului unui apartament de 3 camere cu suprafata utila de 74,41 mp. Ofertantul a cerut initial 130. 000 de euro, ultimul pret (110.000 euro) fiind totusi peste pretul maxim. Primarul Adriean Videanu refuza…

mai mult >
Creditele pentru case, de doua ori mai scumpe decat in zona euro

Creditele pentru case, de doua ori mai scumpe decat in zona euro

10 ianuarie, 2007

Un roman suporta costuri aproape duble cu dobanzile percepute de banci la imprumuturile pentru case fata de un european. Pentru un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani, locuitorii din tarile vechi ale UE au de achitat costuri aferente dobanzii de circa 26.500 de euro, un roman se angajeaza sa plateasca bancii dobanzi in valoare de aproximativ 52.500 de euro. Dublu. Dobanzile medii percepute de banci pentru sumele imprumutate pentru cumpararea de case erau intre 4,42% si 4,58% in octombrie, potrivit unei statistici publicate de Banca Centrala Europeana (BCE). La creditele destinate consumului dobanzile erau mai mari: intre 6 si aproape 8,2%, in medie. In Romania, pentru acest tip de imprumuturi, dobanzile percepute de banci au fost in octombrie de circa 9,6%, cu pana la 3,6 puncte procentuale…

mai mult >