Noutati

Ministerul Transporturilor nu e iin stare sa duca la bun sfarsit programul de termoizolare a blocurilor

Ministerul Transporturilor nu e iin stare sa duca la bun sfarsit programul de termoizolare a blocurilor

15 septembrie, 2006

Ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely, vrea ca bancile de pe piata romaneasca sa-si schimbe politica de creditare pentru proprietarii de la bloc care vor sa-si reabiliteze termic apartamentele. Autoritatile centrale se dovedesc incapabile sa deruleze un proiect de anvergura de la un cap la altul. Pentru reabilitarea termica a unui apartament de locuit, o familie trebuie sa scoata din buzunar, in medie, circa 800-1000 de euro, suma care reprezinta 33% din costul total al lucrarilor propriu-zise. Costul real va fi stabilit, insa, numai la capatul negocierilor cu firmele de constructii, in functie de pachetul de masuri ales de proprietari. Pentru a face rost de bani, proprietarii au inceput deja sa bata la portile bancilor, insa au facut cale intoarsa cand au vazut ca pentru a accesa un…

mai mult >
Aderarea la UE nu va afecta semnificativ piata imobiliara

Aderarea la UE nu va afecta semnificativ piata imobiliara

14 septembrie, 2006

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va afecta semnificativ preturile apartamentelor din complexurile rezidentiale in constructie dinCapitala, fiind posibile doar variatii de 5-10% in urmatorii doi ani. Terenurile vor continua sa se scumpeasca, insa intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut, indica un studiu asupra pietei imobiliare bucurestene, realizat de catre compania CB Richard Ellis (CBRE). Dupa ce, in ultimii ani, constructorii s-au concentrat pe proiectele rezidentiale de lux in Bucuresti, locuintele pentru clasa medie incep sa devina o investitie din ce in ce mai buna pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele apartamente de acest tip vor intra pe piata bucuresteana cel mai devreme anul viitor, asa cum este cazul microcartierelor Planorama, Central Park, New Town, Orhideea…

mai mult >
Orasele isi tin singure de cald

Orasele isi tin singure de cald

14 septembrie, 2006

Ministerul Administratiei si Internelor a centralizat lista cu tarifele locale ale gigacaloriei, care vor inlocui pretul national de referinta, folosit pina acum la calculul intretinerii. Guvernul a aprobat, la inceputul lunii august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 RON pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), in colaborare cu administratiile locale. Masura a fost luata in urma directivelor europene, care prevad reducerea la 0, pina la 1 ianuarie 2007, a subventiei de la bugetul central pentru gigacalorie. „Preturile de referinta ale energiei termice au fost trimise la toate Consiliile Locale. Tarifele au fost stabilite…

mai mult >
Debuteaza cel mai mare sezon de debransari de dupa 1989

Debuteaza cel mai mare sezon de debransari de dupa 1989

14 septembrie, 2006

Romanii vor reveni, de nevoie, la incalzirea cu lemne si carbuni Pe romani ii asteapta cea mai grea iarna de pana acum, avand in vedere ca intretinerea va costa dublu sau chiar triplu in multe orase din tara, comparativ cu Bucurestiul. In plus, nu vor primi ajutor de stat decat cei care au venituri de mai putin de 500 RON pe membru de familie, in timp ce, daca venitul depaseste aceasta suma, factura trebuie platita integral. Cea mai simpla explicatie pentru preturile mari din provincie ar fi ca, in cele mai multe orase, nu mai exista cerere de agent termic pentru uz industrial, iar eficienta este foarte redusa, in timp ce in Bucuresti se consuma foarte mult. La iarna, intretinerea in multe orase din tara va fi dubla sau tripla fata de Bucuresti, iar oamenii vor reveni, de nevoie, la incalzirea…

mai mult >
Raport al FMI

Raport al FMI

13 septembrie, 2006

Scumpirea locuintelor vulnerabilizeaza sistemul financiar Fondul Monetar International (FMI) considera ca majorarea pretului locuintelor din tarile aflate in curs de dezvoltare, precum Romania, poate face sistemul financiar mai vulnerabil. Aceasi temere a fost exprimata recent si de catre oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care au criticat supraevaluarea caselor pe piata imobiliara autohtona. Intr-un raport emis recent, FMI arata ca majorarea rapida a creditului pentru populatie poate determina si cresterea preturilor imobilelor. Aceasta conduce la majorarea garantiilor solicitate si poate provoca anumite crize (daca apar scaderi ale preturilor supraevaluate ale proprietatilor). Tarile in curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, cum ar fi Romania, sunt vulnerabile…

mai mult >